Ανάστατο το Άγιον Όρος με το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς Καρυών

Του Γιώργου Θεοχάρη …

Τι συμβαίνει και κλείνουν την Τράπεζα Πειραιώς στην πρωτεύουσα του Αθωνα- Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κίνηση αυτή
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ανάστατο έχει γίνει τον τελευταίο καιρό το Άγιον Όρος με την περίεργη απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το κατάστημά της στο Άγιον Όρος.

Στις Καρυές υπήρχε από πολύ παλιά τραπεζικό κατάστημα για την εξυπηρέτηση των μονών, μοναχών, εργατών, δημοσίων υπαλλήλων και προσκυνητών.
Το κατάστημα αυτό αρχικά ήταν της Εθνικής Τράπεζας.
Αργότερα έγινε της Αγροτικής και όταν αυτή συγχωνεύτηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, λειτούργησε με αυτό τον τρόπο τα τελευταία χρόνια.
Το τελευταίο διάστημα η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να κλείσει το κατάστημα, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους Αγιορείτες πατέρες, οι οποίοι θα πρέπει πλέον για τραπεζικές συναλλαγές να εξυπηρετούνται εκτός Αγίου Όρους.
Όμως η απόφαση αυτή της Τράπεζας δεν πλήττει μόνο τις μονές του Αγίου Όρους.

Η Τράπεζα, εκτός από μοναχούς, εργαζόμενους, δημοσίους υπαλλήλους, εξυπηρετούσε παράλληλα και τους πολυπληθείς προσκυνητές.
Υπολογίζεται ότι το Άγιον Όρος επισκέπτονται κάθε χρόνο 200.000 προσκυνητές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Είναι δυνατόν ένας χώρος που δέχεται τόσες χιλιάδες κόσμο, από τον οποίο αναπνέει οικονομικά ολόκληρη η πέριξ του Αγίου Όρους περιοχή της Χαλκιδικής, αλλά και πολύ περισσότερος κόσμος σε όλη την Ελλάδα, να μένει χωρίς Τράπεζα;
Οι άνθρωποι της Τράπεζας που πήραν αυτήν την απόφαση δεν σκέφτηκαν καθόλου ότι το Άγιον Όρος είναι ο προορισμός δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών από όλο τον κόσμο, από τους οποίους φυσικά δεν ωφελούνται μόνο η Ουρανούπολη και η Ιερισσός, αλλά και η Θεσσαλονίκη, η υπόλοιπη τουριστική Χαλκιδική και πολλές άλλες περιοχές της χώρας μας;
Είναι δυνατόν να σκέπτονται με τόσο κοντόφθαλμο τρόπο;

Θα τολμούσαν να κλείσουν την Τράπεζά τους π.χ. στην Νάξο, που δεν συγκεντρώνει ασφαλώς πολύ περισσότερο κόσμο από το Άγιον Όρος;
Ποιοί λόγοι υπαγόρευσαν αυτήν την ανιστόρητη και αψυχολόγητη ενἐργεια;
Οι υπεύθυνοι της Τράπεζας Πειραιώς να αλλάξουν σύντομα την απόφαση, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στις συναλλαγές των πολιτών, που εξυπηρετούνται στο Άγιον Όρος.

vimaorthodoxias.gr/

loading...