«Πολύ σωστά μπήκε η Ελλάδα στον διάλογο»…

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης αναμένει να…
ενημερωθεί επισήμως για την επίσκεψη Ερντογάν από τον Έλληνα πρωθυπουργό
στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ενώ είχε προγραμματιστεί και τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών μες στο σαββατοκύριακο.

“Αποστομωτικές απαντήσεις”

Τα εύσημα στον Αλ. Τσίπρα και τον Πρ. Παυλόπουλο για “αποστομωτικές απαντήσεις” προς τον Τ. Ερντογάν απέδωσε ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας Ιω. Κασουλίδης χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό “ιδιαίτερα έτοιμο”. Παράλληλα ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι “πολύ σωστά μπήκε η Ελλάδα στον διάλογο”, λόγω και των διαφορών των δύο χωρών στο Αιγαίο, “όπου παίζονται παιχνίδια επικίνδυνα”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επιδοκιμασία

Αντίστοιχη στάση επιδοκιμασίας προς τους χειρισμούς του Έλληνα πρωθυπουργού υιοθέτησε και ο Ν. Χριστοδουλίδης αναφερόμενος σε όσα είπε ο Τ. Ερντογάν για το Κυπριακό, αλλά και σε όσα του απάντησε ο πρωθυπουργός.

“Υπήρξε προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να εξισώσει τις ευθύνες Ελλάδας – Τουρκίας», κάτι «που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί στην παράνομη εισβολή και κατοχή της Κύπρου» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας πως «όποτε ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, για να δικαιολογηθεί αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν». Παράλληλα διαπίστωσε ότι ο Τ. Ερντογάν δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά σε “σχέδιο β’ ή γ’ για το Κυπριακό”, κάτι που, όπως τόνισε με νόημα, “καταγράφεται για πρώτη φορά δημόσια”.

Σύμπλευση

«Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινές θέσεις και υπάρχει απόλυτη σύγκλιση απόψεων στο εθνικό μας θέμα και βεβαίως στο μείζον κεφάλαιο της ασφάλειας και εγγυήσεων. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και σημειώνουμε την αναφορά του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι η λύση πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του επιτελείου του Προέδρου της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη υπογραμμίζοντας τη σύμπλευση Ελλάδας και Κύπρου.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας “αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή”. Μάλιστα τόνισε ότι οι σχέσεις αυτές «δυναμιτίζονται από τις συνεχείς προκλητικές και αδιάλλακτες τοποθετήσεις από πλευράς της Άγκυρας αλλά και προσωπικά του κ. Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα συμπεριέλαβε στις απαράδεκτες αξιώσεις του και την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης».

Μαλάς: Όχι στις εγγυήσεις

«Αν κάτι πρέπει να αλλάξει, είναι η συνθήκη εγγυήσεων για την Κύπρο και όχι η Συνθήκη της Λωζάννης» υπογράμμισε από την πλευρά του και ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υποστηριζόμενος από το ΑΚΕΛ, Στ. Μαλάς.

“Οι απαιτήσεις του κ. Έρντογαν, επισήμανε, για ‘επικαιροποίηση’ της Συνθήκης της Λωζάννης επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την τουρκική αδιαλλαξία και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συνηθίζει να τιμά την υπογραφή της” υπογράμμισε με ανακοίνωση και ο Ν. Παπαδόπουλος, ενώ ο Γ. Λιλλήκας επισήμανε πως δεν αναμένει τίποτα από την επίσκεψη Ερντογάν, λόγω της αδιαλλαξίας της Τουρκίας.

“Δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το θετικότερο από την κατάρρευση της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν στην αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό” είπε χαρακτηριστικά.

Η επίσκεψη στον Τύπο

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν την επίσκεψη Ερντογάν οι κυπριακές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδά τους. “Ερντογάν, ο προκλητικός. Επιβεβαιώθηκε η πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε όλα τα ζητήματα”, έγραψε ο Φιλελεύθερος, ενώ η “Χαραυγή” επισήμανε: “Ανέδειξαν διαφωνίες Τσίπρας – Ερντογάν. Για το Κυπριακό ο Τσίπρας μίλησε για τουρκική εισβολή και κατοχή, ενώ ο Ερντογάν υπενθύμισε το σχέδιο Ανάν”.

“Ιστορικοί καυγάδες Τσίπρα και Παυλόπουλου με Ερντογάν. Ούτε στο Κυπριακό προέκυψε οτιδήποτε το καινούργιο”, τόνισε η “Αλήθεια”, ενώ ο τίτλος του “Πολίτη” ήταν: “Ουδέν νεώτερο για το Κυπριακό. Άνοιξαν δύσκολες συζητήσεις για τη Συνθήκη της Λωζάννης”. Στον αντίποδα, για ένα “ιστορικό γεγονός που θα έχει αντίκτυπο για το Κυπριακό”, αλλά και για ένα “ιστορικό ταξίδι” κάνουν λόγο τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ, avgi.gr

loading...