Μοσκοβισί: Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, απόδειξη ότι η κρίση είναι πίσω μας

Το μοντέλο ανάπτυξης για την μετά το τέλος του προγράμματος εποχή παρουσιάζει στο σημερινό eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Μαρία Ψαρά…

Επίσημη πρεμιέρα των συζητήσεων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποχή πραγματοποιείται σήμερα στο Eurogroup της Σόφιας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναλύσουν τα φλέγοντα θέματα για το ελληνικό πρόγραμμα, με ορίζοντα των αποφάσεων το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

“Σήμερα θα εστιάσουμε στο τέλος του προγράμματος της Ελλάδας κ οι θεσμοί θα ενημερώσουν για τις τελευταίες εξελίξεις. Βλέπουμε καλά σημάδια από την Ελλάδα στο δημοσιονομικό μέτωπο. Επίσης ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το μοντέλο ανάπτυξης που η Ελλάδα επιθυμεί να εφαρμόσει μετά το τέλος του προγράμματος, που αποτελεί κλειδί για το μέλλον, όπως επίσης και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων”, είπε μπαίνοντας σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Από την μεριά του ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι “Ξέρουμε ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο και δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Εχουμε τέσσερα σημεία να συζητήσουμε: πρώτα την αξιολόγηση, όπου βλέπω καλή πρόοδο από τις ελληνικές Αρχές, αλλά πρέπει να γίνει ακόμη κομμάτι της δουλειάς. Η οικονομική ανάπτυξη καλή. Ελπίζω σύντομα να πάνε ξανά στην Αθήνα τα κλιμάκια για να προχωρήσει η διαδικασία. Και επίσης, πρέπει να βρούμε το σχέδιο της μεταμνημονιακής εποπτείας που να εξασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σε καλή τροχιά. Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κανονική χώρα με πλήρη πρόσβαση στις αγορές και όλα τα δικαιώματα. Το τρίτο θέμα είναι αυτό της αξιόπιστης ανάπτυξης, στο οποίο η Ελλάδα θα έχει το σχέδιο και την ιδιοκτησία. Και επίσης θα συζητήσουμε το χρέος. Υπάρχουν καλές ιδέες στον αέρα, όπως η γαλλικός μηχανισμός. Είμαι αισιόδοξος. Έχουμε ήδη διανύσει πολλά χιλιόμετρα με μεγάλη πρόοδο και σήμερα ελπίζω να δείξουμε καλή πρόοδο”.

“Παλεύω εδώ και χρόνια για την Ελλάδα να μείνει στην Ευρωζώνη γιατί είναι σημαντικό για τον ελληνικό λαό και την αξιοπιστία της Ευρωζώνης. Θα είμαι πολύ χαρούμενος τη μέρα που θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα. Θα είναι η απόδειξη για την Ευρώπη ως σύνολο ότι η κρίση είναι πλέον πίσω μας. Και είναι μια περιουσία για μένα, να έχουμε επιτυχή κατάληξη του προγράμματος. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι οι παίχτες να δείξουν υπευθυνότητα. Πάντοτε θεωρήθηκα αισιόδοξος, γιατί είχα καλή πρόθεση. Και είχα δίκιο. Όταν υπάρχει πρόθεση, υπάρχει και τρόπος”, κατέληξε ο Πιερ Μοσκοβισί.

O Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι “δεν υπάρχει καιρός να χάσουμε”, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπουνό Λε Μερ είπε ότι χρειάζεται μια “σαφής, ξεκάθαρη και αξιόπιστη λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους”.

“Χρειάζεται να έχουμε το Staff Level Agreement (σ.σ. την προκαταρκτική συμφωνία που αποτελεί βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης) έως τον Μάιο. Είναι φιλόδοξο αλλά και πιθανό”, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. “Η τέταρτη αξιολόγηση δεν έχει προχωρήσει πολύ. Δεν έχουν γίνει και πολλά από τα 88 προαπαιτούμενα που μένει να εφαρμοστούν. Τα πιο κρίσιμα ζητήματα είναι τα θέματα ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων”, είχε εξηγήσει νωρίτερα στον Ευρωπαϊκό Τύπο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στην σημερινή συνάντηση, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει το σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα, το οποίο “συνδέεται απόλυτα με την περίοδο μετά το πρόγραμμα”. Όπως ενημέρωσε ο Ευρωπαίος, στο Euro Working Group έγινε μια πρώτη παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Χουλιαράκη, “υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους τεχνοκράτες, αλλά δεν είχε καν τελειώσει η συγγραφή της πρότασης. Η πρώτη επίσημη παρουσίαση θα γίνει στη Σόφια”, τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος ρωτήθηκε και για την στάση του ΔΝΤ, δεδομένου ότι ο ίδιος ήταν παρόν στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον. “Το ΔΝΤ θέλει να έχει μια εικόνα για συγκεκριμένους δείκτες, αλλά και πιο συγκεκριμένες αποφάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Συζητάμε με τα στελέχη του γι’ αυτά. Το Ταμείο είναι παρόν σε όλες τις συζητήσεις”, διαβεβαίωσε. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας πάνε καλύτερα, και επεσήμανε πως δεν έχει γίνει συζήτηση για αναβολή ήδη αποφασισμένων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από το 2019 και μετά.

πηγη

loading...