Το Σμήνος του ΠΕΙΡΑΤΙΚΟΥ

Ένα πολιτικό θαύμα συντελείται στη χώρα μας από ένα Σμήνος εθελοντών – ακτιβιστών προσηλωμένων στο Πειρατικό κίνημα. Θαύμα γιατί υπό «κανονικές συνθήκες», σήμερα το κόμμα Πειρατών Ελλάδας θα έπρεπε να είχε κατεβάσει ρολά! Χωρίς οικονομικούς αλλά και ανθρώπινους πόρους ανά περιόδους, το ΠΕΙΡ όχι μόνο παραμένει ζωντανό από τον ακτιβισμό ανθρώπων που ζουν σε διάφορες πόλεις της χώρας μας και συντονίζουν ψηφιακά τη δράση του αλλά και βάζουν από την τσέπη τους για τη λειτουργία του, αλλά στο πρόσφατο 6ο Συνέδριο του κόμματος τέθηκαν και οι βάσεις για μια ισχυρότερη παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο με την προσέλκυση νέων μελών, ακόμα και με προηγούμενη Κοινοβουλευτική εμπειρία.

Το ΠΕΙΡ βασίζει τη λειτουργία του στο «Σμήνος», που είναι μια νέα μορφή ανοικτής οργάνωσης που εισήγαγε ο Rick Falkvinge, ιδρυτής του Πειρατικού κινήματος, το 2006. Η δημιουργία ενός Σμήνους γίνεται εφικτή μέσα από τη διαθέσιμη εργαλειοθήκη της μαζικής επικοινωνίας στη ψηφιακή εποχή, όπου είναι δυνατός ο εξ αποστάσεως συντονισμός της δυναμικής εκατοντάδων ή και χιλιάδων εθελοντών ή μελών. Αν και η δομή του μπορεί να μοιάζει με οργανισμό, το Σμήνος δεν είναι οργανισμός! Σε ένα Σμήνος «κανένας δεν λέει στον άλλο τι να κάνει», αλλά μάλλον «ο ένας εμπνέει τον άλλο». Βασικά, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα Σμήνος είναι να σηκωθεί και να πεί στα άλλα μέλη: “Θα κάνω αυτό το Χ γιατί πιστεύω ότι συμπληρώνει αυτό το Ψ. Όποιος θέλει να βοηθήσει να κάνουμε αυτό το Χ, είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτος».

Το Σμήνος έχει ακαθόριστο σχήμα και φαίνεται ότι κινείται σαν ένα σώμα, ενώ στην πραγματικότητα αποτελείται από πολλές ανεξάρτητες οντότητες που λειτουργούν αυτόνομα και συγχρόνως συλλογικά. Οι οντότητες αυτές δεν παίρνουν οδηγίες από κανέναν ιδιαίτερα, αλλά παίρνουν αποφάσεις μέσα από απλούς κανόνες οδηγώντας με αυτό τον τρόπο συλλογικά το Σμήνος προς ένα συγκεκριμένο προορισμό και κατεύθυνση. Στο εσωτερικό του ΠΕΙΡ αυτές οι διάφορες οντότητες βρίσκονται σε ένα διαρκή αναβρασμό, μια συνεχή αμφισβήτηση και αναθεώρηση κάθε υπαρκτού εμποδίου της νομοθεσίας που στερεί από τους πολίτες να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους.

Η λειτουργία ενός Σμήνους εμπεριέχει πολλούς κινδύνους και ρίσκα, αλλά μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι, από το 2012 ως σήμερα το Σμήνος μας συντόνισε, οργάνωσε ψηφιακά και συμμετείχε φυσικά και με ίδιες δυνάμεις σε περισσότερες από 5 εκλογικές αναμετρήσεις και καμπάνιες, πραγματοποίησε χιλιάδες συναντήσεις, διαβουλεύσεις, συζητήσεις, ψηφοφορίες σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες του ΠΕΙΡ, όπως το Mumble, το Forum, το Wiki, το Liquid Feedback και αλλού. Το Σμήνος αυτό αποτελείται από εθελοντές – ακτιβιστές που εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στη κουζίνα, το γραφείο ή στο σαλόνι του σπιτιού τους και διέθεταν τον ελεύθερο χρόνο τους για τη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος. Η πολιτική σήμερα γίνεται με πάρα πολλά ψηφιακά εργαλεία και είναι διαφορετική από ότι στο παρελθόν! Υπήρξαν και υπάρχουν μέλη του ΠΕΙΡ με on line παρουσία 24/7, όποτε οι συνθήκες το απαιτούν! Στο ΠΕΙΡ δεν υπάρχει κεντρικός καθοδηγητής. Η έννοια αυτή είναι διαθέσιμη για τον καθένα. Θεωρούμε ότι ανήκει στα μέλη η πρωτοβουλία και η ελευθερία κινήσεων να ορίζουν τα ίδια την ατζέντα του κόμματος.

Με την έναρξη της λειτουργίας των νέων γραφείων του ΠΕΙΡ στην οδό Κνωσού 11, πλατεία Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας φιλοδοξούμε να έρθουμε σε επαφή και να μεταδώσουμε το Πειρατικό μικρόβιο μας στους νέους κάθε ηλικίας που είναι ανοιχτοί και ευερέθιστοι στα ζητήματα που αφορούν το ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό και τον ακτιβισμό στο διαδίκτυο, τα κινήματα και τις συλλογικότητες, τις οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών και να γνωριστούμε καλύτερα.

Είμαστε ένα «digital grass root movement» (ψηφιακό κίνημα λαϊκής βάσης) που αγωνίζεται για τα πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες στην ηλεκτρονική δημοκρατία και αρνείται να προσδιοριστεί στον άξονα «αριστερά – δεξιά». Θέλουμε να προσελκύσουμε νέα μέλη στο ΠΕΙΡ να αναλάβουν το πηδάλιο και να βάλουν πλώρη για τους στόχους του κινήματος, χαράσσοντας τις δικές τους πορείες με το δικό τους καινοτόμο τρόπο. Απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όσες – όσους ενδιαφέρονται να φέρουν σε πέρας μια αποστολή που έχει να κάνει με τη δημοκρατία όπου η συμμετοχή θεωρείται δεδομένη, να επικοινωνήσουν μαζί μας.-------------------------------Tέλος Δελτίου Τύπου--------------------------------------
Σχετικά με την άδεια χρήσης στα κείμενα που προέρχονται απ' τις σελίδες του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας

Ως Πειρατές, πιστεύουμε στη δύναμη των λέξεων, στην ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας αλλά και στο σεβασμό στον πρωτότυπο δημιουργό. Ως εκ τούτου, όλα τα κείμενα μας διατίθενται με άδεια χρήσης CC BY [1]

Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αντιγράψετε και να αναδιανέμετε το υλικό με κάθε μέσο και τρόπο, ακόμη και να τροποποιήσετε και να δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

- Αναφορά πηγής με σύνδεσμο προς την σελίδα που βρήκατε το άρθρο [2]
- Αν τροποποιήσετε ή δημιουργήσετε πάνω στο υλικό, πρέπει το διανείμετε υπό την ίδια άδεια
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Να μην αλλαχθεί / παραποιηθεί / παραφραστεί το αρχικό νόημα του άρθρου

[1] http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.el
[2] http://pirateparty.gr, http://waves.pirateparty.gr, http://elections.pirateparty.gr και επίσημα κοινωνικά δίκτυα

[email protected]
www.pirateparty.gr
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]