Διονύσης Τσακνής: Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ήταν alter ego των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών

Ο γνωστός συνθέτης εξαπολύει βέλη στον τέως ισχυρό άντρα της ∆ηµόσιας Τηλεόρασης, Β. Κωστόπουλο, για την υπόθεση του Μουντιάλ και στις κατηγορίες του για «πόλεµο εκ των έσω» απαντά «δεν ξέρω τι τον κάνει και βλέπει φαντάσµατα»

Λίγες μέρες πριν κυκλοφορήσει η «Bandiera Rossa», η νέα δισκογραφική δουλειά του, και 411 ηµέρες µετά την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ, ο ∆ιονύσης Τσακνής µε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» περιγράφει τι πραγµατικά συνέβαινε στην Αγία Παρασκευή και σκιαγραφεί τον έως την περασµένη εβδοµάδα ισχυρό άνδρα του Οργανισµού, Βασίλη Κωστόπουλο, ως θλιβερό alter ego του πιο άρρωστου τµήµατος του λεγόµενου κρατικοδίαιτου συνδικαλισµού.

Ο συνθέτης σήκωσε το γάντι που πέταξε ο αποπεµφθείς διευθύνων σύµβουλος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες σε βάρος του ∆ιονύση Τσακνή στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής. Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα µε κατηγορηµατικό τρόπο δηλώνει ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΡΤ είχε πλήρη επίγνωση των όσων συνέβαιναν έως τώρα στο Ραδιοµέγαρο.

Γνωρίζατε, υποθέτω, ότι η θέση του προέδρου της ΕΡΤ θεωρείται «ηλεκτρική καρέκλα». Γιατί δεχθήκατε να πάτε;

Να το ξεκαθαρίσω εξαρχής: δεν µου τηλεφώνησε και δεν µου είπε κανείς να υποβάλω αίτηση. Ανήµερα την Πρωτοµαγιά του 2015 ετοιµαζόµουν να πάω στην πορεία, είδα στο ∆ιαδίκτυο την προκήρυξη και µεταξύ αστείου και σοβαρού τη συµπλήρωσα. Το enter όµως δεν το πάτησα. Στην πορεία της Εργατικής Πρωτοµαγιάς το συζήτησα µε φίλους και µου είπαν «γιατί όχι, θα είσαι χρήσιµος». Το βράδυ, στο σπίτι, έκανα αυτό που δεν είχα κάνει το πρωί. Πάτησα το enter.

Προς τιµήν τους µε κάλεσαν! Και το λέω αυτό διότι τους ήταν γνωστό ότι δεν ανήκα ποτέ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι δεν κάνατε στην ΕΡΤ και, επίσης, ποιοι δεν σας άφησαν να κάνετε κάτι;

Ο ρόλος του προέδρου των ∆ΕΚΟ, απ’ ό,τι κατάλαβα εκ των υστέρων, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, ήταν και είναι διακοσµητικός. Αυτό που καταφέραµε µε τον Λάµπη (σ.σ.: Ταγµατάρχη), παρά τις κόντρες µας του πρώτου καιρού, που µετατράπηκαν σε αγαστή συνεργασία και φιλία, ήταν ότι µπορέσαµε και στήσαµε το «µαγαζί». Ενα περίπτερο θέλει να ανοίξει κάποιος και του παίρνει δύο χρόνια, πόσω µάλλον έναν οργανισµό 2200 εργαζοµένων. Κάναµε ένα αξιοπρεπές πρόγραµµα, παρά τα ελάχιστα οικονοµικά µέσα που είχαµε, αναπτύξαµε την εξωστρέφεια της εταιρείας µε τις ορχήστρες και τα ραδιόφωνα της ΕΡΑ, αλλά το σπουδαιότερο που καταφέραµε ήταν να µην ανοίξει ρουθούνι µεταξύ των εργαζοµένων από τις παλιές αντιπαλότητες. ∆εν είχαµε, παρ’ όλα αυτά, τη δυνατότητα, χωρίς να επιβαρύνουµε τον προϋπολογισµό της εταιρείας, να κάνουµε στοιχειώδη βήµατα. ∆εν ξέρω πόσοι γνωρίζουν ότι η ΕΡΤ δεν έχει ανταποκριτές σε Μόσχα, Ρώµη, Παρίσι, Πεκίνο, Λευκωσία. Ελλείψεις οι οποίες ακόµα και σήµερα δεν έχουν καλυφθεί. Μαθαίνω ότι στήνεται αθλητικό κανάλι στο Ραδιοµέγαρο. Εντούτοις, δεν έχουν λύσει ζητήµατα που αφορούν στη διεθνή ενηµέρωση και στο πρόγραµµα.

