Σπίρτζης: Η Ελλάδα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων

"Είναι πλέον προφανές ότι με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η χώρα μας διαδραματίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης", υπογραμμίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στο
Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή και την πρόσφατη τετραμερή σύνοδο της Θεσσαλονίκης, στις 4 Ιουλίου, όπου διαπιστώθηκε η πολιτική βούληση για διεύρυνση της συμφωνίας με τη Βουλγαρία και τη δημιουργία ενός βαλκανικού δακτυλίου πολυτροπιικών συνδυασμένων μεταφορών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημειώνει ότι με συγκεκριμένες πολιτικές και συνεργασίες, η Ελλάδα "παύει να είναι μια απομονωμένη χώρα στο άκρο της Ευρώπης", όπου την είχαν οδηγήσει "ψυχροπολεμικές λογικές" του παρελθόντος, και τονίζει: "Το όραμα μας είναι η περιοχή μας να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Με συνδέσεις, σύγχρονα δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Με καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών και μόνιμες παραγωγικές συνεργασίες".

Επισημαίνει δε ότι στον τομέα των υποδομών και των συνδυασμένων μεταφορών, αυτή η πολιτική έχει αρχίσει και αποδίδει και αναφέρεται αναλυτικά στα έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί στη χώρα μας ή βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και στις διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες της Βαλκανικής, η υλοποίηση των οποίων κάνει το όραμα πραγματικότητα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

"Είναι πλέον προφανές ότι με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η χώρα μας διαδραματίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ξεπερνάμε, όχι με λόγια, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές και συνεργασίες τις ψυχροπολεμικές λογικές και τα κατάλοιπα που άφησαν.

Η χώρα μας παύει να είναι μια απομονωμένη χώρα στο άκρο της Ευρώπης. Μια χώρα που δεν συνδέεται με τις χώρες στα Βόρεια σύνορα της, που δεν έχει βαλκανική ενδοχώρα, που δεν αξιοποιεί την πλεονεκτική της θέση για κάθε είδους δίκτυα, που αφήνει να ερημώνουν από δραστηριότητες αλλά και από κατοίκους όλες οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας κοντά στα σύνορα.

Αυτή η καταστροφική πολιτική ανατρέπεται στην πράξη. Το όραμα μας είναι η περιοχή μας να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης. Με συνδέσεις, σύγχρονα δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Με καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών και μόνιμες παραγωγικές συνεργασίες.

Στον τομέα των υποδομών και των συνδυασμένων μεταφορών, αυτή η πολιτική έχει αρχίσει και αποδίδει. Έχουν ολοκληρωθεί κάθετοι οδικοί άξονες, που έμεναν τελματωμένοι για χρόνια, όπως του Έβρου, της Ροδόπης και της Κρυσταλοπηγής στην Καστοριά. Ξεκινούν νέοι κάθετοι άξονες, στην Ξάνθη και στα Γιάννενα, με προφανή οφέλη.

Η συμφωνία της Καβάλας, στις 6 Σεπτεμβρίου 2017, μεταξύ της χώρας μας και της Βουλγαρίας, για τη σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών της Βορείου Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, με τα λιμάνια της Βουλγαρίας, του Μπουργκάς και της Βάρνας στον Εύξεινο Πόντο και του Ρούσε στον Δούναβη, βρήκε την θερμή στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την αποδοχή διεθνών παραγόντων στο χώρο των μεταφορών.

Στην τετραμερή σύνοδο της Θεσσαλονίκης, στις 4 Ιουλίου, διαπιστώθηκε η πολιτική βούληση για διεύρυνση της συμφωνίας με τη Βουλγαρία και τη δημιουργία ενός βαλκανικού δακτυλίου πολυτροπιικών συνδυασμένων μεταφορών, που θα επεκτείνει τη σιδηροδρομική γραμμή στα λιμάνια της Ρουμανίας, θα χρησιμοποιεί τις ποτάμιες συνδέσεις και τα λιμάνια του Δούναβη στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία και τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη- Σκόπια- Βελιγράδι- Κεντρική Ευρώπη.

