ΑΝΑΛΥΣΗ: Ο Πόλεμος Τελειώνει στην Συρία. Πως Διαμορφώνονται οι Εξελίξεις και οι Σχεδιασμοί.


Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας είναι ραγδαίες, αποσαφηνίζουν το τοπίο και αποκαλύπτουν τους σχεδιασμούς και τις επί μέρους συμφωνίες των δυνάμεων με ισχυρή προβολή ισχύος, που κατοχυρώνουν τα συμφέροντάς των στην περιοχή. Συμφέροντα που διασφαλίζονται είτε αμέσως και δη φανερά, είτε εμμέσως δια αντιπροσώπων και δια μυστικών συμφωνιών, που θα αποκαλυφθούν στην τελική λύση για ολόκληρη την περιοχή. Και αναφερόμαστε πρώτα από όλα στις ΗΠΑ και στην Ρωσία, ως τις δύο μεγάλες δυνάμεις με μεγάλη προβολή ισχύος και κατόπιν σε περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ιράν, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και ακόμη μικρότερες, σύμμαχοι αυτών, όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οι Κούρδοι της Συρίας, οι Δρούζοι της Συρίας, θρησκευτικές ομάδες όπως Σουνίτες, Σιΐτες, Αλαβίτες κλπ.

Η Συρία ανακτά τα εδάφη της. Εισβολή της Τουρκίας.Εκκαθάριση περιοχών Νταράα και Κουνέιτρα, απέναντι από το Γκολάν. Πηγή: https://www.almasdarnews.com/

Για πρώτη φορά από το 2014, η κυβέρνηση της Συρίας διακήρυξε πρόσφατα, την απελευθέρωση και κατοχή ολόκληρης της περιοχής Ν ΚΑΙ ΝΔ της Συρίας (Νταράα και Κουνέιτρα) και ιδιαίτερα στα σύνορα με το Ισραήλ, στα καταληφθέντα από το Ισραήλ, στον πόλεμο του 1967, τα Συριακά υψώματα του Γκολάν. Έτσι, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση της 30ης Ιουλίου 2018 από το κυβερνείο της περιοχής Νταράα, η 4η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του Συριακού Αραβικού Στρατού κατέλαβε όλα τα σημεία που μπορούσε να διέλθει το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), μετά από σκληρές μάχες με την εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση Jaysh Khaled bin Walid, θυγατρική του ΙΚ. Ακόμη στο μέτωπο της πόλης Σιαζάραχ (Shajarah), οι ελίτ δυνάμεις με την επωνυμία Tigers του Συριακού Αραβικού Στρατού ξεκαθάρισαν σχεδόν ολόκληρη την περιοχή, εκτός ενός θύλακα 50 τετρ. χιλιομέτρων , όπου ακόμη κατέχεται από τζιχαντιστές και όταν και αυτός εκκαθαριστεί όλη η περιοχή της Νότιας Συρίας από το λεκανοπέδιο του Γιαρμούκ, Νοτίως Δαμασκού μέχρι ολόκληρη την περιοχή της Νταράα μέχρι τα σύνορα με το Ισραήλ θα έχει απελευθερωθεί από κάθε μορφής τζιχαντικής οργάνωσης, για πρώτη φορά από το 2011, όταν άρχισε ο «εμφύλιος» πόλεμος στην Συρία.

Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν την εμφατική νίκη του προέδρου της Συρίας Άσαντ, που με την βοήθεια των συμμάχων του, Ρωσίας, Ιράν και Χεζμπολάχ, έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Δυτικά του Ευφράτη ποταμού, εκτός τριών περιοχών στον Βορρά, όπου οι Τούρκοι εισέβαλαν και κατέλαβαν τουλάχιστον δύο περιοχές της Συρίας και ελέγχοντας μια άλλη, με την έγκριση της Ρωσίας και την ανοχή των ΗΠΑ, όπως:

Α. Ουσιαστικός έλεγχος της επαρχίας του Ιντλίμπ, όπου συγκεντρώνονται τα απομεινάρια των τζιχαντιστών όλων των εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, με την στήριξη και επίβλεψη της Τουρκίας, εφαρμόζοντας την απόφαση της Συνόδου της Αστάνα (Σεπτ 2017), μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας, με σκοπό τον έλεγχο και περιστολή της έντασης στην περιοχή, εγκαθιστώντας εντός του Συριακού εδάφους 12 σημεία επιτήρησης.