Η διοίκηση του Κωστόπουλου για το Μουντιάλ αγνόησε τους μετόχους, διότι εκτός από τα 10 εκατ. που έδωσε, κατέβαλε επιπλέον 500.000 ευρώ για φόρους

Τη στιγµή που η ΕΡΤ όφειλε να δίνει στον κρατικό προϋπολογισµό 50 εκατ. ευρώ (σ.σ.: µνηµονιακή δέσµευση για την αποπληρωµή του χρέους), άλλα τόσα στη µισθοδοσία, όπως επίσης αντίστοιχο ποσό στα λειτουργικά έξοδά της, αναρωτιέται κάποιος τι µένει για πρόγραµµα.

4098877.jpg
Στην Επιτροπή Θεσµών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Κωστόπουλος σας κατηγόρησε ότι λειτουργούσατε περίπου καταστροφικά, όπως στην περίπτωση του Μουντιάλ, λέγοντας συγκεκριµένα: «Η προηγούµενη διοίκηση είτε ολιγώρησε είτε αδιαφόρησε για κρίσιµες αποφάσεις που θα ενίσχυαν την εταιρεία». Πού κάνει λάθος;

Ο άνθρωπος αυτός είναι ένα θλιβερό alter ego του πιο νοσηρού τµήµατος του λεγόµενου κρατικοδίαιτου συνδικαλισµού. Εκείνο που µου προκάλεσε κατάπληξη δεν ήταν αυτά που είπε, όσο ότι δεν διαψεύστηκε από την πολιτική ηγεσία της ΕΡΤ, η οποία ήταν παρούσα και γνώριζε πολύ καλά τα γεγονότα. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης των µετόχων της εταιρείας (σ.σ.: οι υπουργοί ΨΗΠΤΕ, Οικονοµικών και Πολιτισµού) ήταν να διεκδικήσουµε τα δικαιώµατα µετάδοσης του Μουντιάλ µε το πολύ 10 εκατ. ευρώ (η παρότρυνση ήταν να «πάµε πιο χαµηλά»). Ας δούµε την αλληλουχία των γεγονότων: Η πρώτη πρόταση Ταγµατάρχη ήταν 7 εκατ. ευρώ συν 2 εκατ. ευρώ σε διαφηµιστικό χρόνο προς την εταιρεία που διαχειριζόταν για λογαριασµό της FIFA τα δικαιώµατα µετάδοσης. Η FIFA επανήλθε, δεν ενδιαφερόταν για διαφηµιστικό χρόνο αλλά ήθελε συγκεκριµένο ποσό. Παράλληλα, ύστερα από έρευνα και πληροφορίες, διαπίστωσα ότι η «αγορά» δεν ήταν διατεθειµένη να δώσει πάνω από µ εκατ. ευρώ. Επανήλθα (σ.σ.: στο µεταξύ είχε παραιτηθεί ο Ταγµατάρχης από διευθύνων σύµβουλος) και κατέθεσα πρόταση στα 8 εκατοµµύρια. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσµα να χρησιµοποιήσω τα 2 εκατ. ευρώ, από τα 10 εκατ. που είχε αποφασίσει η γενική συνέλευση µετόχων, για το πρόγραµµα και ύστερα από συζητήσεις µε τον µοναδικό ανταγωνιστή, τον ΑΝΤ1, εξασφάλισα ότι στην απευκταία περίπτωση που δεν θα ήταν η ΕΡΤ πλειοδότης, θα µπορούσα να αγοράσω τους µισούς αγώνες, τους ηµιτελικούς και τους τελικούς, έναντι του µισού ποσού. Αρα, άλλη µια οικονοµία για το ∆ηµόσιο ή για χρησιµοποίηση αυτών των χρηµάτων για το πρόγραµµα, κυρίως το ελληνικό.

