ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ


Ο  ΑΝΑΡΧΟ-ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ;
Γράφει η Φωτεινή Μαστρογιάννη
         
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ιδεολογία που γεννήθηκε το 2011 είναι ένα μίγμα του κυβερνο-αναρχισμού, της αντι-παγκοσμιοποίησης και...
του λαϊκισμού όπως αυτό που εμφανίστηκε στη Ρωσία και τις ΗΠΑ στα τέλη του 19ου αιώνα.


Όλοι γνωρίζουμε την ανώνυμη μάσκα, σύμβολο του νέου τύπου επανάστασης (αναρχο-λαϊκισμός), ένα σύμβολο που είδαμε στους δρόμους του Κάιρου και αλλού. 

Η νέα ιδεολογία που προέκυψε βασίζεται στα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1990 και το 2000. 

Οι κινήσεις που απέρριψαν την εξουσία των μέσων ενημέρωσης και προώθησαν την ιδέα της συλλογικότητας μέσω λαϊκών συνελεύσεων σε κάθε γειτονιά. 

Υπάρχει, ωστόσο, σημαντική διαφορά μεταξύ των κινήσεων κατά της παγκοσμιοποίησης και των κινήσεων των πλατειών, όπως εκείνων που έχουν αναστηθεί στην Ελλάδα κ.λπ.

Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης ήταν βέβαια ενάντια στον παγκόσμιο νεοφιλελευθερισμό και τους κύριους εκθέτες του, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κλπ., 

Ενώ οι πλατείες, όπως τις βιώσαμε με τους Αγανακτισμένους στην Ελλάδα, ήταν που απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική ολιγαρχία του πολιτικού συστήματος. Η ιδεολογική καθαρότητα, απλά, δεν υπήρχε. 

Συνηθισμένοι άνθρωποι συμμετείχαν στις κινήσεις των πλατειών, όπου συζήτησαν δημοσίως και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους με άλλους, και στόχος τους ήταν περισσότερη δικαιοσύνη και διαφάνεια από το πολιτικό σύστημα.

Η "σύμβαση" μεταξύ κυβερνώντων και ανθρώπων έχει σπάσει λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Η δημιουργία τεχνητών οικονομικών κρίσεων από τις νεοφιλελεύθερες ελίτ, τα λεγόμενα προγράμματα διάσωσης που δεν σώζουν τελικά κανέναν, έχουν οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την εξαθλίωση (η Ελλάδα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα).

 Οι κυβερνήσεις δεν εγγυώνται πλέον την ευημερία, ούτε καν τη βιωσιμότητα των πολιτών τους και η ελευθερία είναι περιορισμένη.

Τα νέα κινήματα και η νέα ιδεολογία χρησιμοποιούν κυρίως τα κοινωνικά μέσα για να διαδώσουν μηνύματα για να κινητοποιήσουν τους εξαγριωμένους πολίτες και να τους προστατεύσουν από τα μέτρα λιτότητας (βλ. 

Οι εκστρατείες επικοινωνίας αυτών των κινημάτων αποκαλύπτουν τα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα, τη φτώχεια της μεσαίας τάξης και την καταπίεση της κυβέρνησης. 
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]