Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν ανταγωνιστές στην διαχείριση των ιδιωτικών συντάξεων!

Μια δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων των επισήμων στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος επιχειρούν ασφαλιστικοί παράγοντες και προβαίνουν και
στους πρώτους προβληματισμούς καθώς διαπιστώνουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα είναι μόνες τους σε αυτό τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης όποτε δημιουργηθεί. Για την ακρίβεια, μέχρι και που αμφισβητείται εάν θα συμμετάσχουν καν, καθώς μεταξύ άλλων, έγινε λόγος για ενδεχομένως ένα κρατικό ταμείο με κάποια ιδιωτικά, για συνταξιοδοτικούς οργανισμούς, για ειδικές αδειοδοτήσεις, κ.λ.π.

Υπενθυμίζουμε μία αρχική θέση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος που αναφέρεται σε γενικές γραμμές σε στη διαμόρφωση βιώσιμου πλαισίου Επαγγελματικών Συντάξεων στη χώρα μας με ενεργό συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιριών και με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

Υποχρεωτικότητα συμμετοχής για τους εργαζόμενους.
Άσκησή του από ανεξάρτητες εταιρίες συντάξεων και ασφαλιστικές εταιρίες κλάδου Ζωής.
Ελεύθερη επιλογή του ασφαλιστικού φορέα.
Χρηματοδότηση από εργοδότη και εργαζόμενο.
Η θέση αυτή δέχεται την ύπαρξη και άλλων φορέων διαχείρισης πέραν των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά ουσιαστικά παραπέμπει σε «ανοικτά» επαγγελματικά ταμεία. Στη συνέλευση της ΕΑΕΕ καταγράφηκαν ορισμένες διατυπώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα και του προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που προκαλούν ένα προβληματισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε για παράδειγμα:  «…Ο δεύτερος πυλώνας, τώρα, και εκεί είναι που έχουμε τις μεγάλες μας  διαφορές με τη σημερινή κυβέρνηση, προφανώς πρέπει να είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους ασφαλισμένους, πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός. Είτε αυτός έχει δημόσιο, είτε έχει ιδιωτικό χαρακτήρα. Θα παρέχεται από δημόσιο φορέα, από κάποιο Επαγγελματικό Ταμείο, αλλά και από πιστοποιημένους ιδιωτικούς παρόχους…»

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να συμβαδίζει με την οικονομική πραγματικότητα, ώστε η δημιουργία ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης να αναδύεται ως μη επαχθής οικονομικά επιλογή για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις…
…Για παράδειγμα, ο νέος νόμος θα μπορούσε να επιτρέπει σε εργοδότες του ίδιου –ή ακόμη και διαφορετικού– κλάδου δραστηριότητας, καθένας εκ των οποίων προσφέρει το δικό του συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στους υπαλλήλους του, να συνεισφέρουν σε ένα κοινό ασφαλιστικό κεφάλαιο, το οποίο θα διαχειρίζεται, πιθανόν μαζί με άλλα συνταξιοδοτικά κεφάλαια, ένα τέτοιο ταμείο συνταξιοδοτικών παροχών.
Ομοίως, θεωρώ απαραίτητη τη θωράκιση του συστήματος μέσω του προσδιορισμού διαδικασιών για την ομαλή μεταφορά ή εκκαθάριση ή διακανονισμό των παροχών, σε περίπτωση που το επαγγελματικό ταμείο, η χρηματοδοτούσα επιχείρηση ή ο φορέας διαχείρισής του περιέλθουν σε κατάσταση αφερεγγυότητας.
Με αυτές τις προϋποθέσεις, το σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης θα μπορεί να εκπληρώνει το σκοπό του. Και μόνο τότε από την πλευρά του, ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα μπορούσε, κατόπιν ειδικής αδειοδότησης, να αναλάβει έναν αυξημένο ρόλο ως φορέας διαχείρισης επαγγελματικών ταμείων…»

Οι τοποθετήσεις αυτές  δείχνουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες,  δεν θα είναι μόνες αυτές που θα εκπροσωπούν την ιδιωτική ασφάλιση συντάξεων. Αντιθέτως θα έχουν σοβαρούς ανταγωνιστές. Χρειάζεται επομένως εγρήγορση και κυρίως άμεσα η κατάθεση πολύ συγκεκριμένης πρότασης για το νέο ασφαλιστικό από την πλευρά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

https://www.nextdeal.gr

loading...