Βίτσας: Παραλογισμός για την Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα στην κυπριακή ΑΟΖ

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η στασιμότητα δεν οδηγεί πουθενά

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων  ανέφερε πως η η τουρκική ηγεσία προβαίνει σε λεονταρισμούς, αλλά θα ήταν παραλογισμός να βάλει πρακτικά εμπόδια και να επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημείωσε παράλληλα ότι η συνεργασία Αθήνας και Λευκωσίας είναι πολυεπίπεδη και λαμβάνει υπόψιν όλα τα ενδεχόμενα.


Στη  συνέντευξή του, ο κ. Βίτσας εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι η Άγκυρα «δεν θα ρισκάρει να εισπράξει μια ήττα», όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της Αθήνας στο ενδεχόμενο εμφάνισης του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου “Deepsea Metro II” στην περιοχή. Η Κύπρος είναι «θωρακισμένη» από το διεθνές δίκαιο και «από ένα τυχόν τουρκικό τυχοδιωκτισμό ο μόνος χαμένος θα είναι η ίδια Τουρκία», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος εξάλλου στο Κυπριακό, σημείωσε ότι η τουρκική πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η στασιμότητα δεν οδηγεί πουθενά.
Ο κ. Βίτσας επισκέπτεται την Κύπρο και μεταξύ άλλων θα παραστεί την Τρίτη στην τελετή παραλαβής των λειψάνων πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων», με σκοπό τον επαναπατρισμό τους στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στους νεκρούς του «Φαέθων» που βυθίστηκε το 1964 από τη τουρκική αεροπορία, είπε πως είναι και μια τραγική υπενθύμιση του χρέους όλων μας για επίλυση του Κυπριακού, με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και στην οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πάνω απ’ όλα με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη βάση των θεμελιωδών κανόνων του ΟΗΕ, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Η επίλυση του Κυπριακού» τόνισε «πράγματι είναι διακαής πόθος του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και κατέχει υψηλή θέση στις προτεραιότητές μας, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς. Πρέπει κάποτε η τουρκική πλευρά να συνειδητοποιήσει ότι η στασιμότητα δεν οδηγεί πουθενά, πολύ περισσότερο που τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού, παρά το χρόνο που έχει περάσει δεν έχουν γίνει αποδεκτά από τη διεθνή κοινότητα».

Αναφερόμενος στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο κ. Βίτσας είπε ότι αποτελεί «αναφαίρετο και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα ενός κυρίαρχου - αν και μερικώς ακρωτηριασμένου λόγω κατοχής - κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αξιοποίηση, με όποιον τρόπο αυτό κρίνει ως καταλληλότερο, των φυσικών του πόρων», προσθέτοντας παράλληλα ότι το δικαίωμα αυτό είναι κατοχυρωμένο από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Όπως τόνισε «το δικαίωμα αυτό η Κύπρος το ασκεί έχοντας δημιουργήσει ένα δίχτυ προστασίας, που το αποτελούν οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων, οι οποίες συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα. Νομίζω ότι η τουρκική ηγεσία διαθέτει επαρκές απόθεμα νοημοσύνης ώστε να μην στραφεί εναντίον όλων».

Υπογράμμισε ακόμη ότι το θέμα της προστασίας του δικαιώματος αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα διπλωματικό ζήτημα, είναι θέμα συσχετισμών συμφερόντων και ακολουθεί η στρατιωτική του διάσταση».

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ για την αντίδραση της Αθήνας σε περίπτωση που το “Deapsea Metro II” κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική ηγεσία «διαθέτει αρκετό απόθεμα νοημοσύνης, ώστε να μην επιχειρήσει να κάνει κάτι που θα έχει πολύ υψηλό κόστος για την Τουρκία και κανένα θετικό αποτέλεσμα για αυτή». «Δεν θα ρισκάρει να εισπράξει μια ήττα».

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ γίνονται με την τήρηση όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η Κύπρος είναι «θωρακισμένη». «Από ένα τυχόν τουρκικό τυχοδιωκτισμό ο μόνος χαμένος θα είναι η ίδια Τουρκία και αυτό στις σημερινές συνθήκες η τουρκική ηγεσία θα το μετρήσει διπλά», είπε.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]