Ήδη η σιδηροδρομική ηλεκτροδοτούμενη γραμμή Θεσσαλονίκη- Ιδομένη ολοκληρώνεται το φθινόπωρο. Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται επίσης η διπλή ηλεκτροδοτούμενη γραμμή Πειραιάς Θεσσαλονίκη. Τα δύο αυτά έργα αλλάζουν για τη χώρα μας οριστικά σελίδα τόσο στις επιβατικές μεταφορές όσο και στις εμπορευματικές μεταφορές.

Στο Θριάσιο το κέντρο μεταφόρτωσης και οι σιδηροδρομικές υποδομές ολοκληρώθηκαν, ενώ ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός του εμπορευματικού κέντρου, συνεχίζοντας την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας, μετά την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων. Η διαγωνιστική διαδικασία του εμπορευματικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών υποδομών και η σύνδεση τους με το λιμάνι της Πάτρας και του Βόλου, με σύγχρονη ηλεκτροδοτούμενη γραμμή τα επόμενα χρόνια, αναβαθμίζει τη χώρα μας σε κεντρικό σημείο των διεθνών μεταφορών, με προφανή οικονομικά, παραγωγικά και γεωπολιτικά οφέλη.

Η υλοποίηση της συμφωνίας με τη Βουλγαρία και η διεύρυνση της με τη Ρουμανία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ μετατρέπουν την περιοχή μας σε μια περιοχή κόμβο παραγωγικών επενδύσεων και ολοκληρωμένων μεταφορικών δικτύων και υποδομών.

Βγάζουν τις παρευξείνιες χώρες από το μονόδρομο των στενών του Βοσπόρου, με προφανή γεωπολιτικά πλεονεκτήματα.

Μετατρέπουν τη χώρα μας, από μια χώρα απομονωμένη, στην αρχή και την απόληξη των Βαλκανίων και των παρευξείνιων χωρών.

Στην τετραμερή σύνοδο επίσης αποφασίστηκαν θέματα συνεργασίας για τη διαλειτουργικότητα και την ενιαία λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, η συνεργασία και η μεταφορά τεχνογνωσίας, σχετικά με ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οδηγίες, προδιαγραφές και διαδικασίες καθώς και την υλοποίηση ενός Βαλκανικού δικτύου υδατοδρομίων.

Η χώρα έχει πλέον εθνικό στρατηγικό σχέδιο, έναν πρωθυπουργό, με εγνωσμένη διεθνή δράση και προοδευτικές πατριωτικές δυνάμεις που το υλοποιούν, με συνέπεια".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. ΚΑΙ Ο ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ! ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΟΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΑΧΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΑΤΕ ΡΕ ΓΟΜΑΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι σωστός, γιατί είναι η μόνη κυβέρνηση που πουλά ή μάλλον παραχωρεί περιοχές της χώρας σε γειτονικά κράτη, κατόπιν εντολής των ξένων, προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία λίγο χρόνο ακόμη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΑΙΖΕ, ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ ΠΡΩΤΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ.

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΗΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ.

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΡΙΖΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, μιστερ ΣΠΙΡΤΖΗ...ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΦΟΡΕΤΙΚΑ.

  ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ, ΟΠΩΣ
  ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΚΙ' ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΒΡΩΜΕΡΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΓΙ' ΑΥΤΟ ΠΑΤΑΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΘΕ ΚΑΤΙ, ΕΝΩ ΕΙΣΘΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

  ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ ΠΑΛΙΟ-ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ...."ΕΓΝΩΣΜΕΝΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΡΑΣΗ ", ΑΛΗΤΕΣ...

  ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΒΡΑΞΩΤΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ, ΡΟΥΜΑΝΟΙ κ.λ.π. ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΜΑΣ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΟΥΝ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ,ΕΝΩ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ
  Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙ' ΑΥΤΟ.

  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ " ΠΑΤΡΙΩΤΗ" ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΑΣ, Ο ΑΛΗΤΗΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΣ ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΕΙΣΑΙ ΚΙ' ΕΣΥ μίστερ ΣΠΙΡΤΖΗ.

  ΑΡΑΞΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΩΣΕ ΤΟ.

  Η ΕΛΛΔΑ, ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ, ΚΙ΄ ΕΣΕΙΣ, ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙ ΤΟΝ ΑΤΙΜΩΤΙΚΟ ΣΑΣ ΘΑΝΑΤΟ, ΟΠΩς ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙΜ ΞΕΤΣΙΠΩΤΑ ΠΑΛΙΟ-ΤΟΜΑΡΑ.

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]