Β. Με την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» (Αύγουστος 2016-Μάρτιος 2017) έθεσε υπό έλεγχο την ευρύτερη περιοχή της πόλης Γιαραμπλούς, καταλαμβάνοντας 243 κατοικημένους τόπους, μια περιοχή 2.015 τετραγωνικών χλμ.

Β. Με την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» (Ιανουάριος 2018 έως Μάρτιος 2018) κατέλαβε εξολοκλήρου το Κουρδικό καντόνι του Αφρίν εκδιώκοντας τους Κούρδους της περιοχής αυτής.Με το μπλε χρώμα οι περιοχές που έχουν κατά λάβει οι Τούρκοι. Πηγή: http://makhaterltakfir.com/en

Φυσικά όλες οι στρατιωτικές «επιτυχημένες» επιχειρήσεις των Τούρκων έγιναν με την έγκριση και ανοχή των Αμερικανών και Ρώσων για διαφορετικούς λόγους και αιτίες, που δεν θα αναφερθούν στο παρόν.

Το Ισραήλ Ανησυχεί.

Βέβαια το Ισραήλ που ανησυχεί με τις εξελίξεις και είχε μεριμνήσει να συμμαχήσει και να θέσει υπό την στήριξή του τις τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρούσαν στην περιοχή Κουνέιτρα και Νταράα, ώστε να δημιουργήσουν ζώνες ασφαλείας 50 ΚΜ από τα ΒΑ σύνορά του στα υψώματα του Γκολάν με την Συρία, με τον φόβο ότι στις περιοχές αυτές θα εγκαθίσταντο στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν και των Χεζμπολάχ. Ο σχεδιασμός αυτός του Ισραήλ αν και αρχικά υλοποιήθηκε τελικά οι εξελίξεις διαφοροποίησαν τους Ισραηλινούς σχεδιασμούς. Έτσι η κατάληψη των περιοχών στα σύνορά του από τις Συριακές δυνάμεις ανησύχησαν το Ισραήλ, πλην όμως δεν απέτρεψαν τις εν λόγω επιχειρήσεις, προφανώς πειθόμενοι στις διαβεβαιώσεις του προέδρου Πούτιν στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ότι η Ρωσία εγγυάται και δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό που φοβούνται. Δηλαδή να εγκατασταθούν στην (Βόρεια) αυλή των, στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν.Η σχεδιαζόμενη Ζώνη Ασφαλείας του Ισραήλ, Ανατολικά του Γκολάν, που πλέον δεν υφίσταται. Πηγή: https://theintercept.com

Ο Ισραηλινός τύπος επικρίνει την αδράνεια της κυβέρνησής του, καθόσον όπως ισχυρίζεται, οι παραπάνω επιτυχίες επετεύχθησαν όχι από τις Συριακές δυνάμεις, αλλά από Ιρανικές δυνάμεις και δυνάμεις των Χεζμπολάχ, που ονομάσθηκαν για ευνόητους λόγους «Τοπικές Συριακές Δυνάμεις» και ήταν υπό την διοίκηση των Ιρανών, άρα ο κίνδυνος του Ιράν είναι υπαρκτός και άμεσος για την Ισραηλινή ασφάλεια.

Το Τέλος του Πολέμου και η Τουρκία.

