«Μια Μεγάλη Αλβανία δεν θα είχε θέση στον 21ο αιώνα»
Η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία θα ληφθεί, όπως όλα δείχνουν, εντός του τρέχοντος έτους. Ο Φλόριαν Φαϊεράμπεντ, ειδικός σε ζητήματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Δυτικών Βαλκανίων στο πολιτικό Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, που πρόσκειται στους Γερμανούς Συντηρητικούς, θεωρεί ότι απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν στην Αλβανία μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από τους 27 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Άλλωστε, οι διαπραγματεύσεις αποτελούν απλώς ένα πρώτο, σημαντικό βήμα, το οποίο πρέπει να διαδεχθεί πλήθος καθοριστικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος του αλβανικού λαού. Ακόμα κι αν το γερμανικό κοινοβούλιο πει ''ναι'' στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο, απομένουν άλλα 26 εθνικά κοινοβούλια που πρέπει να πειστούν ότι η Αλβανία πληροί τις προϋποθέσεις. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση στα Τίρανα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Ο μεγαλοϊδεατισμός στη Γιουγκοσλαβία προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων
Ο Φλόριαν Φαϊεράμπεντ


Μιλώντας στην αλβανική σύνταξη της DW o Γερμανός ειδικός απέρριψε τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα περί Μεγάλης Αλβανίας μέσω δημιουργίας μιας συνομοσπονδίας μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.

«Τα όνειρα για μια Μεγάλη Αλβανία, μια Μεγάλη Σερβία ή μια Μεγάλη Κροατία δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Όλοι γνωρίζουμε πού οδήγησε ο μεγαλοϊδεατισμός της Γιουγκοσλαβίας τη δεκαετία του ΄90. Θρηνήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Όταν όμως επανέρχονται τα σχέδια αυτά σε δηλώσεις, τότε αυτό μας ανησυχεί. Το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ακριβώς το αντίθετο μιας εθνολαϊκιστικής πολιτικής» σημείωσε.

Ζητούμενο η βελτίωση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας

Αναφερόμενος στον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και την άρση της επιβολής δασμών στις εισαγωγές σερβικών προϊόντων από την Πρίστινα, ο Φλόριαν Φαϊεράμπεντ εκτιμά:

«Ακόμα κι αν είναι κατανοητή η οργή της Πρίστινας για το γεγονός ότι η Σερβία στέκεται εμπόδιο στη συμμετοχή του Κοσσυφοπεδίου στην Ιντερπόλ ή πιέζει τρίτες χώρες να αποσύρουν την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Κοσσυφοπεδίου, η επιβολή δασμών είναι αντίθετη προς τη Διαδικασία του Βερολίνου και την Κεντρική Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου (CEFTA). Πολλά από όσα επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου ως προς την οικονομική συνεργασία -κι όχι μόνο- έχουν υποστεί πλήγμα. Ας μην ξεχνάμε ότι το εμπάργκο, που επηρεάζει και τη διακίνηση αγαθών με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πλήττει κυρίως τους Κοσοβάρους και την ιδιωτική οικονομία».

Πηγή: DW
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :