BBG: Σε μείωση των κόκκινων δανείων κατά 60% έως το 2021 στοχεύουν οι ελληνικές τράπεζες

Με δραστικές κινήσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων σχεδιάζουν να απαντήσουν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες στη φημολογία για την «υγεία» του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το ανηλεές σφυροκόπημα, που αυτή πυροδοτεί στις μετοχές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, που επικαλείται δύο πηγές, στα σχέδια, τα οποία έχουν καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν δεσμευθεί ως σύνολο να μειώσουν την έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 60% έως το τέλος του 2021. Αυτή τη στιγμή το επίσημο πλάνο κάνει λόγο για μείωση 27% έως τα τέλη του επόμενου έτους.

Βάσει των προτεινόμενων σχεδίων θα περιορίσουν το βάρος των κόκκινων δανείων στο 15% έως 21% του συνόλου από άνω του 40% που είναι σήμερα. Η Πειραιώς, που εμφανίζει ποσοστό 54,7%, θα το μειώσει στο 21% έως τα τέλη του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου τα κόκκινα δάνεια υποχώρησαν κάτω από τα 90 δισ., στα 88,6 δισ. ευρώ, ποσό που πάντως εξακολουθεί να αντιστοιχεί σχεδόν στο ήμισυ του ΑΕΠ της χώρας. Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει το 97% της αξίας τους από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στην εξουσία και ήρθε σε σύγκρουση με τους πιστωτές, θυμίζει το Bloomberg. 

loading...