Ο πόλεμος στην Συρία φθάνει στο τέλος του. Σήμερα το Ισλαμικό Κράτος έχει απωλέσει το 95% των εδαφών που κατείχε στην Συρία και στο Ιράκ, όταν άρχισε τις επιχειρήσεις του πριν 4 χρόνια, τον Μάιο του 2014 και ευρίσκεται σε απομονωμένες πλέον περιοχές-νησίδες, οι οποίες σιγά σιγά εξαλείφονται . Όταν άρχισε η εξέγερση της λεγόμενης τότε Συριακής αντιπολίτευσης κατά του Άσαντ και μάλιστα από την περιοχή στην Ντεράα τον Μάρτιο του 2011, οι εκτιμήσεις των Δυτικών, Ισραηλινών και άλλων ειδικών ήταν ότι ο Άσαντ θα ανατραπεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Η διάψευση της εκτίμησης αυτής ήταν εκκωφαντική και αποτέλεσε δε μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις μεταπολεμικά! Έτσι μετά από επτάμισυ χρόνια διάρκειας ο υποκινούμενος από εξωτερικές δυνάμεις πόλεμος, που δεν ήταν εμφύλιος αφού συμμετείχαν πολλές χώρες και μαχητές-τζιχαντιστές από δεκάδες άλλες, φαίνεται να φθάνει στο τέλος του. Ένας πόλεμος που , σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, αφήνει πίσω του περί τους 500.000 νεκρούς, 5,4 εκατ. πρόσφυγες και 6,3 εκατ. μετεγκατεστημένους Σύριους στο εσωτερικό της χώρας. Η Τουρκία ισχυρίζεται και εκβιάζει, ότι στην χώρα έχουν καταφύγει 3.500.000 Σύριοι πρόσφυγες, εν δυνάμει υποψήφιοι να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως έγινε το 2015, αποτελώντας μια βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε. σε πολλά ζητήματα, όπως κοινή πολιτική, οικονομία, αλληλεγγύη κλπ

Όπως προαναφέραμε οι Τούρκοι κατέχουν δύο περιοχές, όχι πολύ μεγάλες, στην Βόρειο-Δυτική Συρία, το καντόνι του Αφρίν και την περιοχή της Γιαραμπλούς, με το πρόσχημα, αλλά και την συμφωνία Αστάνα και Σότσι (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν) για δημιουργία Ασφαλών Περιοχών (Guvenli Bolgesi), στην Βόρεια Συρία, για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, στο αγώνα που κάνει(!!!!) εναντίον αυτών, όταν είναι γνωστό στους πάντες, η μεγάλη βοήθεια και στήριξη που παρείχε στους τζιχαντιστές από την αρχή του πολέμου μέχρι και τώρα στην επαρχία Ιντλίμπ. Στην ουσία την Τουρκία την ενδιαφέρει μόνο η ακύρωση δημιουργίας Κουρδικού κράτους στην Βόρεια Συρία, καθόσον η δημιουργία του θα αποτελέσει την θρυαλίδα για τις καταιγιστικές εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή (Τουρκία, Συρία, Ιράκ και Ιράν), καθόσον στην περιοχή αυτή υπάρχουν περίπου 35 εκατομμύρια Τούρκοι, εκ των οποίων πάνω από 15 εκατομμύρια ευρίσκονται στην ΝΑ Τουρκία.

Η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας

Σε ότι αφορά την Συρία, ένα δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Συριακής εφημερίδας ΕL Watan μας «αποκαλύπτει» το μέλλον της πολύπαθης αυτής χώρας. Φαίνεται ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ «έχουν καταλήξει» σε μια συμφωνία για την Συρία. Στην ουσία την έχουν μοιράσει στα δύο. Ως γνωστόν κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους, Ρωσία και ΗΠΑ είχαν διαχωρίσει την Συρία σε δύο τομείς. Ανατολικά του Ευφράτη οι ΗΠΑ με τους συμμάχους των SDF (Syrian Democratic Forces) , δηλαδή Κούρδοι της Συρίας και μετριοπαθή Αραβικά φύλα. Δυτικά του Ευφράτη, ο Συριακός Αραβικός Στρατός (Άσαντ) με τους συμμάχους του, Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ.Ο Ευφράτης ποταμός, στο κέντρο του χάρτη χωρίζει την Συρία στις δύο σφαίρες επιρροής. Ανατολικά οι ΗΠΑ και Δυτικά η Ρωσία.

