Με το νόμο Παρασκευόπουλου κάθε μήνα βγαίνουν από τη φυλακή 340 κρατούμενοι!

Από 27/4/2015 μέχρι 10/11/2017 αποφυλακίστηκαν πρόωρα 10.210 κρατούμενοι βάσει του νόμου 4322/2015 – Την ίδια περίοδο ακόμη 8.328 κρατούμενοι βγήκαν από τη φυλακή με βάση την ισχύουσα νομοθεσία

Σχεδόν 340 κρατούμενοι απελευθερώνονται κάθε μήνα λόγω των «αποσυμφορητικών» διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στην Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες, από 27/4/2015 εως 10/11/2017 αποφυλακίστηκαν πρόωρα 10.210 κρατούμενοι βάσει του νόμου 4322/2015 και των παρατάσεών του ενώ την ίδια περίοδο οι αποφυλακίσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (σ.σ. εκτός αποσυμφορητικών διατάξεων) ανήλθαν σε 8.328.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως το 2014 οι απελευθερώσεις κρατουμένων λόγω παλαιότερων έκτακτων – αποσυμφορητικών διατάξεων ανήλθαν σε 5.021 εναντι 4.391 αποφυλακίσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.
Από την πλευρά της η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης υπερασπίζεται την πρακτική των αποσυμφορητικών διατάξεων – που όπως επισημαίνει αποτελεί πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων – προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των φυλακών. «Η υπερφόρτωση των φυλακών και ο υπερβολικός συνωστισμός των κρατουμένων, πέρα από την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οδηγεί στη δημιουργία «φυτωρίων» εγκληματικότητας και διαφθοράς, καθώς το προσωπικό αδυνατεί να ελέγξει το μεγάλο αριθμό των κρατουμένων και να προστατέψει τους αδύναμους / ευάλωτους κρατουμένους. Η πάταξη της διαφθοράς απαιτεί εύρυθμη λειτουργία των φυλακών η οποία είναι αδύνατη σε συνθήκες υπερσυνωστισμού. Η διατήρηση του καθεστώτος αυτού για δεκαετίες εξηπυρέτησε ουσιαστικά τα συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο των φυλακών» τονίζεται στην απάντηση.

Επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υποστηρίζει ότι η συνολική πολιτική του υπουργείου τα τελευταία δυόμισι χρόνια οδήγησε σε μείωση της εγκληματικότητας ενώ επιτίθεται στην ΝΔ για απόπειρα δημιουργίας πανικού στους πολίτες.

«Ο δημόσιος λόγος της ΝΔ και των άλλων συντηρητικών κομμάτων της αντιπολίτευσης επιχειρεί εδώ και δυόμισι χρόνια να δημιουργήσει ένα κλίμα πανικού στους πολίτες και να διεγείρει την ανασφάλεια και το φόβο του εγκλήματος. Η ρητορεία, όμως, αυτή του νόμου και της τάξης δεν επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία δεν υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια» τονίζει ο κ. Κοντονής για να προσθέσει «Επιπλέον, αυτό που συστηματικά αποσιωπάται είναι ότι η τέλεση των αδικημάτων από άτομα που αποφυλακίζονται (η λεγόμενη υποτροπή) είναι σύνηθες φαινόμενο, είτε η αποφυλάκιση γίνεται με τις τακτικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα είτε με έκτακτες ρυθμίσεις. Παράλληλα, ελάχιστη προσοχή δινόταν στα φαινόμενα διαφθοράς και το οικονομικό έγκλημα».

« Σε κάθε περίπτωση, όμως, αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν ανάγεται σε διασπορά ψευδών ειδήσεων η συνεχής ενασχόληση κάποιων ΜΜΕ με συγκεκριμένες περιπτώσεις δραστών που υποτροπίασαν μετά την αποφυλάκισή τους» αναφέρει σε άλλο σημείο ο υπουργός για να συμπληρώσει «Ενδεικτικά από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι σήμερα, είδαν το φως της δημοσιότητας 7 βίαια περιστατικά. Από τους συνολικά 23 φερόμενους ως δράστες στα εν λόγω περιστατικά: επτά φέρονται να έχουν αποφυλακιστεί με τις διατάξεις των νόμων 4322/2015 και 4411/2016 (σ.σ. Παρασκευόπουλου). Για τρεις από αυτούς είχε διαταχθεί απέλαση που δεν εκτελέστηκε ενώ δύο εξ αυτών θα απολύονταν σε κάθε περίπτωση με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τέλος ένας είχε παραβιάσει τακτική άδεια. Ωστόσο, στο σύνολο σχεδόν των ατόμων που αποφυλακίστηκαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια με τους άνω νόμους δεν έχουν απασχολήσει την δημοσιότητα κατά την επανένταξή τους στην κοινωνία».

loading...