Πώς να θυμάστε τα ονόματα των ανθρώπων που συναντάτε!

Ξεχνάτε αμέσως τα ονόματα των ανθρώπων που γνωρίζετε για πρώτη φορά; Μην ανησυχείτε συμβαίνει σχεδόν σε όλους! Όμως, επειδή η πρώτη εικόνα μετρά στην εικόνα σας… καλό είναι θυμάστε κάθε όνομα σε ένα επαγγελματικό ραντεβού ή ένα προσωπικό δείπνο. Οι παρακάτω
συμβουλές θα σας βοηθήσουν να θυμάστε τα ονόματα κάθε ατόμου που θα γνωρίσετε από σήμερα και πέρα…

Οι λόγοι… που ξεχνάμε ένα όνομα!
Η πιο κοινή αιτία που σας οδηγεί στο να ξεχνάτε σχεδόν αμέσως ένα όνομα είναι ότι δεν ακούτε τον άλλο ή δεν δίνετε τη δέουσα προσοχή. Πολλές φορές, βέβαια, μπορεί να έχετε νεύρα ή άγχος για την εντύπωση που θα δώσετε και να μην έχετε καθαρό μυαλό. Κάτι τέτοιο θα αποσυντονίσει τον εγκέφαλο σας και θα σας ρίξει σε «κενά» μνήμης. Όλοι επικεντρώνονται κάποια στιγμή πάνω στον εαυτό τους και την έκβαση της συζήτησης και όχι στο συνομιλητή τους… Όμως, για να θυμάται κάποιος ένα όνομα πρέπει να ακούσει πρώτα τον άλλο!
Μικρά «κολπάκια» για να μην ξεχνάτε ποτέ ονόματα!
Επαναλάβετε ένα όνομα από μέσα σας
Όταν κάποιος σας συστήνεται προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο όνομα του με κάθε τρόπο. Μια καλή τεχνική για να μην το ξεχάσετε είναι: είτε να το επαναλαμβάνετε πολλές φορές από μέσα σας, είτε να βρίσκετε ευκαιρίες για να σχολιάζετε φωναχτά και θετικά το όνομα αυτό. Για παράδειγμα, αν συναντήσετε κάποιον σε ένα πάρτι και σας πει: «Γεια σου, είμαι ο Θανάσης», απαντήστε του με τη φράση: «Θανάσης. Τι όμορφο όνομα! Έχω έναν ξάδερφο που ονομάζεται Θανάσης». Έτσι, το συγκεκριμένο όνομα δεν θα «μπαίνει» από το ένα αυτί και θα «βγαίνει» από το άλλο!
Συνδέστε το όνομα του με μια εικόνα
Από τη στιγμή που θα συναντήσετε κάποιον, καλό είναι να συνδέσετε το όνομά του με ένα αντικείμενο, ώστε κάθε φορά να το θυμάστε! Για παράδειγμα, αν συναντήσετε κάποιον με το όνομα «Τρύφωνας» θα μπορούσατε να σκεφτείτε το «τρουφάκι». Απλά την επόμενη φορά που θα συναντήσετε τον ίδιο άνθρωπο και δεν θυμάστε το όνομά του… φέρτε την εικόνα που είχατε φτιάξει στο μυαλό σας. Επίσης, μπορείτε να τον φανταστείτε δίπλα σε έναν διάσημο καλλιτέχνη… με το ίδιο όνομα!
Γράψτε το όνομά του σε ένα σημειωματάριο
Όταν αποχωρήσει το πρόσωπο που βρίσκετε απέναντί σας, γράψτε το όνομά του σε ένα μικρό σημειωματάριο ή σε ένα κινητό με «σημειώσεις». Συμπληρώστε δίπλα την εμφάνιση ή την προσωπικότητά του και την ημερομηνία συνάντησής σας. Έτσι, κάθε εβδομάδα θα ξεφυλλίζετε το σημειωματάριο και θα προσπαθείτε να φέρετε στο μυαλό σας την εικόνα του. Άλλωστε, όταν γράφετε τα στοιχεία δια χειρός μπορείτε να τα επαναφέρετε καλύτερα στη μνήμη σας.
Βάλτε ένα όνομα… μέσα στη σφαίρα της φαντασίας!
Αν ο Γιάννης παίζει γκολφ και η γυναίκα του ονομάζεται Αλίκη, μπορείτε να τον φανταστείτε να παίζει γκολφ μαζί με την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων! Το «κλειδί» σε όλη τη διαδικασία είναι να βάλετε τη φαντασία σας να λειτουργήσει και να απεικονίσετε έντονα το πρόσωπο μέσα στο μυαλό σας. Παράλληλα, αν του αρέσει η μαγειρική μπορείτε να τον φανταστείτε μέσα σε ένα εστιατόριο. Έτσι, θα είστε σε θέση όχι μόνο να τον αποκαλέσετε με το όνομα του αλλά και να τον ρωτήσετε για το γκολφ ή τη μαγειρική και τη σύζυγό του Αλίκη.
Δώστε βάση στην ομοιοκαταληξία του ονόματος
Τα ποιηματάκια ή οι ομοιοκαταληξίες δίνουν μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση και καταφέρνουν να «χαραχτούν» ευκολότερα μέσα στη μνήμη σας. Μπορείτε εύκολα να συνδέσετε ένα όνομα με μια λέξη που έχει παρόμοια κατάληξη, όπως για παράδειγμα, «Ορέστης – πυροσβέστης «. Την επόμενη φορά που συναντήσετε το ίδιο πρόσωπο, το πρώτο πράγμα που θα έρθει στο μυαλό σας είναι ο συγκεκριμένος συνδυασμός.
Μελετήστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του
Ενώ συζητάτε, προσέξτε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και συνδέστε το όνομά του με τα αστεία ή όμορφα στοιχεία του. Παρατηρήστε τα δόντια, τα φρύδια, τις ρυτίδες, το ντύσιμο και κάθε έντονο στοιχείο του. Για παράδειγμα, αν συναντήσετε μια κοπέλα, η οποία δεν είναι χαρούμενη και το στόμα της είναι περίεργο, μπορείτε να πείτε από μέσα σας ότι αυτή είναι η «Τζένη με το στραβό χαμόγελο».
Ζητήστε από τον άλλο να ξαναπεί το όνομά του
Αν δεν ακούσετε σωστά το όνομα την πρώτη φορά, καλό είναι να ρωτήσετε ξανά το όνομά του, ώστε να μην έχετε καμία αμφιβολία. Ζητήστε από το συνομιλητή σας να το επαναλάβει καθαρά ή αργά και ρωτήστε τον για την ορθογραφία του ονόματος του. Αυτό πρόκειται για ένα καλό τέχνασμα που θα απομονώσει κάθε πρόβλημα τη στιγμής και παράλληλα θα σας ξαναφέρει το όνομα στο μυαλό σας.

loading...