«Μαύρη Θάλασσα»: «Στενό μαρκάρισμα» από πλοία του ρωσικού Ναυτικού σε πλοία του ΝΑΤΟ

Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν τρεις φρεγάτες του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή.

Το σκάφος αναγνωρίσεως Ivan Khurs και η κορβέτα Vasily Bykov του στόλου της Ρωσίας της Μαύρης Θάλασσας παρακολουθούν την κίνηση των πλοίων του ΝΑΤΟ, ανέφερε το πρακτορείο TASS,

Το τουρκικό πρακτορείο DNA ανέφερε νωρίτερα ότι τρεις φρεγάτες, η Καναδική Τορόντο, η Ισπανική Santa Maria και η ολλανδική Evertsen, πέρασαν το Στενό του Βοσπόρου στο δρόμο προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Το ΝΑΤΟ διεξάγει ασκήσεις με τη Γεωργία στη Μαύρη Θάλασσα, από τις 18 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου, στις οποίες συμμετέχουν 343 στρατιωτικοί και πολιτικοί υπάλληλοι από 21 μέλη του ΝΑΤΟ, το Αζερμπαϊτζάν, τη Σουηδία και τη Γεωργία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε “ανησυχίες για τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου” σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Γεωργίας στην Τιφλίδα.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα για να αντιμετωπίσει τις “προκλήσεις ασφάλειας”.

Η Ρωσία μόλις ολοκλήρωσε ασκήσεις στην Κριμαία, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1.500 αλεξιπτωτιστές, πάνω από 300 τεμάχια εξοπλισμού, αεροπλάνα, ελικόπτερα και μεγάλα πλοία προσγείωσης.

Οι στρατιωτικοί ελιγμοί του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας διεξήχθησαν πριν από τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, όταν ο επίτιμος πρόεδρος Πέτρο Πόροσενκο θα επιδιώξει την επανεκλογή του και με πάγια επιθυμία του την ένταση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

loading...