«Kolotoumpa» made in USA: «Συνεχίζεται η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και η εκπαίδευση των πιλότων της»

Θα συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα των F-35 για την Τουρκία «μέχρι νεωτέρας», όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το ωαρμόδιο γραφείο της αμερικανικής κυβέρνησης για τα F-35.

«H παράδοση θα γίνει για όλες τις συνεργαζόμενες χώρες, κατ’ επέκταση και με την Τουρκία. Το πρόγραμμα των F-35 θα προχωρήσει με όλους τους συνεργάτες μας. Η εκπαίδευση του προσωπικού της τουρκικής Αεροπορία στα F-35 στην αεροπορική βάση (ΑΒ) Luke θα συνεχιστεί μέχρις ότου υποβληθεί η έκθεση για τα F-35 του υπουργού Άμυνας (σ.σ.: Ο Τ.Μάτις έχει ταχθεί με σαφήνεια από τον Ιούλιο, υπέρ της παράδοσης των μαχητικών στη Τουρκία)» ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.
Αυτή η  ανακοίνωση  έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την πανηγυρική υπογραφή του αμυντικού νομοσχεδίου των ΗΠΑ, από το οποίο εξαιρέθηκε η παράδοση των F-35 στην Τουρκία, κάτι που από πολλούς κάποιους στην Ελλάδα ερμηνεύθηκε ως «πάγωμα», ενώ στην πραγματικότητα είναι «απειλή παγώματος», η οποία πάντως«μαζεύθηκε» πολύ σύντομα.

Το pronews.gr ήταν το μοναδικό ελληνικό ΜΜΕ που είχε ενημερώσει τους αναγνώστες του ότι το περίφημο «πάγωμα» ήταν στην ουσία «μούφα πάγωμα», αφού η επόμενη παράδοση F-35 επί αμερικανικού εδάφους προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Απρίλιο και η πρώτη άφιξη F-35 στη Τουρκία έχει προγραμματιστεί για τον…Σεπτέμβριο του 2019!

Το αρμόδιο γραφείο για το πρόγραμμα των F-35, μετά και τις ενστάσεις της Τουρκίας, η οποία είχε τονίσει ότι αυτό είναι πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτό, ανακοίνωσε ότι η παράδοση θα γίνει κανονικά σε όλους τους εταίρους.

Επίσης σημειώναμε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε το πρόγραμμα των stealth μαχητικών 5ης γενιάς, F-35, «στα βράχια»: «Αν η απόφαση δεν ανακληθεί μέχρι τον Απρίλιο που πρόκειται να παραληφθεί το τρίτο F-35, η παραγωγή του στις ΗΠΑ σταματά, καθώς οι τουρκικές βιομηχανίες που συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ κατασκευής του πολύπαθου προγράμματος, κατασκευάζουν κατ’αποκλειστικότητα το 7% (κατ’άλλες πηγές το 9%) των μερών του μαχητικού αεροσκάφους!

Φυσικά τα μέρη που κατασκευάζουν οι τουρκικές βιομηχανίες μπορούν να αντικατασταθούν από άλλες βιομηχανίες χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά όχι άμεσα: Θα περάσει τουλάχιστον ένα έτος ή και περισσότερο για να επανασχεδιαστεί η γραμμή παραγωγής, να βρεθούν οι αντικαταστάτες και να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται πάλι τα F-35!

Πρακτικά, όταν ολοκληρωθεί το υφιστάμενο στοκ ανταλλακτικών η παραγωγή σταματά μέχρι να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, αν και οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν σκεφθεί την εξέλιξη και να έχουν κάνει τις προβλέψεις τους».

Ηδη η πρόβλεψη απομάκρυνσης της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο του Κογκρέσου, πριν υπογράψει ο Ν.Τραμπ.

Κάποιοι άλλοι έφτασαν να γράψουν ότι «αποθηκεύονται τα τουρκικά F-35 και διώχνουν τους Τούρκους πιλότους», αλλά φευ, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική…

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Βloomberg ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ έχει έτοιμες νέες κυρώσεις σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί ο πάστορας.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε πως η Τουρκία «δεν αποδείχτηκε καλός φίλος» για την Ουάσιγκτον.

Μάλιστα, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή του μεσολάβησε για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πέτυχε την απελευθέρωση ενός Τούρκου πολίτη από μια χώρα που δεν κατονόμασε.

«Βγάλαμε κάποιον έξω γι’ αυτόν (σ.σ. τον Ερντογάν)» είπε ο Τραμπ. «Χρειαζόταν βοήθεια για να βγάλει κάποιον από κάποιο μέρος και βγήκε. Και τώρα, θέλουν να κρατήσουν τον υπέροχο πάστορά μας. Είναι άδικο. Δεν είναι σωστό» παραπονέθηκε ο Τραμπ.

Τουρκία και ΗΠΑ είναι κλειδωμένες σε μια έντονη κρίση που προέρχεται από κυρώσεις στον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σόυλου και στον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης, Αμπντουλχάμιτ Γκιουλ, για να πιέσουν για την αποφυλάκιση του Αμερικανού Άντριου Μπράνσον,

Η Τουρκία διπλασίασε τις τιμές για πολλά προϊόντα των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων το αλκοόλ και τα προϊόντα καπνού και τα αυτοκίνητα, μετά την αύξηση των τιμολογίων των ΗΠΑ στις εισαγωγές Τουρκικού αλουμινίου και χάλυβα στο 20 και 50% αντίστοιχα.

Οι αμερικανικές μετοχές υπέστησαν τη χειρότερη μέρα τους σε επτά εβδομάδες μετά την κίνηση και η λίρα κέρδισε 7% έναντι του δολαρίου.

Ο Μπράνσον συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 και του επιβλήθηκε κατ’ οίκον περιορισμός στις 25 Ιουλίου λόγω προβλημάτων υγείας. Είναι προγραμματισμένο να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου τον Οκτώβριο για την τρίτη ακρόασή του, αφού το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση για απελευθέρωσή του σε ακρόαση της 18ης Ιουλίου.

loading...

2 thoughts on “«Kolotoumpa» made in USA: «Συνεχίζεται η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και η εκπαίδευση των πιλότων της»

  1. Είναι πολλά τα λεφτά Ντόναλντ!

  2. ΡΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΠΑΝΙΒΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ? ΠΙΑ ΛΙΡΑ ΡΕ ΠΑΠΑΡΑ? Η ΛΙΡΑ ΠΗΡΕ ΛΙΓΑΚΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΗΓΕ ΠΑΛΙ ΠΑΤΟ! ΔΕΝ ΤΑ ΕΜΑΘΕΣ ΑΥΤΑ? ΠΟΙΟΣ ΡΕ ΓΙΔΙ ΠΗΓΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ, ΒΟΔΙ! ΕΣΕΝΑ ΠΟΙΟΣ ΣΤΑ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ? Ο ΤΡΑΜΠ Ή Ο ΘΕΙΟΣ ΣΟΥ ΤΥΡΟΞΥΣΤΗΣ ΑΠ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ? ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ, ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΑΥΛΩΣΕΙ Ή ΟΤΙ ΣΑΣ ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ????

Comments are closed.