Έτσι με βάση το δημοσίευμα της Εl Watan , κατά τις πρόσφατες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας συζητήθηκε το θέμα της μετατροπής των δυνάμεων του PKK/PYD (Κούρδοι της Συρίας ) σε έμμισθο στρατό που θα υπάγεται στον εθνικό στρατό της Συρίας. Η εφημερίδα El Watan, που αποτελεί ημιεπίσημο όργανο του κόμματος Μπάαθ και της κυβέρνησης Άσαντ, επιβεβαίωσε ότι κορυφαία στελέχη του PKK/PYD (Οργάνωση Κούρδων της Συρίας) βρίσκονται στη Δαμασκό, για επαφές με την κυβέρνηση και επετεύχθη συμφωνία και των δύο μερών. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του PKK/PYD, δηλαδή ο YPG (Δυνάμεις Προστασίας του Λαού), που δραστηριοποιούνται ανατολικά του Ευφράτη, προετοιμάζονται για να ενταχθούν ως ξεχωριστή δύναμη στον εθνικό στρατό της Συρίας. Σύμφωνα με το πλαίσιο των συζητήσεων, στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι θα επαναλειτουργήσουν τα στρατολογικά γραφεία, θα αναρτηθούν οι σημαίες της Συρίας, θα τοποθετούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι από την κυβέρνηση της Δαμασκού, ενώ θα αναγνωριστούν ειδικά πολιτικά και στρατιωτικά δικαιώματα στους Κούρδους του PKK/PYD. Ο μισθός των στελεχών του PKK/PYD θα πληρώνεται από τη Δαμασκό. Όσον αφορά τους μαχητές που πολέμησαν τα προηγούμενα χρόνια στις τάξεις του YPG, η περίοδος αυτή θα θεωρηθεί θητεία στον συριακό στρατό.

Στις περιοχές που ελέγχονται από το PYD η εκπαίδευση θα επανασχεδιαστεί και θα γίνεται στα κουρδικά και τα αραβικά. Επίσης, έχει συμφωνηθεί ο υπουργός Πετρελαίου της Συρίας να είναι Κούρδος, όπως και η συνέχιση της παραμονής των στρατευμάτων των ΗΠΑ στην περιοχή, ανατολικά του Ευφράτη. Δηλαδή, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της εφημερίδος και όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις, προς το παρόν δεν δημιουργείται ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος στην Βόρεια Συρία, αλλά οι Κούρδοι της Συρίας λαμβάνουν μεγάλη αυτονομία σε μια ομόσπονδη Συρία και συμμετέχουν στην μελλοντική κυβέρνηση της Συρίας. Στις πετρελαιοφόρες περιοχές που ελέγχονται από το PYD, δικαίωμα άντλησης και εκμετάλλευσης θα έχουν εταιρείες δυτικών συμφερόντων (ΗΠΑ και σύμμαχοί των). Η Ρωσία, πέραν της νομιμοποίησης-μονιμοποίησης της στρατιωτικής των παρουσίας στις περιοχές Χομς, Ντερ Ελ Ζορ, Λατάκειας και Ταρτούς, θα αποκτήσει ενισχυμένα δικαιώματα άντλησης και εκμετάλλευσης στις περιοχές που υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δυτικά του Ευφράτη.

