Λιάκουρας: Το δημοψήφισμα ήταν ρίσκο – Δεν του “έκατσε” του Ζάεφ

“Το δημοψήφισμα ήταν κάτι που επιδίωξε από την πρώτη στιγμή η γειτονική χώρα, προφανώς ο Ζόραν Ζάεφ ήξερε πάρα πολύ καλά ποια είναι η δύναμη του στη Βουλή και ήθελε με το δημοψήφισμα να καταδείξει αν πετύχαινε ένα υψηλό ποσοστό ότι έχει όλο τον λαό μαζί του.
Με αυτόν τον τρόπο θα ήταν περίπατος οι συνταγματικές αναθεωρήσεις. Δεν του έκατσε. Ρίσκο είναι το δημοψήφισμα” δήλωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Το δημοψήφισμα είναι ρίσκο διότι τα θέματα υψηλής πολιτικής είναι αυτά που με πολύ μεγάλη βραδύτητα φτάνουν στη συνείδηση του πολίτη που πρόκειται να πάει στην κάλπη. Αυτό που πέτυχε ο Ζάεφ δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα είχε σε μια κοινοβουλευτική δική τους διαδικασία, δηλαδή σε εθνικές εκλογές. Δεν πέτυχε αυτό που περίμενε” ανέφερε.

“Όλα έγιναν με μια σπουδή γιατί το ήθελαν και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί όσο γίνεται ταχύτερα για να μπορέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι Σκοπιανοί έβλεπαν τη συμφωνία σαν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να πετύχουν το μεγαλύτερο στόχο τους, τη σταθερότητα λόγω ΝΑΤΟ και η οικονομική ευστάθεια από την ΕΕ. Γι’αυτό πήρε αυτή τη μορφή και το ερώτημα, επειδή ήταν πιο πιασάρικο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Δεν πέρασε. Δεν το ζήτησε η Ελλάδα το δημοψήφισμα” συμπλήρωσε.

“Δεν αποτελεί προϋπόθεση το δημοψήφισμα για τη συνέχεια του οδικού χάρτη” τόνισε.

“Δική μου εκτίμηση είναι ότι σε θέματα υψηλής πολιτικής πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη η κυβέρνηση και η βουλή. Ο λαός θα αργήσει πάρα πολύ να καταλάβει και μόνο όταν βλέπει τα θετικά μιας συμφωνίας, θα καταλάβει πόσο καλή ήταν η συμφωνία. Βέβαια το δημοψήφισμα όταν προηγείται μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως είχαμε σε αυτή την περίπτωση” κατέληξε.

“Εδώ θα δείξει ότι είναι ηγέτης ο Ζάεφ αν καταφέρει και αποσπάσει τις ψήφους και των υπολοίπων 11 που χρειάζεται για να περάσει με την απαιτούμενη πλειοψηφία τις συνταγματικές αλλαγές. Ίσως όμως λίγο καθυστερήσει” είπε ο καθηγητής.

loading...

2 thoughts on “Λιάκουρας: Το δημοψήφισμα ήταν ρίσκο – Δεν του “έκατσε” του Ζάεφ

  1. kύριε καθηγητά . οι απόψεις σας σε ότι αφορά, σοβαρα Εθνικά θέματακαι το Δημοψήφισμα, είναι αντιδημοκρατικές. και ο Κυρίαρχος Λαός κατά το ΣΎΝΤΑΓΜΑ, δεν είναι μόνο για τις εκλογές, εκτός εάν αισθάνεστε υπερήφανος , να λέγονται οι Σκοπιανοί Μακεδόνες και απόγονοι του Μ, Αλέξανδρου και της Ελληνικής Ιστορίας , Ε κρατίδιο Σαλάτα. από Ρωμά,Αλβανούς, Βουλγάρους Τσάμιδες και Σέρβους, κλπ,
    Θα σας θυμίσω τα λόγια του Ήρωα Κολοκοτρώνη. Εμείς οι αγράμματοι ελευθερώσαμε την Ελλάδα και εσείς οι μορφωμένοι τη καταστρέψατε, η συνέχεια Δική σας, …g,,,,

  2. 9:39m.m. SINHARITIRIA!!!!!!! GIA TO SHOLIO SU PROS TO "KATHIKITI" KE PALI SINHARITIRIA!!!!!!!!

Comments are closed.