Οι αμερικανικές κυρώσεις ρίχνουν την τουρκική λίρα

Οι απειλές των ΗΠΑ για «μεγάλες κυρώσεις» αν η Τουρκία δεν απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, οδηγούν σε «ελεύθερη πτώση» την τουρκική λίρα ενώ «βουτιά» σημειώνουν και οι τουρκικές μετοχές.

Η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση τουλάχιστον 2,3% και οι τουρκικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσεις ύστερα από το tweet του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο οποίο ανέφερε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις αν η Τουρκία δεν απελευθερώσει αμέσως έναν «αθώο άνθρωπο».Ωστόσο, μια μέρα νωρίτερα, «ανάσα» για τη λίρα αποτέλεσε η απόφαση να τεθεί ο Μπράνσον υπό κατ” οίκον περιορισμό ύστερα από δύο σχεδόν χρόνια που είχε παραμείνει στη φυλακή.

Το tweet του Τραμπ ήρθε σε συνέχεια της προειδοποίησης από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μάικ Πενς, ο οποίος έκανε λόγο για «σημαντικές κυρώσεις» κατά της Τουρκίας. Φέτος η λίρα έχει καταγράψει τις χειρότερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου ύστερα από την πτώση που σημείωσε το πέσο της Αργεντινής, το οποίο κατέγραψε πτώση 22%.

Αυτή η εξέλιξη είναι μια ανεπιθύμητη επιπλοκή τη στιγμή που η χώρα παλεύει έναντι της οικονομικής ύφεσης, του αυξανόμενου πληθωρισμού, του τρέχοντος ελλείμματος και της πεποίθησης από την πλευρά των επενδυτών ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν κάνει αρκετά για να δώσει ώθηση στην τουρκική λίρα.

Το νόμισμα υποχώρησε κατά 1,6% στις 4,84 λίρες έναντι του δολαρίου στη Νέα Υόρκη. Στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ο δείκτης Borsa Istanbul 100 κατέγραψε πτώση και έτσι διαγράφηκαν τα προηγούμενα κέρδη ενώ σημαντική πτώση κατά 3,2% κατέγραψαν οι μετοχές της κρατικής τράπεζας Turkiye Halk Bankasi AS ενώ μια μέρα νωρίτερα είχαν καταγράψει ράλι έως 12%. Το iShares του MSCI Turkey ETF υποχώρησε κατά 4%.

Ποιά είναι η άποψη των αναλυτών

Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities του Λονδίνου

«Θεωρώ ότι οι ΗΠΑ είναι αρκετά ενοχλημένες με την συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης η οποία κρατάει ξένους πολίτες αιχμαλώτους για πολιτικούς λόγους. Πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει να ακούσει την τελευταία προειδοποίηση, προτού εφαρμοστούν πραγματικά κυρώσεις».

Nigel Rendell, αναλυτής στην Medley Global Advisors στο Λονδίνο

«Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για αρνητική επιρροή στην Τουρκία. Αυτό το είδος της διπλωματίας από την πλευρά του αντιπροέδρου Πενς το μόνο που κάνει είναι να ενισχύει την ένταση γύρω από τον Μπράνσον. «Δεδομένου ότι ο Μπράνσον μόλις μετακινήθηκε από τη φυλακή σε κατ” οίκον περιορισμό, ένας πιο ήπιος χειρισμός θα ήταν ο πιο ιδανικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Το sell off στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης αναδεικνύει τα ρίσκα που υπάρχουν για την Τουρκία εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ».

Delphine Arrighi, μάνατζερ στην Old Mutual Global Investors στο Λονδίνο

«Πιστεύω ότι οι χθεσινή τίτλοι έδιναν την εντύπωση ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ εξομαλύνονταν. Τώρα μάλλον φαίνεται ότι εξακολουθούν να είναι πιο τεταμένες από ό,τι πιστεύαμε και αυτό θα μπορούσε να «ρίξει λάδι στη φωτιά» στην αβεβαιότητα που υπάρχει για τα τουρκικά assets.

Win Thin, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην Brown Brothers Harriman and Co. , στη Νέα Υόρκη

«Αυτός ο πάστορας απελευθερώθηκε από τη φυλακή κάτι που οδήγησε στην πεποίθηση ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Τώρα φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένταση. Ο αντιπρόεδρος Πενς «παίζει σκληρή μπάλα» εδώ. Νομίζω ότι η Τουρκία ελπίζει ότι η μετακίνηση του πάστορα σε κατ” οίκον περιορισμό θα εξομαλύνει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά από ό,τι φαίνεται αυτό δεν συμβαίνει».

Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στην Commerzbank AG

«Η αμερικανική πολιτική είναι προφανώς πολύ ασταθής. Αυτό έχει φανεί σε πολλά πεδία. Η τουρκική πλευρά έχει δείξει ρεαλισμό σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως εκείνη με τους Γερμανούς. Ως εκ τούτου, δεν θα περίμεναν μαζική αντίδραση στην αγορά αν το τουρκικό Χρηματιστήριο δεν ήταν ήδη τόσο ευάλωτο. Το θέμα είναι ότι η τουρκική πλευρά διακατέχεται από πραγματισμό αλλά αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο».

loading...