Δύο Θαυμαστά περιστατικά στην Λαύρα του Αγίου Όρους

Η Υπεραγία Θεοτόκος φανερώνεται συχνά σε αγί­ους ανθρώπους σε στιγμές ανάγκης.

Άλλοτε για να τους ενθαρρύνει κατά την άσκηση, άλλοτε για να τους θεραπεύσει από ασθένειες, ή για να τους αποκαλύψει κάποιο μυστήριο.


Δύο θαυμαστά τέτοια περιστατικά έλαβαν χώρα στην Ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας, στο Άγιον Όρος. Ήταν κατά την Μεγάλη Τεσσαρακοστή, όταν έψαλλαν τον Ακάθιστο Ύμνο: κατά τη διάρκεια της ακολουθίας ο όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης, αποκαμωμένος, έγειρε αντίκρυ στην εικόνα της Θεοτόκου.

Έτσι καθισμένος, αποκοιμήθηκε. Τότε ακριβώς εμφανίστηκε σ’ αυτόν η Πανάμωμος και Υπεραγία Θεοτόκος, περιβεβλημένη ουράνιο φως και είπε: «Χαίροις, Ιωάννη! Ψάλλε μοι και εγώ δεν θέλω σε εγκαταλείψει».

Ύστερα έβαλε μέσα στο χέρι του αγίου ένα χρυσό φλουρί. Όταν εκείνος ξύπνησε, το χρυσό φλουρί ήταν ακόμη μέσα στο χέρι του. Ακολούθησαν πολλά και εξαίσια θαυμαστά γεγονότα, τα οποία ενεργήθηκαν από την εικόνα της Θεο­τόκου αλλά και από το χρυσό νόμισμα.

Το δεύτερο περιστατικό αφορά τον όσιο Γρηγόριο τον Δομέστικο, που όπως και ο Ιωάννης ο Κουκουζέλης, ήταν ιεροψάλτης. Ο Πατριάρχης Κάλλιστος είχε καθιερώσει να ψάλλεται στη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου το «Επί Σοι χαίρει πάσα η κτίσις…» αντί του «Άξιον εστίν». Όμως ο διάδοχός του, πατριάρχης Φιλόθεος, το αναίρεσε επανεισάγοντας μάλιστα, χάριν συντομίας, το «Άξιον εστίν».

Όμως την παραμονή των Θεοφανείων, παρό­ντος και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο άγιος Γρηγόριος έψαλε αντ’ αυτού τον ύμνο «Επί Σοι χαίρει, Κεχαριτωμένη». Αμέσως μετά του φανερώθηκε, ευαρεστηθείσα, η Υπεραγία Θεοτόκος και του έβαλε ένα χρυσό φλουρί στο χέρι, όπως είχε κάνει με τον Ιωάννη Κουκουζέλη.

Η Κυρία Θεοτόκος είπε στον Γρηγόριο: «Ευχαριστώ σοι πολλά ότι έψαλλες προς τιμήν μου!». Έκτοτε θεσπίστηκε όλες οι Θείες Λει­τουργίες του Μεγάλου Βασιλείου να περιλαμβάνουν στη θέση του «Άξιον εστίν» το «Επί Σοι χαίρει».
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

 1. Για τους αφελείς είναι "πνευματικός" τόπος.
  Στην πραγματικότητα πρόκειται γιά μία μεγάλη Α.Ε.

  Τεράστιες εκτάσεις, αστικά οικόπεδα και ακίνητα, μισθώματα, καταθέσεις, τόκοι,
  ομόλογα, repos, συμμετοχές σε ξενοδοχεία και άλλες εταιρίες, μετοχές.

  Η πλουσιότερη μονή είναι της Α. Λαύρας.
  Ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο τον Αθωνίτη, από τα λάφυρα που του παραχώρησε ο Ν. Φωκάς, επειδή τον είχε ακολουθήσει στην εκστρατεία κατα της Κρήτης.
  Επίσης ο Φωκάς κληροδότησε στην μονή το ένα τρίτο της Σκύρου (40.000 στρέμματα).
  Η μονή σχεδιάζει στα νότια του νησιού την κατασκευή του δεύτερου μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ευρώπη.

  Πριν από λίγα χρόνια η μονή εκποίησε ένα κομμάτι γης που κατείχε στο νησί, το οποίο αγόρασε το υπουργείο Άμυνας αντί 12 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.

  Η Μεγίστη Λαύρα ελέγχει από τον 10ο αιώνα και την Κυρά Παναγιά, το μεγαλύτερο από τα "ερημονήσια" των Βορείων Σποράδων. Πρόκειται για μία προστατευόμενη περιοχή μοναδικού φυσικού και αρχαιολογικού πλούτου, η οποία όμως έχει ήδη υποστεί τις πρώτες εργολαβικές επεμβάσεις. Ακόμη, στην Κυρά Παναγιά η μονή μισθώνει περίπου 2.500 ερίφια σε χωρικούς, για τα οποία λαμβάνει και επιδοτήσεις.

  Το μεγαλύτερο μετόχι της Αγίας Λαύρας, αυτό του Μυλοποτάμου, βρίσκεται εντός του Άθωνα, παράγει κρασί και προσθέτει έσοδα στην περιουσία της μονής.

  Άλλο ένα μετόχι υπάρχει εκτός του Αγίου Ορους και είναι η Μονή της Αγίας Τριάδας της Άνω Γατζέας στη Μαγνησία.

  Ακόμη, σύμφωνα με τη μοναδική επίσημη καταγραφή του υπουργείου Γεωργίας (1984), η μονή κατέχει 7.000 στρέμματα στη Χαλκιδική και άλλα 400 στη Σκόπελο.

  Επίσης η μονή διεκδικεί 10.000 στρέμματα γης στη Χαλκιδική, ενώ προχώρησε σε εκποίηση επτά ακινήτων της στην Αττική, συνολικής αξίας 1.450.000 ευρώ, τα οποία είναι άγνωστο που επένδυσε.

  Στην μονή λειτουργεί πολυτελέστατος ξενώνας γιά τους "υψηλούς"
  φιλοξενούμενους.

  Θεωρείται από όλους η πλέον ευκατάστατη μονή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ΙΕΡΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΟΥΝ..!..ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ,ΙΕΡΟ ΚΑΣΤΑΝΟ,ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ,ΙΕΡΑ ΞΥΛΑ ΚΑΙ ΤΖΑΜΙΑ,ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ..!..ΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ ΜΑΖΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]