Βασικά το σχέδιο επανένωσης της Συρίας, προβλέπει την παραμονή των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ εκτός από τις περιοχές Ανατολικά του Ευφράτη, αλλά και στην περιοχή Ριμελάν (Δυτικά του Ευφράτη) και τούτο για να σταματήσουν τα σχέδια της Τουρκίας για την Ιεράπολη/Μένπετζ και την περιοχή Γκίρε Σπι / Τελ Αμπιάντ. Ήδη στην Ιεράπολη, την Γκίρε Σπι / Τελ Αμπιάντ και τη Ράκα/ οι Κούρδοι ήδη έχουν αρχίσει να κατεβάζουν τα πορτρέτα του Οτζαλάν και τις σημαίες του PKK και σύντομα θα αναρτηθούν οι σημαίες της Συρίας και τα πορτρέτα του Άσαντ. Φυσικά σημαντικό ρόλο στην νέα Συρία, που αναμένεται να υλοποιηθεί, σημαντικό ρόλο θα έχει στις περιοχές Δυτικά του Ευφράτη και το Ιράν, σταθερός σύμμαχος της Συρίας από την αρχή του πολέμου, αφού το Ιράν τα πρώτα τέσσερα χρόνια στην κυριολεξία έσωσε τον Άσαντ και απέτρεψε τον διαμελισμό της χώρας από τους τζιχαντιστές, μέχρι την στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας από τον Οκτώβριο του 2015. Το Ιράν, αν και θα το επιθυμούσε θα «παρίσταται» υπό μορφή συμβούλων στις ΕΔ και στην κυβέρνηση της Συρίας, καθώς σε στρατιωτικές βάσεις και περιοχές, μακράν των συνόρων με το Ισραήλ, καθόσον η εγγύτητα των δύο μισητών εχθρών (Ισραήλ και Ιράν) αποτελεί εύφλεκτη ύλη για θερμή σύρραξη στην περιοχή. Η δε Χεζμπολάχ, έγινε πλέον εμπειροπόλεμη, καλά εξοπλισμένη πολιτικο-στρατιωτική δύναμη, που θα έχει λόγο στην περιοχή και ιδιαίτερα στον Λίβανο, που συμμετέχει στις πολιτικές διεργασίες.

Εκτιμήσεις - Επίλογος

Όπως προαναφέραμε το τέλος του πολέμου στην Συρία, φαίνεται ότι πλησιάζει. Οι δύο μεγάλες δυνάμεις φαίνεται ότι βρήκαν την ιδανική λύση και φυσικά με τα συμφέροντά τους αζημίωτα. Οι δύο περιοχές που κατέχουν οι Τούρκοι (Αφρίν και Γιαραμπλούς), καθώς και η ελεγχόμενη τρίτη περιοχή (επαρχία Ιντλίμπ) που όπως φαίνεται θα αποτελέσει χώρο συγκέντρωσης και απομόνωσης των υπολοίπων τζιχαντιστών, θα αποτελέσουν περιοχές εκκρεμότητας και μελλοντικής επίλυσης του Συριακού θέματος. Κουρδικό κράτος στην Βόρεια Συρία δεν δημιουργείται προς το παρόν, αλλά Κουρδικό αυτόνομο ομοσπονδιακό κράτος, ανατολικά του Ευφράτη, με μεγάλες αλλαγές σε εκπαίδευση, γλώσσα, προνόμια κλπ, το οποίο θα συμμετέχει με υπουργούς στην κυβέρνηση της Βαγδάτης. Οι υπό κατάληψη περιοχές των Τούρκων, θα αποτελέσουν χαρτί πίεσης από και προς την Τουρκία των δύο δυνάμεων Ρωσίας και ΗΠΑ, ανάλογα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως π.χ. που θα καταλήξει το παιχνίδι της πολιτικής ισορροπίας και πολιτικών εκβιασμών της Τουρκίας, μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Και εδώ έχουμε πολλά να δούμε ακόμη, γιατί το γεωπολιτικό αυτό παίγνιο είναι εν εξελίξει.

