Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΟΗΘΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ τοξικομανία (ΕΘΙΣΜΟ ΣΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ).

Γράφει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης  …
Η χρήση κάνναβης εντείνει, αντί να εξασθενεί, τις σχέσεις μεταξύ του πόνου, της κατάθλιψης και του άγχους και ενδέχεται να μην διευκολύνει/ανακουφίζει/απαλύνει.
Οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στη διαχείριση των διάφορων συμπτωμάτων (πόνου, κατάθλιψης, κλπ) σε ενήλικες με θεραπεία με υποβοηθούμενη φαρμακευτική αγωγή για εθισμό στα οπιοειδή είναι επί του παρόντος ασαφείς. Ως εκ τούτου, ο πρωταρχικός σκοπός πρόσφατης μελέτης (Marian Wilson et al. Cannabis use
moderates the relationship between pain and negative affect in adults with opioid use disorder. Addictive Behaviors 2018, 77: 225-231) ήταν να εξετάσει εάν η χρήση κάνναβης μετριάζει τις σχέσεις μεταξύ του πόνου και της αρνητικής επίδρασης (δηλ. της κατάθλιψης και του άγχους) και εάν η αυτο-αποτελεσματικότητα επηρεάζει αυτές τις αλληλεπιδράσεις.
ΜΕΘΟΔΟΙ: H έρευνα αφορούσε 150 ενήλικες από κλινικές προγραμμάτων αντιμετώπισης/θεραπείας οπιοειδών (χρήση κάνναβης).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η συχνότητα χρήσης κάνναβης αυξήθηκε, οι θετικές σχέσεις μεταξύ του πόνου και της κατάθλιψης και του πόνου και του άγχους αυξήθηκαν. Ωστόσο, η χρήση κάνναβης δεν ήταν πλέον σημαντικός συντονιστής μετά τον έλεγχο της αυτο-αποτελεσματικότητας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης εντείνει, αντί να εξασθενεί, τις σχέσεις μεταξύ του πόνου και της κατάθλιψης και του πόνου και του άγχους. Αυτά τα φαινόμενα φαίνεται ότι οδηγούνται από μειωμένη αυτο-αποτελεσματικότητα σε χρήστες κάνναβης.
CONCLUSIONS: Results suggest that cannabis use strengthens, rather than weakens, the relationships between pain and depression and pain and anxiety. These effects appear to be driven by decreased self-efficacy in cannabis users. It is important to understand how self-efficacy can be improved through symptom self-management interventions and whether self-efficacy can improve distressing symptoms for people in MAT.
*Αγαπητοί φίλοι στο ΦΒ, μου προξένησε εντύπωση ότι δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα 6 εργασίες σε διάφορα έγκυρα επιστημονικά περιοδικά που περιγράφουν όλες αρνητικές επιπτώσεις από τη νόμιμη ή παράνομη χρήση οπιούχων. Θεώρησα ότι θα ήταν χρήσιμο να γνωστοποιήσω αυτά τα αποτελέσματα στους φίλους μου στο ΦΒ, μια και η Κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της νομιμοποίησης της κάνναβης για ιατρική χρήση.

loading...