Ερντογάν: «Θα κάνω τζαμί την Αγία Σοφία» – Τελεσίγραφο από ΗΠΑ: «Μην τολμήσεις»

Σε προεκλογική του ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, όπως κάνει καθημερινά από την περασμένη Κυριακή, δήλωσε πως σκοπεύει να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί: «Τώρα, μετά
τις εκλογές, ελπίζουμε να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία πίσω στο τζαμί ως το όνομα του μουσείου. Έχουμε κάποια σχέδια και θα τα εφαρμόσουμε στην πράξη», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα δεν δίστασε να συσχετίσει εκ νέου την απόφασή του αυτή με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αλλά και την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «όσοι κάνουν σχέδια για τα Υψίπεδα του Γκολάν και την Ιερουσαλήμ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια για τα σχέδιά τους αυτά».

Όλα αυτά, ενώ εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις, καθώς μετά την UNESCO, που προειδοποίησε πως για οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, απαιτείται η έγκριση του οργανισμού, η αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) καταδικάζει επίσης τις αξιώσεις Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

«Η Αγία Σοφία έχει βαθιά ιστορική και πνευματική σημασία τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους χριστιανούς, και η ιδιότητά της ως μουσείου πρέπει να διατηρηθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της USCIRF Tenzin Dorjee, την Πέμπτη, με ανακοίνωσή του. «Τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν είναι προκλητικά και βλάπτουν τις θρησκευτικές κοινότητες της μειονότητας της Τουρκίας. Επιπλέον, οι συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας επιδεινώνουν το ήδη «θόλό» τοπίο για τη θρησκευτική ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία», καταλήγει ο Tenzin Dorjee.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. Θα πρότεινα στον κύριο Ερντογάν να την κάνει δημόσια ουρητήρια!
  Εφόσον στείλει πίσω στην Ελλάδα πρώτα τα κλεμενα μάρμαρα
  από τον Ναό Αρτεμίσιο της Εφέσου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το Αρτεμίσιο ως γνωστόν, ήταν το μεγαλύτερο από τα 7 θαυματα
   της αχαιότητας, οι μαρμάρινοι κίονες του ήταν 20 μέτρα ύψος!

   Το γκρέμισε ο άγιος των γραμμάτων, μη χέσω, χρυσόστομος,
   γιατί κατοικούσαν δαίμονες στα αγάλματα και στον Ναό, από
   τα μάρμαρα του κτίσθηκε η κακάσχημη μάζα της αγίας σοφίας.

   Διαγραφή


Loading...