Το Ιντλίμπ εκτιμούμε ότι στην παρούσα φάση, είναι το αναγκαίο κακό, που πρέπει να υπάρξει και να διατηρηθεί σε αυτή την μορφή, διότι ουδείς επιθυμεί να εκκαθαριστεί το Ιντλίμπ από τους τζιχαντιστές που έχουν συγκεντρωθεί. Και τούτο, καθόσον είναι πολύ πιθανόν και αναμενόμενο πολλοί από τους εναπομείναντες τζιχαντιστές, να διασκορπιστούν κατόπιν σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, απελπισμένοι, έμφορτοι ακραίων θρησκευτικών ιδεοληψιών και εκδικητικών αντιλήψεων, καθώς και από την επιθυμία των να καταστούν Shahid (Μάρτυρες) και να αιματοκυλίσουν τον κόσμο όλο. Το Ιντλίμπ εκτιμάται ότι θα καταστεί μια μεγάλη φυλακή τύπου Γάζας, ένας βούρκος με θρησκευτικά εξτρεμιστικά περιττώματα, φυλασσόμενος και ταυτόχρονα προστατευόμενο εξτρεμιστικό θρησκευτικό είδος. Αργότερα και μετά τις ρυθμίσεις στην περιοχή θα επανεξετασθεί το μέλλον του.

Η Συρία θα ανακτήσει σχεδόν ολόκληρη την εδαφική της έκταση, με τις εθνότητες και τις θρησκευτικές ομάδες, χαλαρά συνεννοούμενες σε μιας μορφής «ενιαίας» κρατικής οντότητας, μια ομοσπονδιακής μορφής κρατική οντότητα, ένα χώρος- προτεκτοράτο ελεγχόμενος από τις χώρες που συμμετείχαν στην μεγάλο αυτό ανθρωπιστικό έγκλημα του αιώνα μας και θέλουν να διατηρήσουν την προβολή ισχύος των, προς χάρη των συμφερόντων των. Ρωσία και ΗΠΑ τα έχουν κανονίσει και τα έχουν συμφωνήσει όλα. Το Ιράν θα έχει παρουσία στην περιοχή αλλά μακράν των συνόρων με το Ισραήλ, στην κεντρική και Βόρεια Συρία, με προσοχή για να μην προκαλέσει την μήνιν και το σπαθί του Δαβίδ και τότε όλα θα καταστραφούν. Οι δε Χεζμπολάχ, έμπειροι και ετοιμοπόλεμοι όσο ποτέ, θα έχουν τον δικό τους ρόλο, αλλά περισσότερο θα στρέψουν την προσοχή των στον Λίβανο, για τον έλεγχο της κατάστασης στην χώρα αυτή, ψς μερίδιο για τις υπηρεσίες που προσέφεραν.

