Φίλης-Παπαδόπουλος κατά της πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία

Το λιγότερο είναι να ακυρωθεί η συμφωνία, είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας - Ο βουλευτής Τρικάλων παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεσάζων προσθέτοντας: «Δεν ξέρω τι ρόλο παίζουν...»


Τη διαφωνία τους με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία εξέφρασαν μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης και ο Σάκης Παπαδόπουλος.


Ο πρώην υπουργός Παιδείας, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες ήταν ο πρώτος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος που διατύπωσε δημόσια τη διαφωνία του με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, είπε ότι το λιγότερο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να ανακοινώσει την ακύρωση της συμφωνίας.
Όπως είπε για την ακύρωση συντρέχουν λόγοι που έχουν να κάνουν με την ιδεολογία της Αριστεράς, αλλά και την διεθνή υποχρέωση της χώρας απέναντι στο Ευρωκοινοβούλιο, που το καλοκαίρι ζήτησε την επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Σαουδική Αραβία, λόγω του πολέμου στην Υεμένη, όπου διεξάγονται επιχειρήσεις εναντίον αμάχων. 

Από την πλευρά του ο βουλευτής Τρικάλων δήλωσε «βαθιά προβληματισμένος για την υπόθεση της πώλησης όπλων υπογραμμίζοντας ότι «επειδή έχουμε διαπιστώσει ότι οι μεσάζοντες σε αμυντικά συστήματα, σε εξοπλισμούς, έπαιξαν πολύ σκληρό παιχνίδι ρεμούλας το προηγούμενο διάστημα, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, νομίζω ότι θα έπρεπε να ήμασταν πολύ προσεκτικοί». Αναγνώρισε, δε, ότι «φοβάται» πως είναι εκτός της επίσημης γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι περιμένει από τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει όλα τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης.

Φίλης: Δεν ακούω την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης

Περιμένω να ακούσω την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και μέχρι στιγμής δεν την ακούω στο μείζον αυτό θέμα το ηθικοπολιτικοκοινωνικό, που σχετίζεται και με την επιβολή εμπάργκο από την Ευρωβουλή, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης. Το μείζον είναι το θέμα για το αν μια χώρα όπως η Ελλάδα μπορεί να κάνει τέτοιες κινήσεις όπως η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, είπε ο πρώην υπουργός.

Ο κύριος Φίλης πάντως δήλωσε πως δεν «έχει πειστεί ότι υπάρχει θέμα διαφθοράς, πιστεύω ότι θα δοθούν απαντήσεις επί της ουσίας» και πρόσθεσε πως «αυτά τα θέματα μικροπολιτικής στην Ελλάδα έχουν την ουσία τους, αλλά το μείζον είναι άλλο». «Να φύγουμε επιτέλους από τα ενοριακά ζητήματα» είπε.

«Αυτό θέλω να ακούσω από την κυβέρνησή μου εγώ, το λιγότερο, είναι να ακυρωθεί για λόγους που έχουν να κάνουν και με την Αριστερά και με την διεθνή υποχρέωση της χώρας να μην πουλά όπλα σε χώρα που πλήττει αμάχους. Αυτό θα απαντήσει σήμερα ο κύριος Καμμένος», κατέληξε.

Τέλος, ο κύριος Φίλης, απαντώντας για την συνεχή κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση, ειδικά σε ζητήματα σχετικά με τον Πάνο Καμμένο, δήλωσε πως «δεν δυσφορεί» για την συγκυβέρνηση, καθώς ξέρει ότι «είναι κυβέρνηση που υπακούει σε μια αναγκαιότητα, να έχουμε πολιτική σταθερότητα, ώστε να βγούμε από την δανειακή σύμβαση. Με αφορά η πολιτική σταθερότητα ως θεμέλιο για να προχωρήσει η οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας».Παπαδόπουλος: Είμαι προβληματισμένος για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η αμυντική μας πολιτική

«Είμαι βαθιά προβληματισμένος για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η αμυντική μας πολιτική ή η διακρατική σχέση που δεν ξέρω και ακριβώς τι ρόλο παίζουν», δήλωσε ο Σάκης Παπαδόπουλος στο ΘΕΜΑ 104,6 και τους Μάκη Πολλάτο και τον Γιάννη Μακρυγιάννη.

«Επειδή έχουμε διαπιστώσει ότι οι μεσάζοντες σε αμυντικά συστήματα, σε εξοπλισμούς, έπαιξαν πολύ σκληρό παιχνίδι ρεμούλας το προηγούμενο διάστημα, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, νομίζω ότι θα έπρεπε να ήμασταν πολύ προσεκτικοί» επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η «ηθική πλευρά της διακυβέρνησης είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα στα οποία θέλουμε να μην υπάρχει κανένα ζήτημα το οποίο να αμφισβητεί τον προσανατολισμό αυτής της κυβέρνησης. Η ηθική διακυβέρνηση είναι ένα μείζον ζήτημα και ελπίζω τελικά να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει κάτι, ελπίζω», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας: «Ελπίζω οι σκιές να σβήσουν με επιχειρήματα».

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την εμποστοσύνη του στον πρωθυπουργό, αναφέροντας πως «πάντα ο Αλέξης Τσίπρας στις απαντήσεις του προσπαθούσε να τεκμηριώσει τις θέσεις του, όπως έκανε πχ με το ζήτημα της ανομίας» και εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός «θα αντιμετωπίσει το θέμα με υπευθυνότητα». «Περιμένω τεκμηρίωση στον λόγο του πρωθυπουργού», επισήμανε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως «συμμερίζεται τις σκέψεις Φίλη» για την υπόθεση με τα όπλα στην Σαουδική Αραβία και σε σχέση με τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη, αναφέροντας πως «η ιδεολογικοπολιτική επιχειρηματολογία που έχει είναι βάσιμη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν του κάνει εντύπωση το γεγονός πως ένας άνθρωπος καταδικασμένος τελεσίδικα για οικονομικό έγκλημα είχε «security clearance» για τα ελληνικά στρατόπεδα, ώστε να ελέγχει τον οπλισμό που πρόκειται να εκποιηθεί, ο κ.Παπαδόπουλος δήλωσε: «Μου κάνει εντύπωση και θέλω πραγματικά να ακούσω τις εξηγήσεις».

«Εδώ δεν ξέρουμε ακόμη αν είναι μαύρο το χρήμα για τον μεσάζοντα και αν υπήρξε», διευκρίνισε ενώ απαντώντας και πάλι για το αν «φοβάται» πως είναι εκτός γραμμής ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση, είπε μονολεκτικά «Φοβάμαι» και συμπλήρωσε: «Ελπίζω να μην έχουμε μια περίπτωση στην οποία οι μεσάζοντες έχουν παίξει τον ρόλο που βλέπαμε να παίζουν παλιά...».

«Θα με ικανοποιούσε να αποδείξει ο πρωθυπουργός ότι δεν υπάρχει κανένα ψεγάδι στις διακρατικές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία», κατέληξε ο Σάκης Παπαδόπουλος, αφού πάντως διευκρίνισε επανειλημμένως πως «γι' αυτό το πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα θέλω να ακούσω όλες τις εκδοχές», χρησιμοποιώντας και το απόφθεγμα του Πλάτωνα, «Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις» (Να μην κρίνεις προτού ακούσεις τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών).


Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]