Δεν εκτιμώ καθόλου τους επαγγελματίες συνδικαλιστές του Δημοσίου, που με την εργασία έχουν πάρει διαζύγιο και συνήθως αποτελούν το alter ego της εξουσίας

Ολα αυτά τα γνώριζε άριστα η πολιτική ηγεσία. Το ερώτηµά µου είναι γιατί σιώπησε στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας. Στην τρίτη πρόταση, είχε ήδη αναλάβει ο κ. Κωστόπουλος και παρά την έντονη αντίδρασή µου, την οποία συµµερίστηκαν τα µέλη της επιτροπής, κατέθεσε πρόταση 10 εκατ. ευρώ απευθείας, λες και ήταν δικά του λεφτά. Η δική µου πρόταση (ύστερα από σχετική γνωµοδότηση της αρµόδιας επιτροπής και της ∆ιεύθυνσης Αθλητικών Εκποµπών) των 8 εκατ. ευρώ στηρίχθηκε σε πόρισµα ορκωτών λογιστών που έκαναν µελέτη, σύµφωνα µε την οποία τα διαφηµιστικά έσοδα θα κυµαίνονταν από 5,5 έως 8 εκατ. ευρώ. Εκτός των άλλων, η διοίκηση Κωστόπουλου αγνόησε την απόφαση της ΓΣ των µετόχων της ΕΡΤ (ποινικό αδίκηµα ίσως;), διότι, εκτός από τα 10 εκατ. που έδωσε, κατέβαλε επιπλέον 550.000 ευρώ για φόρους.

Τι λόγο είχε να υποστηρίξει ο κ. Κωστόπουλος ότι είχατε κλειδώσει το γραφείο του διευθύνοντος συµβούλου και ότι την εποµένη σάς βρήκε, όπως κατέθεσε, µε εργαζοµένους να συσκέπτεστε για το Μουντιάλ, ενώ υπονόησε ότι αφήσατε οµάδα στελεχών που ήθελε να εξασφαλίσει τις θέσεις της στην ιεραρχία;

Από την παραίτηση Ταγµατάρχη και έως τον διορισµό Κωστόπουλου διατηρούσα τα γραφεία και του προέδρου και του διευθύνοντος συµβούλου. Η παράδοση – παραλαβή σε δηµόσιους οργανισµούς γίνεται µε έναν συγκεκριµένο τρόπο. Το ψεύδος του κ. Κωστόπουλου, που οφείλεται ή σε άγνοια ή σε άνοια, συνίσταται στο εξής: η «οµάδα στελεχών» δεν ήταν παρά οι γενικοί διευθυντές, µε τους οποίους τον περίµενα στο γραφείο µου µε σκοπό να τον ενηµερώσουµε. Παρά την πρόσκλησή µου, εκείνος προτίµησε, αντί της διαδικασίας παράδοσης – παραλαβής, να επισκεφτεί τα γραφεία της ΕΡΤ Open και τα γραφεία των γνωστών συνδικαλιστών.

Μίλησε για «πόλεµο εκ των έσω». Μήπως ήσασταν προκατειληµµένος απέναντί του;

Δεν ξέρω τι τον κάνει και βλέπει φαντάσµατα, αν είναι ίδιον του χαρακτήρα του ή αποτέλεσµα των επιλογών του, όσον αφορά τις παρέες του.

Γιατί σταθήκατε «απέναντι» στην ΠΟΣΠΕΡΤ;

Τρέφω απεριόριστο σεβασµό στους εργαζοµένους στον ιδιωτικό τοµέα, οι οποίοι διακινδυνεύουν το ψωµί των παιδιών τους καθηµερινά, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και µπορεί εύκολα να βρεθούν στον δρόµο. Αντιθέτως, δεν εκτιµώ καθόλου τους επαγγελµατίες (το τονίζω αυτό) συνδικαλιστές του ∆ηµοσίου, οι οποίοι µε την εργασία έχουν πάρει διαζύγιο και συνήθως αποτελούν το alter ego της εξουσίας. Από την παραίτησή του από την ΕΡΤ µέχρι σήµερα, το διάστηµα κύλησε δηµιουργικά. Ο Τσακνής µπήκε στο στούντιο και έγραψε το cd «Bandiera Rossa» (πρωτοκυκλοφόρησε µε την «Εφηµερίδα των Συντακτών»), µε εννέα τραγούδια, σε µουσική-στίχους δικούς του, πλην του κοµµατιού «Αντίσταση» του ποιητή Νίκου Καββαδία. Και συνεχίζει, ως µαθητής όπως είπε, πλάι στον σπουδαίο ∆ηµήτρη Αγραφιώτη «πάνω σε θέµατα για µεγάλα σύνολα».

loading...