Και ο Άσαντ; Αμφιβάλλει κανείς ότι είναι ο μεγάλος νικητής, αφού από διεθνές πολιτικό απόβλητο και εν δυνάμει «εγκληματίας πολέμου» πριν λίγα χρόνια από όλη σχεδόν την διεθνή κοινότητα, τώρα είναι ουσιαστικό μέρος της λύσης του Συριακού θέματος και ισοδύναμος συνομιλητής με τις άλλες πλευρές; Τουλάχιστον τώρα. Και ίσως αύριο να αποσυρθεί και να παραδώσει την εξουσία σε άλλον ηγέτη, για την επίτευξη της ήδη συμφωνημένης λύσης. Και τι έμεινε από όλα αυτά; Μα οι περίπου 500.000 νεκροί και τα 5,5 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες και τα 6,3 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι. Και μια χώρα γεμάτη ερείπια και όλες τις υποδομές της παντελώς κατεστραμμένους. Για τους ανθρώπους βέβαια καμιά συγνώμη από τους μεγάλους υπεύθυνους και καμιά τιμωρία. Όσο για την κατεστραμμένη ολοσχερώς αυτή χώρα, κανένα πρόβλημα, έρχεται η ανοικοδόμηση. Δυτικές και Ρωσικές εταιρείες βάζουν μπροστά από τώρα τα μηχανήματά τους για την γιγαντιαία παγκόσμια οικοδόμηση της χώρας, όπως έχει μοιραστεί ήδη. Ανατολικά του Ευφράτη, Αμερικανοί και Δυτικοί και Δυτικά του Ευφράτη, Ρώσοι και σύμμαχοί των και πιθανότητα και η Τουρκία, ο μεγάλος ένοχος στα εγκλήματα της Συρίας. Και από χρήματα; Μα φυσικά οι φυσικοί πόροι της χώρας, που δεσμεύονται πλέον για δεκαετίες. Το Διεθνές Δίκαιο είναι για τις μικρές χώρες και τους μικρούς ηγέτες, οι οποίοι το επικαλούνται ή και ελέγχονται από τους κανόνες του και τα διεθνή του δικαστήρια. Για τις μεγάλες χώρες και τους ηγέτες του, το Διεθνές Δίκαιο απλά αγνοείται. Εκεί ισχύει το πολιτικό δίκαιο ή αλλιώς το Δίκαιο της Ισχύος, όπως μας διδάσκει από την αρχαιότητα και ισχύει μέχρι σήμερα ο Μέγας Θουκυδίδης, στον περίφημο και δραματικό διάλογο Αθηναίων και Μηλίων:

«ὅτι δίκαια μὲν ἐν τῷ ἀνθρωπείῳ λόγῳ ἀπὸ τῆς ἴσης ἀνάγκης κρίνεται, δυνατὰ δὲ οἱ προύχοντες πράσσουσι καὶ οἱ ἀσθενεῖς ξυγχωροῦσιν»{5.89}

*O Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης είναι Αντγος (ε.α.), πρώην ΑΚΑΜ Τελ Αβίβ, πρώην Αξκος επιχειρήσεων της ECMM (European Community Monitor Mission) στον πόλεμο της Βοσνίας, Απόφοιτος Tactical Intelligence School (U.S.Army), Μεταπτυχιακό (M.Sc.) στην Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

Πηγές:


https://www.almasdarnews.com/


https://theintercept.com/


https://www.debka.com/syria-proclaims-control-of-borders.


http://www.alwatan.sy/


Εθνικές Επάλξεις, Αρ. Τεύχους 124, Χρήστου Μηνάγια, Ανάλυση Κυρίων Γεγονότων στην Τουρκία.


http://makhaterltakfir.com/en
Γράφει ο Ιωάννης Αθ. Μπαλτζώης*


loading...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

1 σχόλιο :

  1. ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΔΥΝΜΕΩΝ ΚΑΤΕΛΗΦΘΗ Η ΤΑΔΕ ΠΟΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΑΔΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΚΩΧΗ ΗΛΘΑΝ ΤΑ ΠΟΥΛΜΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΒΑΣΘΗΣΑΝ ΟΙ ''ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΜΑΧΗΤΕΣ'' ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΕΒΗΣΑΝ ΒΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΔΕ ΠΕΡΙΟΧΗ! ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ? ΔΕΝ ΕΙΒΑΙ ΗΛΗΘΙΟΤΗΤΑ? ΚΑΤΕΛΑΒΕΣ ΤΟΝ ΘΥΛΑΚΑ Η ΧΩΡΙΟ ΤΑΔΕ? Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΙΣΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΝΕΥΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΕΝΑΝ ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΓΥΝΙΑΚΟΠΑΙΔΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ. ΚΑΥΚΩΜΕΝΟΙ ΑΡΑΠΗΔΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΠΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ''ΒΟΡΕΙΑ'' ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ? ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΑΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ. ΕΤΣΙ ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΞΝΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΠΛΩΣ ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΑΛΛΗ ΟΜΑΔΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή