Οι «παρασκηνιακές» διαδρομές ελέω ΣΥΡΙΖΑ ενός απόστρατου της Πολεμικής Αεροπορίας

Φαινόµενο αποτελεί ιστορικά για την πολιτική πραγµατικότητα της χώρας ο απόστρατος της Πολεµικής Αεροπορίας Ιωάννης Ταφύλλης, καθώς σε σχεδόν τρία χρόνια έχει περάσει από κρίσιµες θέσεις τριών υπουργείων.
Μάλιστα, στις 13 ∆εκεµβρίου, µε απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, διορίστηκε πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), µε τριετή θητεία και αµοιβή που φθάνει συνολικά τα 45.000 ευρώ (3.800 ευρώ τον µήνα, µε απόφαση του 2006, αµοιβές προ Μνηµονίων), όπως αναφέρει η απόφαση του διορισµού του.

Η πολιτική διαδροµή του κ. Ταφύλλη ξεκίνησε λίγα χρόνια πριν, όταν ήταν µέλος της Γραµµατείας του Τµήµατος Εξωτερικής και Αµυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις διπλές εκλογές του 2012 ήταν και υποψήφιος βουλευτής στα Γρεβενά µε το σηµερινό κυβερνών κόµµα της Αριστεράς. Μετά την εκλογική νίκη του κ. Τσίπρα, το 2015, διορίστηκε γενικός γραµµατέας στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας και διατηρήθηκε στη θέση αυτή µέχρι τις 13 Ιουνίου 2016, όταν και παραιτήθηκε.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι αρµοδιότητές του περιορίζονταν στα ζητήµατα του πολιτικού προσωπικού. Την ίδια ηµέρα, 13 Ιουνίου 2016, µε απόφαση του πρωθυπουργού διορίστηκε γενικός γραµµατέας στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για θητεία τεσσάρων ετών, αλλά παραιτήθηκε από τη θέση του στις 16 Αυγούστου 2017.   

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ 

Το όνοµα του Γ. Ταφύλλη ακούστηκε για πρώτη ίσως φορά το 2013, όταν στις 18 ∆εκεµβρίου ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση για την Εξεταστική σχετικά µε τα υποβρύχια είχε αναφερθεί στο πρόσωπό του. «Λέω σε κάποια στιγµή στον κ. Τσίπρα: Εξυπηρετείτε οφσετάδες. Εξυπηρετείτε επαγγελµατίες των αντισταθµιστικών ωφεληµάτων.

Ο υπεύθυνος του Τοµέα Αµυνας του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής Γρεβενών, απόστρατος αξιωµατικός της Αεροπορίας, κ. Ιωάννης Ταφύλλης, ο οποίος συνόδευε τον κ. Τσίπρα στην επίσκεψη στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά, είναι άνθρωπος µε µακρά δραστηριότητα στον χώρο των αντισταθµιστικών ωφεληµάτων. Και έχει πολύ µεγάλη αντιδικία µε το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, διότι έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε διάφορες εταιρείες, οι οποίες ετοίµαζαν ένα λογισµικό για την Αεροπορία». Ο κ. Ταφύλλης, ως µέλος της τότε Γραµµατείας Εξωτερικών και Αµυνας του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στον κ. Βενιζέλο, στις 22 ∆εκεµβρίου του ίδιου έτους, µε συνέντευξή του στην «Αυγή», παραδεχόµενος ότι από τον Οκτώβριο του 2003 µέχρι το 2006 συµµετείχε σε ένα φιλόδοξο πρόγραµµα, που είχε σκοπό να οδηγήσει την Πολεµική Αεροπορία τεχνολογικά στον 21ο αιώνα. Ωστόσο, το 2006 αυτό το πρόγραµµα «πάγωσε» από την εταιρεία που το είχε αναλάβει.

Μάλιστα τότε ο κ. Ταφύλλης είχε πει στον κ. Βενιζέλο ότι θα βρει τους «οφσετάδες» στους φίλους της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, µε αφορµή την αναβάθµιση των ναυτικών αεροπλάνων P3 Orion, που προώθησε µέσω διακρατικής σύµβασης µε τις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Αµυνας και η κυβέρνηση συνολικά, επανήλθαν στο προσκήνιο οι «εκλεκτικές σχέσεις» του τότε γενικού γραµµατέα του υπουργού Αµυνας µε την εταιρεία HOMS Eλληνικά Λειτουργικά Συστήµατα ∆ιοίκησης Α.Ε., η οποία και είχε αναλάβει τα Α.Ω. του προγράµµατος WOMS SQOM, την περίοδο 2003-2006, από την εταιρεία Lockheed Martin.

O Ιωάννης Ταφύλλης εργαζόταν το διάστηµα αυτό στην εταιρεία HOMS ως project manager. Ενδιαφέρον είναι ότι το 2014 ο πρώην υφυπουργός Αµυνας, Γιάννης Λαµπρόπουλος, είχε στείλει την υπόθεση του συγκεκριµένου προγράµµατος Α.Ω. στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έπειτα από καταγγελίες και του πρώην βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Γεώργιου Νταβρή. Με αφορµή δηµοσίευµα, τα κόµµατα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν ζητώντας έως και την άµεση παραίτηση του γενικού γραµµατέα.

Ο κ. Ταφύλλης απάντησε στο συγκεκριµένο δηµοσίευµα απορρίπτοντας οποιαδήποτε ανάµειξη στη συγκεκριµένη εταιρεία και στην υπόθεση των Α.Ω., από την οποία ζηµιώθηκε το ελληνικό ∆ηµόσιο. Ωστόσο, αποδέχθηκε ότι εργαζόταν στη HOMS Ελληνικά Αµυντικά Συστήµατα ως project manager για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήµατος µε τελικό αποδέκτη την Αεροπορία.

Η σύµβαση αυτή, όπως ανέφερε στην απάντησή του, ακυρώθηκε το 2006 από την οφειλέτρια εταιρεία (Lockheed Martin) και ανατέθηκε σε τρίτη. O τότε γενικός γραµµατέας του υπουργείου Εθνικής Αµυνας, Γιάννης Ταφύλλης, απέστειλε µάλιστα και εξώδικο για το συγκεκριµένο δηµοσίευµα. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017 
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]