«Σκοτεινά» παρασκήνια για την Μακεδονία: Τι γίνεται αν το Ποτάμι αποφασίσει αποχή; Περνά η Συμφωνία των Πρεσπών;

 –Έτοιμος ο Γ.Παπανδρέου, καλούν και Σημίτη
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, τα βλέμματα στρέφονται στο ξεπούλημα της Μακεδονίας.

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Μετά από την απόφαση του βουλευτή Δανέλλη να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, το σκηνικό φέρεται να έχει αλλάξει, καθώς στο κόμμα του Στ. Θεοδωράκη φέρονται να διαμαρτύρονται πως τους «πήραν» έναν βουλευτή. Πέραν τούτου το Ποτάμι δέχεται ασφυκτική πίεση από την Νέα Δημοκρατία για να καταψηφίσει την Συμφωνία και να μην ρίξει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρχικά, το Ποτάμι είχε αποφασίσει ψήφο κατά συνείδηση στην ψηφοφορία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, με αποτέλεσμα 4 βουλευτές του -οι κύριοι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης και Δανέλλης- να συνυπολογίζονται στους 151 που ήταν ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Το να σου παίρνουν βουλευτή δεν είναι απλό πράγμα», είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο εκπρόσωπος Τύπου του “Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας. Όπως είπε ο ίδιος, το Ποτάμι θα συζητήσει και πιθανά θα επανεκτιμήσει την στάση του σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι κάνουν πολιτικό παζάρι πάνω στο σώμα της Μακεδονίας και όλοι ευχόμαστε τελικά να μην τα βρουν.

Αν δεν παίζουν «θέατρο», τα σενάρια που εξετάζονται από το «Ποτάμι» είναι:

Να καταψηφίσουν όλοι οι βουλευτές την Συμφωνία των Πρεσπών με αποτέλεσμα να μην κυρωθεί από την Βουλή.
Να παραμείνει η θέση ψήφου κατά συνείδηση με τους Θεοδωράκη, Λυκούδη, Μαυρωτά να δίνουν τους «πολυπόθητους» 151+ ψήφους για το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Ψαριανός και Αμυράς θα την καταψηφίσουν.
Αποχή από την ψηφοφορία.
Τι θα γίνει αν το Ποτάμι επιλέξει αποχή;

Αν το Ποτάμι απέχει, τότε η Συμφωνία μπορεί να περάσει χωρίς να έχει την απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφους).

Κοινοβουλευτικά απαιτείται απλή πλειοψηφία, επί των παρόντων, δηλαδή αν διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, πρέπει να ψηφίσουν οι περισσότεροι «ναι», και αυτοί οι περισσότεροι να μην είναι λιγότεροι από 75.

Ωστόσο το ερώτημα πλέον είναι αν πολιτικά η κυβέρνηση «αντέχει» να περάσει αυτό το τεράστιο εθνικό θέμα με λιγότερες ψήφους από 151.

Μέχρι στιγμής οι δεδομένες ψήφοι του «ναι» υπέρ των Πρεσπών είναι:

Οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα
Ο διαγραφείς από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος
Και η διαγραφείσα από τους ΑΝΕΛ Ελενα Κουντουρά
Σύνολο: 149 ψήφοι, δεδομένου ότι οι Β. Κόκκαλης (διεγράφη από ΑΝΕΛ) και Κ. Ζουράρις (ΑΝΕΛ), οι οποίοι θα στηρίξουν σήμερα την κυβέρνηση, επιμένουν ότι δεν θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε αυτές τις ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να συνυπολογίσει τελικά τις τρεις του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης).

Ανοιχτό παραμένει το τι θα πράξει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος, αν τελικά οι τρεις του Ποταμιού καταψηφίσουν την Συμφωνία, μπορεί να είναι ο 150ός.

Έχουμε, λοιπόν, 149 βουλευτές σίγουρους, 2 που, μέχρι στιγμής, λένε πως δεν θα ψηφίσουν αν και είναι κοντά στην κυβέρνηση και 3-4 που το σκέφτονται.

Τέλος, ρεπορτάζ αναφέρουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου, ενδέχεται, αν χρειαστεί, να κάνει επίσημη δήλωση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκειμένου να ασκηθεί πίεση σε βουλευτές του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με την ψήφο. Πληροφορίες αναφέρουν πως ασκούνται πιέσεις και στον Κώστα Σημίτη, τον οποίο θαυμάζει ΚΑΙ ο Στ. Θεοδωράκης, να πράξει το ίδιο.

Αναμένουμε…

el.gr/

loading...

2 thoughts on “«Σκοτεινά» παρασκήνια για την Μακεδονία: Τι γίνεται αν το Ποτάμι αποφασίσει αποχή; Περνά η Συμφωνία των Πρεσπών;

  1. Σημίτης και ΓΑΠ βλέπω στο τέλος του κειμένου και ανησυχώ. "Ο λύκος και αν εγέρασε μήτε τη γνώμη του άλλαξε μήτε προσμονή του" (προσμονή να μας φάει αμάσητους) έτσι λέει η παροιμία ή κάνω λάθος. Οι ίδιοι λύκοι κυβέρνησαν την Ελλάδα στο παρελθόν την έφτασαν σε μαύρο χάλι και μετακύλησαν όλα τα προβλήματα στους επόμενους ενώ όταν κυβερνούσαν έλεγαν ότι όλα ήταν ωραία και καλώς καμωμένα(βέβαια υπήρχε και Κώστας Καραμανλής-ΝΔ αξιωματική αντιπολίτευση τότε (Οκτώμβριος 1999-Οκτώμβριος 2000) που "αγρόν ηγόραζε" που είχε φιλοσοφικές ανησυχίες για το βιντεολόττο αντί για τα εθνικά θέματα). Όλα τα γεωπολιτικά ζητήματα- εθνικά θέματα τα έβαλε σε πρόγραμμα-οδικό χάρτη "επίλυσης" η συμμορία ΣΗΜΙΤΗ-ΓΑΠ και οι άλλοι ακολουθούν απλώς την μονή ράγα του τραίνου της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Μην αναλογίζεσαι Έλληνα πόσο παλιό ήταν το σχέδιο σε πληροφόρω ότι Ο ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ είχε τους ΣΗΜΙΤΗ-ΓΑΠ τα ποιό πιστά του όργανα. ΥΣ.ΦΑΝΤΣΤΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΤΗΣ ΗΠΑ ΟΧΙ Ο ΤΡΑΜΠ, ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΟΛΙΚΗΣ. ΣΤΗ Ιεζαβέλ Ροντάμ Χίλαρι Κλίντον αναφέρομαι.

  2. ετσι ζωα συνελληνες….για να μην τα ριχνουμε ολα στον τσιπρα….επρεπε ομως να το φερουν στην βουλη με 181(αντεδρασε ο μητσοτακης αν θυμαστε)ψηφους…τοτε θα βλεπατε πως κουρευουν τα αβγα…ζωα..που ελεγε και ο λεβεντης

Comments are closed.