Προβοκάτσια ή απειλή; – Κινδυνεύει η ζωή του Οικουμενικού Πατριάρχη; – Τι αναφέρει εμπειρογνώμονας


Του Μάνου Χατζηγιάννη...

Εκτροχιάζεται η υπόθεση της αντιπαράθεσης Φαναρίου-Μόσχας για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα. Μετά την συνάντηση της ρωσικής πλευράς με την Φαναριώτικη αντιπροσωπεία  αλλά και μετά τις δηλώσεις του Μητροπολίτου Προύσης Ελπιδοφόρου-ο οποίος πάντως δεν ήταν παρών στη
συγκεκριμένη συνάντηση- σύμφωνα με τις οποίες η παραχώρηση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας είναι κοντά  η κατάσταση δείχνει να φθάνει σε περίεργες ατραπούς.

Εμπειρογνώμονας προειδοποιεί για την απειλή σχετικά με την ασφάλεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου υποστηρίζοντας πως τόσο με βάση την ιστορική αναδρομή όσο και την σημερινή κατάσταση, η λύση του ουκρανικού ζητήματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας φέρει σημαντικούς κινδύνους για το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως γενικά και προσωπικά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

“Η διευθέτηση του θέματος με την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θέτει σε κίνδυνο την προσωπική ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριάρχη, δεδομένης της ιστορικής εμπειρίας που δείχνει τα απελπισμένα βήματα που θα μπορούσε να κάνει η Μόσχα για να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε απειλές για τα δικά της συμφέροντα στον τομέα της θρησκευτικής επιρροής”, υποστηρίζει ο θρησκευτικός εμπειρογνώμονας Oleksandr Sahan.

«Ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να γνωρίζουν το βάθος των απειλών για τη ζωή του, οι οποίες τώρα πραγματοποιούνται άμεσα και έμμεσα», γράφει ο Sahan


Σύμφωνα με τον αναλυτή η σύγκρουση συμφερόντων και στο παρελθόν έχει επιφέρει…ανασφάλεια για τους Πατριάρχες.

Φέρνει ως παράδειγμα την κατά το παρελθόν διαδικασία και υπογραφή για τους Ουκρανούς και τους Λευκορώσους στην Πολωνία με την εμπλοκή τεσσάρων Πατριαρχών της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του δύο από αυτούς αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από το θρόνο τους και ένας, ενώ ήταν υγιής, πέθανε ξαφνικά τρεις ημέρες μετά την υπογραφή του τόμου. Ως εκ τούτου, η παράδοση του εγγράφου πραγματοποιήθηκε σχεδόν με 12μηνη παύση.

“Ως εκ τούτου, τόσο στην ιστορική αναδρομή όσο και σήμερα, η λύση του ουκρανικού ζητήματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας φέρει σημαντικούς κινδύνους για το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως γενικά και προσωπικά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από την τρέχουσα επιβράδυνση της διαδικασίας εξέτασης του τόμου για την Ουκρανία και την διαδικασία πρόσθετων διαβουλεύσεων με αμοιβαία αναγνωρισμένες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική εμπειρία, η επίσημη δήλωση του Πατριαρχείου Μόσχας, δια του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα , σχετικά με πιθανή αιματοχυσία σε περίπτωση χορήγησης του τόμου κρίνεται πολύ σοβαρή.

Εξάλλου, υπήρξαν περιστροφές παραπληροφόρησης σχετικά με την υποτιθέμενη επιδείνωση της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη. Λόγω αυτών των συνθηκών, είναι σημαντικό να προσέξουμε τη φυσική απομάκρυνση του σημερινού Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου, που θα μπορούσε να εμποδίσει για πολλά χρόνια την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Τοπικής Εκκλησίας. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να εκτιμήσουμε το προσωπικό θάρρος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος δεν υπόκειται σε εκβιασμό από το Πατριαρχείο Μόσχας και τη κοσμική διπλωματία της Μόσχας, συνεχίζοντας την πορεία του για την αναγνώριση της Τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία», γράφει ο Σαχάν. «Και ελπίζω επίσης ότι οι υπεύθυνοι για την ασφάλεια του Βαρθολομαίου να γνωρίζουν όλο το βάθος των απειλών για τη ζωή του, οι οποίες τώρα πραγματοποιούνται άμεσα και έμμεσα» καταλήγει.

πηγη
loading...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

7 σχόλια :

 1. Ο ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΣΑΤΑΝΗΣΤΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΕΟΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΡΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΑΛΟΙ ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΥΛΥΚΙ ΒΑΡΘΟΛΟΜΕΟ!!!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΤΟΥΡΚΟΣ 100% ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΕΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΣΟΝΟΥΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΟΛΙΚΟΝ!!! Ο ΦΡΑΝΤΖΙΣΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΠΛΕΝΥ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΓΙΑΛΙΖΗ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΗΚΑ Ο ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΙΣΤΗ ΕΒΑΙΟΜΑΣΟΝΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΕΟΥ!!!!!!!!!!!!!! ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΤΑΙ ΠΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΕΟΣ Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΓΩ ΔΗΛΟΝΟ ΕΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΙΣΤΑΙ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ ΜΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΠΕΤΑΞΕΤΟΝ ΕΞΩ Κε ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΩΜΑΛΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝ ΠΟΤΕ ΜΑΓΟΣ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΙΕΡΕΑΣ ΑΤΟΜΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΣΚΕΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΗΜΠΟΡΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΤΕΡΗΣΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΑΙΔΟΙΟ ΜΕ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΤΟΥ ΙΝΑ ΤΗΝ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΗΡΩΙΝΗΣ Ε ΤΕΤΟΙΟΣ ΑΝΩΜΑΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ. ΠΕΤΑΞΕΤΟΝ ΕΞΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

   Διαγραφή
  2. Ο ΔΙΑΧΕΙΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ
   ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ
   ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ

   ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΒΗΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ

   Διαγραφή
  3. ΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ Γ@ΜΑΕΙ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΒΗΝΕΙ.

   Διαγραφή
 2. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα σιγα μην χασει η μασονοβενετια βελονι χοχοχοχοχοχιχιχιχιχχ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΝΑΝ ΙΗΣΟΥ ΣΕ ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΗ ΘΕΛΕΤΕ, ΝΑ ΣΑΣ ΠΛΑΚΩΣΕΙ ΟΧΙ ΜΕ ΦΡΑΓΚΕΛΙΟ, ΑΛΛΑ ΜΑ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ ΤΥΠΟΥ "ΓΑΤΑΣ ΜΑ ΕΝΝΙΑ ΟΥΡΕΣ", ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΣΑ ΤΟ ΕΧΕΤΕ. ΑΪ ΣΙΧΤΙΡ ΠΙΑ [ΤΟΥΡΚΙΣΤΙ]!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. "ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ ΚΙ Η ΒΑΡΚΑ ΓΕΡΝΕΙ"..!

  ΣΟΦΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή