Τι περιελάμβανε το μενού στον Μυστικό Δείπνο

Βραστά φασόλια, αρνί, ελιές, πικρά χόρτα, σάλτσα ψαριού, άζυμο ψωμί και αρωματικό κρασί ήταν πιθανότατα το μενού του Μυστικού Δείπνου,
όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα πάνω στην παλαιστινιακή κουζίνα κατά τη διάρκεια της εποχής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού όπως το αναφέρουν οι Καθολικοί.
Γιατί το ψωμί στον μειστικό δείπνο ήταν ένυμο όπως αναφέρει και η Ιερά Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας και όπως υπήρχε τμήμα του ψωμιού που υπήρχε στην Κωνσταντινούπολη κα εκλάπη από τους Λατίνους το 1204.(Το μλημα του άρτου αυτού σήμερα βρίσκεται στην εκκλησία του Αγ.Μάρκου στην Βενετία)
Το φαγητό δεν καταναλώθηκε κατά τη διάρκεια μιας τυπικής καθιστής συγκέντρωσης σε ένα ορθογώνιο τραπέζι, όπως φαίνεται σε πολλά θρησκευτικά έργα τέχνης, αλλά με τον Ιησού και τους αποστόλους του ξαπλωμένους σε μαξιλάρια δαπέδου, όπως έκαναν οι Ρωμαίοι εκείνη την εποχή.
Η μελέτη, από δύο Ιταλούς αρχαιολόγους,επικαλείται στίχους της Βίβλου, εβραϊκά γραπτά, αρχαία ρωμαϊκά έργα και αρχαιολογικά δεδομένα που αναφέρονται στις διατροφικές συνήθειες στην Ιερουσαλήμ στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ.
«Η Βίβλος ασχολείται με το τι συνέβη κατά τη διάρκεια του εν λόγω δείπνου, αλλά δεν περιγράφει λεπτομερώς τι έφαγε ο Ιησούς και οι δώδεκα Απόστολοι», ανέφερε στο Discovery News, ο αρχαιολόγος Generoso Urciuoli.
Ο Urciuoli, ο οποίος ειδικεύεται στην ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού, και η συγγραφέας Marta Berogno, αρχαιολόγος και αιγυπτιολόγος στο μουσείο του Τορίνο της Αιγύπτου, θα δημοσιεύουν τα ευρήματά τους τον επόμενο μήνα στο βιβλίο «Gerusalemme: L’Ultima Cena» (Ιερουσαλήμ: ο Μυστικός Δείπνος).
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το τελευταίο γεύμα του Ιησού, αποτελείτο από: βραστά φασόλια, αρνί, ελιές, πικρά χόρτα, σάλτσα ψαριού, άζυμο ψωμί και αρωματικό κρασί. 

loading...

7 thoughts on “Τι περιελάμβανε το μενού στον Μυστικό Δείπνο

  1. μπακαλιαρο σκορδαλια
    σαλιγκαρια γιαχνι
    πατατοσαλατα
    μακαρονακι κοφτο με χταποδι
    και σουπιες με σπανακι
    και για επιδορπιο
    λαχανο γλυκο με κεφτεδακια
    καλεσμενη η ελενιτσα ζαγκλαρα
    και ο σταγακης ψευτοπατερακης

  2. Διαμαρτυρία για την προσωρινή κράτηση του Αρτέμη Σώρρα στις φυλακές Κορυδαλλού πραγματοποίησαν οι οπαδοί του, στα διόδια Ελευσίνας.

    Τα μέλη της «Ελλήνων Συνέλευσις» μοίρασαν φυλλάδια στα διερχόμενα οχήματα.

  3. Με βασικό σκεπτικό ότι ουδείς ασχολήθηκε να ελέγξει "την περιουσία" που διαθέτει για την Ελλάδα, απαντά ο Αρτέμης Σώρρας, στο περίπου 150 σελίδων υπόμνημα που κατέθεσε την Πέμπτη στον ανακριτή για την υπόθεση της "Ελλήνων Συνέλευσις" και του ποσού των 600 δις δολαρίων που ο ιδρυτής υποστηρίζει ότι κατέχει.

    Κατά τον κατηγορούμενο η Τράπεζα της Ελλάδος ευθύνεται για την οικονομική περιπέτεια που περνά η χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά και για την δικαστική περιπέτεια του ίδιου.

