ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ. ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ

Κύριοι Βουλευτές,

Δείτε συνημμένα επί πόσα χρόνια προτείνεται το πλέον δίκαιο σύστημα πλήρους κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων. Και δείτε ποιοι αξιόλογοι το αποδέχονται ως το μοναδικό

Δεν χρειάζεται να λεχθεί προς υμάς οτιδήποτε άλλο πλην της παρότρυνσης υμών να δείτε κατά καθήκον τα συνημμένα και το κατωτέρω.

Παρατηρείται επίσης ότι η λήψη υπόψην, όχι της απόδοσης, αλλά του βαθμού του απολυτηρίου (δείτε και κατωτέρω) θα κάνει το σύστημα του υπουργού ακόμα πλέον άδικο.

 ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Κύριοι Βουλευτές,

Μου ζητήθηκαν πρόσθετες διευκρινήσεις για  εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις και μόνον με την επίδοση τους στο Λύκειο τις οποίες επισυνάπτω κατωτέρω.

Εάν γίνει δεκτό η εισαγωγή στα ΑΕΙ να γίνεται με βάση την επίδοσή τους στο Λύκειο, διευκρινίζω ότι  κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει ως κριτήριο να είναι άμεσα  η βαθμολογία γιατί η βαθμολογία τότε όλων ελάχιστα θα διαφέρει κτλ.  Αλλά η αξιολόγηση των μαθητών να γίνεται ως κατωτέρω  περιγράφεται.

 Για τον σκοπό αυτόν θεωρώ ότι αν ζητηθεί από όλους τους διδάσκοντες σε μία τάξη να αξιολογήσουν κατά αξία συνολικά, με κάποιο ομαδοποιημένο τρόπο τους μαθητές τους, δεν μπορούν παρά  να το κάνουν υπεύθυνα γιατί θα ελέγχονται τοπικά.

Πχ θα μπορούσε να τους ζητηθεί από τους διδάσκοντες σε μία τάξη, να δώσουν τα ονόματα του 10% των καλύτερων μαθητών της τάξης, του 20% των αμέσως ακολουθούντων κατά αξία, του 40% των αμέσως επομένων, και τέλος των υπολοίπων.

Το ίδιο μπορεί εύκολα να γίνεται και κατά μάθημα.

Βέβαια απαιτείται μελέτη για τα ακριβή ποσοστά καθώς και για ειδικές περιπτώσεις (πχ ολιγομελείς τάξεις σε νησιά κτλ,  που εν πάση περιπτώσει, αξίζει να επιδοτούνται από την κοινωνία)

Με βάση την κατάσταση των κατά αξία των μαθητών σε πανελλήνια βάση, θα έχουμε στην περίπτωση του παραδείγματος, τα ονόματα του 10% των καλύτερων μαθητών της χώρας (κατά γενική απόδοση και κατά μάθημα), ομοίως τα ονόματα των αμέσως ακολουθούντων του 20% των μαθητών, κτλ

Τότε είναι προφανές ότι μπορεί να υπάρχει σύστημα που θα δίδει προτεραιότητα επιλογής Σχολής στο 10% των αρίστων, θα ακολουθεί το 20%, κτλ.

Σχετικά παρατηρώ ότι τέλειο σύστημα δεν υπάρχει.

Ούτε σημαίνει ότι το σύστημα των εισαγωγικών είναι δικαιότερο γιατί δεν έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες (καλύτερα φροντιστήρια, ψυχολογική κατάσταση εξεταζομένων, πολλοί βαθμολογητές, κτλ).

Ούτε μπορεί να θεωρηθεί τέλειο ένα σύστημα, που απομυζά οικονομικά την ελληνική κοινωνία, που διαλύει, υποβαθμίζει και αχρηστεύει τα Λύκεια

Και  που σπαταλά όλον τον ωφέλιμο χρόνο των παιδιών μας στα φροντιστήρια δημιουργώντας νευρωτικούς ανθρώπους κτλ, αντί νέους που θα ασχολούνται με πλείστα άλλα.

Το χειρότερο είναι το ότι αχρηστεύει το Λύκειο με αποτέλεσμα η νεολαία μας να έχει έλλειμμα της γενικότερης παιδείας που θα έδινε το Λύκειο.

Σκεφτείτε για μια στιγμή,  τα Λύκεια στο ύψος που τους αξίζει για να προσφέρουν μόρφωση στη γενικότερη της έννοια και το τεράστιο τότε όφελος του Ελληνισμού από την παιδεία που θα προσφέρουν.

Και μόνον αυτό θα αρκούσε για να ξεφύγουμε από τη θλιβερή κατάσταση, όπου βρίσκεται η παιδεία μας σήμερα, με την μάστιγα των φροντιστηρίων.

Είναι προφανές το ότι, ό,τι γράφω χρήζει λεπτομερούς επεξεργασίας καθώς και ότι η αντίδραση σε τέτοιο σύστημα από τα γνωστά συμφέροντα θα είναι λυσσώδης.

Ευριπίδης Μπίλλης

loading...