ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ ΠΟΥ “ΚΑΤΑ ΣΥΜΠΤΩΣΙΝ” ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ…



Το μεγαλύτερο νόμιμο σκάνδαλο φοροδιαφυγής του αιώνα που αποκαλύφθηκε παραδόξως από μία γερμανική εφημερίδα, η χώρα της οποίας θεωρείται ως η πρωταθλήτρια της απάτης
και…του ξεπλύματος μαύρου χρήματος – με συγκεκριμένους στόχους ξανά, όπως η Ρωσία, ο πρόεδρος Trump, οι Η.Π.Α. και η Μ. Βρετανία.

Άρθρο

Για δεύτερη φορά αποκαλύπτεται ένα διεθνές σκάνδαλο νόμιμης φοροδιαφυγής, από μία γερμανική εφημερίδα (SZ) – η οποία μοιράζει τα έγγραφα που λαμβάνει χωρίς να αποκαλύπτει την πηγή τους. Εν προκειμένω τα εξής από την εφημερίδα, όσον αφορά τα «Panama papers»:

«Περισσότερο από ένα χρόνο πριν ήλθε σε επαφή με τη SZ μία πηγή που ήθελε να μείνει ανώνυμη, έχοντας ονομαστεί μόνη της ως John Doe – προσφέροντας εσωτερικά έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας M. Fonseca του Παναμά.

Η SZ αποφάσισε να αξιολογήσει τα έγγραφα μαζί με μία διεθνή κοινοπραξία 200 ερευνητών δημοσιογράφων (InternationalConsortium of Investigative Journalists – ICIJ), ενώ κατά τη διάρκεια των ερευνών η συνεργασία συμπεριέλαβε περισσότερα από 100 ΜΜΕ σε περίπου 80 χώρες«.

Υπήρξαν φυσικά πολλά ερωτηματικά σχετικά με την επιλογή της γερμανικής εφημερίδας από την άγνωστη, ανώνυμη πηγή – τα οποία η ίδια απάντησε, με ένα εκτενές κείμενο που είναι δύσκολο να το αξιολογήσει κανείς. Η Ρωσία δε θεώρησε πως ο βασικός στόχος τους ήταν ο πρόεδρος Putin, αφού τα έγγραφα αποκάλυπταν πως στενοί του φίλοι εμπλέκονταν σε μεταφορές κεφαλαίων σε υπεράκτιες εταιρείες – με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να δηλώνει τότε (2016) τα εξής:

«Ο πρόεδρος Putin, η Ρωσία, η χώρα μας, η σταθερότητα μας, οι προσεχείς εκλογές είναι ο κύριος στόχος – η αποσταθεροποίηση της Ρωσίας δηλαδή, ενώ δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο ή καινούργιο ως προς τον πρόεδρο, σε μία έρευνα που κατά τη γνώμη του πραγματοποιήθηκε από πρώην πράκτορες της CIA ή του State Department.

 Γνωρίζουμε καλά αυτήν την αυτοαποκαλούμενη δημοσιογραφική κοινότητα. Υπάρχουν αρκετοί στους κόλπους της, για τους οποίους η δημοσιογραφία δεν είναι η κύρια δραστηριότητα. Πολλοί είναι πρώην υπάλληλοι του StateDepartment ή της CIA, καθώς επίσης άλλων μυστικών υπηρεσιών» (της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας, της BND ίσως;).

Περαιτέρω, η γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε πρόσφατα τα επόμενα έγγραφα από την ανώνυμη πηγή της, τα «Paradise papers», τα οποία ερεύνησε ξανά με την ίδια διεθνή κοινοπραξία δημοσιογράφων – αφορώντας αυτή τη φορά την Appleby με έδρα τις Βερμούδες, η οποία κατέχει μία ηγετική θέση στον τομέα των υπεράκτιων εταιρειών, με ετήσιο τζίρο 100 εκ. € και 470 υπαλλήλους, την ASIACITI Trust, καθώς επίσης μητρώα επιχειρήσεων σε 19 φορολογικούς παραδείσους.

Δημιούργησε δε μία διαδικτυακή σελίδα, η οποία αναφέρεται εκτενώς στο συγκεκριμένο σκάνδαλο της νόμιμης φοροδιαφυγής – ενώ είναι ενδιαφέρον να περιηγηθεί κανείς. Τέλος η SZ αναφέρει πως δεν πλήρωσε τίποτα για τα έγγραφα, ενώ δεν αποκαλύπτει τις πηγές της – ισχυριζόμενη μεταξύ άλλων πως η νόμιμη φοροδιαφυγή κοστίζει στη Γερμανία 17 δις € ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...