Πώς να ‘ΣΚΟΤΩΣΕΙΣ’ μία Εκκλησία σε μερικά, απλά ΒΗΜΑΤΑ…

Tζουγανάτος Διονύσης
 
H Επισκοπική Εκκλησία των ΗΠΑ ανακοίνωσε την εβδομάδα που τελειώνει πως θα αφαιρέσει τις λέξεις άνδρας, γυναίκα και αναπαραγωγή από το Μυστήριο του Γάμου.Όχι ότι αυτό προκαλεί μεγάλη έκπληξη μιας και για εμάς τους Ορθόδοξους είναι αιρετικοί.
Ωστόσο δεν θα κάνουμε θεολογική ανάλυση. Σίγουρα όμως είναι οι Επισκοπικοί μακριά από τον Χριστό όπως εμείς τον αντιλαμβανόμαστε.
Θα αναφερθούμε σε αυτούς όμως μιας και η συγκεκριμένη Εκκλησία έχασε το 30% των πιστών της τη δεκαετία του ’90 και από το 2000 χάνουν 2% κάθε χρόνο.
Αυτή τη στιγμή είναι περισσότεροι οι Εβραίοι και οι Μορμόνοι που παραδοσιακά στις ΗΠΑ ήταν μειοψηφία. Κάποτε η Επισκοπική Εκκλησία ήταν μία από τις μεγαλύτερες σε πλήθος πιστών.

Τι έκανε η Επισκοπική Εκκλησία; Αντί για το δόγμα τους υπέκυψαν στον προοδευτισμό που ανήγαγαν εν τέλει σε δόγμα. Εξηγούμαστε.
Απεδέχθησαν την χειροτόνηση γυναικών για λόγους φεμινισμού. Εν συνεχεία ανοικτά gay μπορούσαν να χειροτονούνται. Απεδέχθησαν το ομοφυλοφιλικό σεξ και τους διεμφυλικούς (trans) παπάδες. Κάνουν λειτουργίες σε Κλινικές Αμβλώσεων! Όπως καταλαβαίνετε το δόγμα τους έχει αλλάξει άρδην και μάλιστα σε λίγα χρόνια.
Έρχεται λοιπόν ο μέσος ακόλουθος της Επισκοπικής Εκκλησίας κι ακούει (στην ουσία) το εξής μήνυμα: «είσαι τέλειος, ό,τι κι αν κάνεις. Ό,τι κάνεις είναι αποδεκτό. Μην αλλάξεις κάτι.» φυσικά ο μέσος άνθρωπος αρέσκεται στο να το ακούει αυτό. Για ποιο λόγο όμως να ακολουθήσει την (συγκεκριμένη) εκκλησία αφού ό,τι κι αν κάνει είναι καλό; Ποια η ψυχική ανάταση που του προσφέρεται όταν (για το δόγμα) δεν υπάρχει αμαρτία ή σφάλμα αλλά όλα είναι πάντα καλά;
Οι εκκλησίες πρέπει να προσφέρουν ανάταση στον άνθρωπο. Να του δείχνουν ένα δρόμο βελτίωσης. Όταν ένας άνθρωπος προσπαθεί να ακουμπήσει πάνω της, η Εκκλησία δεν μπορεί να του λέει «δε με χρειάζεσαι όλα τα κάνεις καλώς».
Αυτό όμως είναι το πρόβλημα στην εποχή μας. Για λόγους ιδεολογίας, αλλάζει το δόγμα. Κι αν η Ορθόδοξη Εκκλησία αντιστέκεται (κι η Καθολική σε μικρότερο όμως βαθμό) τι θα γίνει όταν (αναπόφευκτα) υπάρξει σύγκρουση με το Κράτος;
To μάθημα της Επισκοπικής Εκκλησίας είναι πως πρέπει οι εκπρόσωποι του Θεού να στηρίζουν τον άνθρωπο. Όταν κάποιος άνθρωπος τους χρειαστεί, αυτοί να είναι εκεί. Στις επάλξεις. Μακριά από ιδεολογίες, πολιτική και το εφήμερο. Η Εκκλησία οφείλει να είναι διαχρονική.
Είναι δικαίωμα του ανθρώπου να πιστεύει ή όχι. Είναι υποχρέωση της κάθε Εκκλησίας να είναι παρούσα για τον πιστό.

loading...