Πώς θα “χωνέψει” ο Τραμπ την πώληση S-400 και στη Σαουδική Αραβία;

Η Ρωσία συνεργάζεται με την Σαουδική Αραβία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στο βασίλειο των Σαούντ.
Όπως ανέφερε ο Βλαντιμίρ Κοζίν, σύμβουλος του προέδρου Πούτιν για θέματα αμυντικής συνεργασίας, Μόσχα και Ριάντ έχουν ήδη υπογράψει πακέτο συμφωνιών που, πέραν των πυραύλων, αφορούν και την παραγωγή τυφεκίων εφόδου Kalashnikov στη Σαουδική Αραβία.

«Όσον αφορά άλλα συστήματα οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Τόσο τα τεχνικά, όσο και τα οικονομικά ζητήματα συζητούνται. Ελπίζω σε πρόοδο μέχρι το τέλος του έτους», δήλωσε και πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις, κυριολεκτικά, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ρωσία και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμβόλαιο για παράδοση μιας συστοιχίας S-400 τον Μάρτιο του 2017 κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Σαουδάραβα μονάρχη στη Μόσχα. Τότε η Saudi Arabian Military Industries (SAMI) είχε αναφέρει ότι η συμφωνία περιλάμβανε και μεταφορά τεχνολογίας.

«Επιπλέον τα δύο μέρη θα συνεργαστούν για την εγχώρια κατασκευή και διάθεση απαρτίων του συστήματος S-400», ανέφερε η SAMI, καθώς η συνεργασία αυτού του τύπου θα είχε σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας.

Γνωστό ως S-400 Triumf το εν λόγω ρωσικό σύστημα τέθηκε σε υπηρεσία το 2007. Είναι δε σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει και αεροσκάφη, αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, σε μέγιστο ύψος 30 χλμ. και βεληνεκές 400 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον στόχων στο έδαφος.

Τον Απρίλιο ο Ρώσος υποδιοικητής των αεροδιαστημικών δυνάμεων είχε αναφέρει ότι η Ρωσία είχε ξεκινήσει να εξελίσσει το σύστημα S-400 Triumf, ώστε να μπορεί να καταστρέψει και στόχους στο διάστημα.

Πέραν των S-400 η συμφωνία περιλαμβάνει την προμήθεια από την Σαουδική Αραβία αντιαρματικών πυραύλων Kornet-EM, συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών των 220 mm TOS-1A και αυτόματων εκτοξευτών χειροβομβίδων AGS-30 Atlant.

Πηγή

loading...