Βενιζέλος: Οι δύο φορές που ο Σόιμπλε μου πρότεινε Grexit

«Μου έθεσε σε δυο πολύ κρίσιμες στιγμές το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», λέει


Για τις δύο φορές κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών που ο ομόλογός του τότε Γερμανός υπουργός Βόλφανγκ Σόιμπλε πρότεινε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, μίλησε στο πλαίσιο αφιερώματος της γερμανικής εφημερίδας FAZ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Συνυπήρξαμε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υπουργοί οικονομικών το 2011-2012  σε μια από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες φάσεις της ελληνικής κρίσης. Ο Βόλφγκανγκ ήταν ένας απαιτητικός,  αλλά  έγκυρος και αξιόπιστος  συνομιλητής με τον οποίο μπορούσες να συνεννοηθείς όχι μόνο για επιμέρους ζητήματα αλλά για το στρατηγικό πλαίσιο. Είχε τη δική του αντίληψη για την ευρωζώνη και το μέλλον της, αλλά ήξερες ποιά είναι αυτή και ήταν σταθερή» αναφέρει εισαγωγικά ο κύριος Βενιζέλος και κατόπιν μιλά αναλυτικά για τις δύο κρίσιμες συναντήσεις με τον κύριο Σόιμπλε.

Η πρώτη έγινε «σε ένα μεταμοντέρνο γιαπωνέζικο εστιατόριο στο  Βερολίνο», λίγες ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους του, τον Ιούλιο του 2011: «Μου έθεσε σε δυο πολύ κρίσιμες στιγμές το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Η πρώτη φορά ήταν στο Βερολίνο στις αρχές Ιουλίου 2011, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο υπουργείο οικονομικών με το πρώτο πρόγραμμα στήριξης να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο. Η άρνησή μου να αποδεχθώ τη λύση του -  έστω  προσωρινού - grexit, μας επέτρεψε να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος και στη μεγάλη παρέμβαση στο ελληνικό δημόσιο χρέος που συντελέστηκε το 2012. Αυτό έγινε σε ένα μεταμοντέρνο γιαπωνέζικο εστιατόριο στο  Βερολίνο».

Η δεύτερη συνάντηση ήταν και πάλι εκτός γραφείου, αυτή τη φορά «στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου Monopol», δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Όπως λέει ο κύριος Βενιζέλος, «στο χώρο ήμασταν μόνοι με έναν συνεργάτη ο καθένας. Αρνήθηκα την πρόταση για Grexit με ανθρωπιστική βοήθεια  και το αποδέχθηκε». Αναλυτικότερα, περιγράφει: «Λίγους μήνες αργότερα, το Σεπτέμβριο του 2011,  ο Βόλφγκανγκ επανήλθε, στο Βόρσκλαβ της Πολωνίας την παραμονή του άτυπου ECOFIN. Η συνάντηση έγινε στο υπόγειο μπαρ του ξενοδοχείου Monopol. Στο χώρο ήμασταν μόνοι με έναν συνεργάτη ο καθένας . Αρνήθηκα την πρόταση για Grexit με ανθρωπιστική βοήθεια  και το αποδέχθηκε. Η βοήθεια του στη συνέχεια για το δεύτερο πρόγραμμα, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους ήταν καταλυτική. Ακόμη και τώρα οι πρόσθετες παραμετρικές αλλαγές στο χρέος που αναμένεται να οριστικοποιηθούν με τη λήξη του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 βασίζονται στα όσα συμφωνήσαμε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το 2011-12».
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. ΒΛΑΚΑ ΤΟΥΡΚΟΓΛΟΥ..............ΗΡΩΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕΣ ΓΙΝΕΙ!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κουίζ για οπαδούς του μπένι.

  Η ερώτησή μας: "Πως απεκάλεσε ο σόϊμπλε τον μπένι στην πρώτη συνάντηση;"

  1. τούρκογλου.
  2. Γουρουνόσβερκο.
  3. Αρχιφαφλατά που φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν, γιατί δεν σκαμπάζεις γρι από οικονομικά.
  Το ευρόν μπενοχάχολο, κερδίζει δωρεάν μερίδα ντουσλαμά (χοντροκομένος πατσάς) σε γνωστό πατσατζίδικο της Θεσσαλονίκης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πιό ηλίθιος , πεθαίνεις. Στο μεταξύ , ο" μέγας " Μπένυ συνεχίζει ακάθεκτος να εμπλουτίχει με λίπος τον αυχένα ( κοινώς σβέρκο) του και το πόπολο να σκυλοπεινάει, να χάνει την περιουσία του, να διώχνει τα παιδιά του γιά να κάνουν σβέρκο οι Βενιζελο-Τσιπρο-Σαμαρο-Κούληδες και το κακό συναπάντημα των τρακοσίων γαϊδουριών της Βολής των Αθελλήνων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]