Κριθαράκι στο μάτι: Αίτια, θεραπεία και πρόληψη

Η κριθή είναι το γνωστό σε όλους «κριθαράκι». Αποτελεί φλεγμονή του θύλακα ή των αδένων των βλεφαρίδων.

H εσωτερική κριθή είναι η οξεία πυώδης φλεγμονή του θύλακα των βλεφαρίδων (πυώδης
θυλακίτιδα) με συμμετοχή των παρακείμενων σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων.
Η εξωτερική κριθή είναι η οξεία πυώδης φλεγμονή των αδένων του Meibomius. Συνήθως αποφράσσεται ο εκφορητικός πόρος και επιμολύνεται με σταφυλόκοκκο.
Αίτια – Παράγοντες που πυροδοτούν το κριθαράκι στο μάτι
Η κριθή οφείλεται σε φλεγμονή του θύλακα των βλεφαρίδων (εσωτερική) ή φλεγμονή αδένων των βλεφαρίδων (εξωτερική). Το μικροβιακό αίτιο είναι συνήθως ο σταφυλόκοκκος.
Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα
Εκδηλώνεται με ερυθρή διόγκωση (μικρό απόστημα) στη ρίζα της βλεφαρίδας και είναι επώδυνη στην πίεση.
Ποιες είναι οι επιπλοκές
Από κλινικής άποψης έχει μεγάλη σημασία η κριθή που εντοπίζεται προς τον έσω κανθό, γιατί η φλεγμονή είναι δυνατόν (σπάνια) να μεταδοθεί δια της φλεβικής οδού στο σηραγγώδη κόλπο και να αναπτυχθεί θρομβοφλεβίτιδα του σηραγγώδους κόλπου.
Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Η θεραπεία γίνεται με θερμά επιθέματα (ζεστές κομπρέσες) και εκρίζωση της βλεφαρίδας που δημιουργεί το πρόβλημα.
Σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση συστηματικά ή και τοπικά με πολύ καλά αποτελέσματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται διάνοιξη.
Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο
Χρειάζεται προσοχή στα υποτροπιάζοντα μικροβιακά κριθαράκια, καθώς μπορεί να υποκρύπτουν μειωμένη άμυνα του οργανισμού (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, λήψη φαρμάκων, κλπ).
Η καλή υγιεινή των βλεφάρων και γενικά των ματιών, καθώς και των χεριών, όταν πρόκειται να έλθουν σε επαφή με τα μάτια, βοηθούν στην αποφυγή φλεγμονών της περιοχής (βλεφαρίτιδες και άλλες φλεγμονές των οφθαλμών).
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Mη διαβάζετε τις μ@λακίες στο διαδύκτιο για "κριθαράκι" στο μάτι και ζεστές κομπρέσες, μπορεί να είναι bcc βασικό καρκινοκυττάρωμα με τη μορφή χαλαζίου ή να μοιάζει με "κριθαράκι" που θέλει ιατρική γνώμη και χειρουργική αντιμετώπιση διότι εαν αφεθεί μπορεί να καταστρέψει το μάτι. Το bcc δεν επηρεάζει προσδόκιμο ζωής αλλά εαν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να δημιουργήσει σχετικές σοβαρές βλάβες στην περιοχή με τοπικές μεταστάσεις. Οι συνηθέστεροι όγκοι των βλεφάρων περιλαμβάνουν το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC), το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC), το καρκίνωμα των σμηγματογόνων αδένων, το μελάνωμα, το λέμφωμα, το καρκίνωμα των κυττάρων του Merkel, και το σάρκωμα Kaposi (τα τελευταία τρία είναι πολύ σπάνια).
    Για να είμαστε σίγουροι για τη διάγνωση, η βιοψία μπορεί να είναι απαραίτητη, αν και σε πολλές περιπτώσεις τυπικών BCCs, η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη βιοψία. Ωστόσο, όταν ένας όγκος είναι κοντά στα βλέφαρα, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθετη ανατομική φύση των βλεφάρων, μια βιοψία συχνά προτιμάται πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας.
    Το καρκίνωμα των σμηγματογόνων αδένων (SGC) είναι μια σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου των σμηγματογόνων (μεϊβομιανών) αδένων στα βλέφαρα που μπορεί να εξαπλωθεί τόσο τοπικά όσο και με μετάσταση. Ένα υποτιθέμενο υποτροπιάζον χαλάζιο ή μια κύστη μεϊβομιανού αδένα, ή μια χρόνια βλεφαρο-επιπεφυκίτιδα (κόκκινα βλεφαρικά χείλη) μόνο στο ένα βλέφαρο, θα πρέπει πάντα να εγείρει την υποψία ότι ένας όγκος μιμείται αυτές τις συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]