    Ο αντιμέτωπος με βαρύτατο κατηγορητήριο Σώρρας αναφέρει ότι είναι κάτοχος 28 μετοχών της τράπεζας της Ανατολής οι οποίες ,κατά τον κατηγορούμενο, «λόγω της ακυρώσεώς τους έχουν χαρακτήρα αξιογράφου-χρεογράφου-χρεωστικού ομολόγου και η αξία τους έχει εκτιμηθεί σήμερα στο ποσόν των 678.647.978.985 ευρώ η κάθε μία».

    Στο υπόμνημα αναφέρει πως αγνοήθηκαν οι προτάσεις που υπέβαλε για χρηματοδότηση της χώρας – μέσω των ακυρωμένων χρεογράφων- και επιρρίπτει ευθύνες στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία όφειλε να ελέγξει τους τίτλους που προσκόμισε και ή να απαντήσει επί της πρότασης του ή αν διαπίστωνε πρόβλημα να τον παραπέμψει στην Δικαιοσύνη.

    Η τράπεζα όμως, κατά τον κατηγορούμενο, δεν έκανε ποτέ «σοβαρό έλεγχο» ούτε όμως τον κατήγγειλε ως απατεώνα και έτσι κ. Σώρρας υποστηρίζει ότι «η αμέλεια» της ΤτΕ καταδεικνύει αφενός την αλήθεια για τους τίτλους του και αφετέρου την «ύπαρξη δόλου» και «πρόθεση βλάβης της περιουσίας των 600 δις κι όλων όσων έλκουν δικαιώματα εξ' αυτής» .

    Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο αρχηγός της Ελλήνων Συνέλευσις επιχείρησε να συνάψει με την Ελληνική Δημοκρατία «δανειακή σύμβαση, πείθοντας την να δεχθεί στην κατοχή της άνευ οικονομικής αξίας διεθνείς συναλλαγματικές (International Bills of Exchange – IBOE) που ήταν προϊόντα απάτης, λαμβάνοντας ως εγγύηση-αντασφάλιση γνήσια ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, με σκοπό να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος». Ο ίδιος στο υπόμνημα απαντά ότι η κατηγορία δεν ισχύει διότι στην πρόταση συμφωνίας που είχε υποβάλει ανέφερε ότι η σύμβαση θα υπογραφόταν «εφόσον ρευστοποιηθούν» τα IBOE.

    Ο Αρτέμης Σώρρας αρνείται ότι προέτρεψε οποιονδήποτε να μην πληρώσει τις οφειλές του, ενώ υποστηρίζει ότι κρυβόταν γιατί εξαιτίας του πλούτου του είχε «βάσιμο φόβο δολοφονίας και εξοντώσεώς μου».

  4. αφου ο κυριος σωρρας εχει τοσα χρηματα
    γιατι δεν προτρεπει στους δικηγορους του μα πανε την υποθεση του στα διεθνη δικαστηρια και καθεται και μαραζωνει στο κορυδαλλο

  5. Ποιους δικηγορους να προτρεψει να πανε στα διεθνη δικαστηρια;
    Τον μπαγκς μπανυ τον κλοουν, τον γελωτοποιο των δικαστηριων και τον αλλον τον βραδυγλωσσο χασοδικη τους θεωρεις δικηγορους;
    Ο καλος δικηγορος για να σε υπερασπιστει πρεπει και να πληρωθει
    Και ο γυφτος με τι να τους πληρωσει τους καλους δικηγορους που τα δεκαρικα των ηλιθιων τελειωσαν.
    Αν ειχε τρισεκατομμυρια ο μπατιρογυφτος θα ειχαν πλακωσει απο μονοι τους οι καλυτεροι δικηγοροι και οι τραπεζιτες ολου του κοσμου να τον υπερασπιστουν.
    Στον κορυδαλλο θα μαραζωσει και θα τα κακαρωσει.

  6. ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΕ ΤΟΝ ΔΕΙΠΝΟ ???

    Ο ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ?

    Ο ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ ??

    Η ΜΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΔΑΛΑ ???

    ΦΑΣΟΛΙΑ ΜΕ ΑΡΝΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ …

Comments are closed.