Όταν το πατριωτικό επιχειρείν έχει όνομα

Στην Ελλάδα του παρόντος – αλλά και του παρελθόντος – η έννοια του «πατριωτικού επιχειρείν», την οποία αυτό το blog έχει εισάγει από το 2014, αποτελεί από μόνη της ένα σχήμα αντιφατικό και οξύμωρο.
Γιατί κάποιος να τοποθετήσει στην επένδυσή του το αξιακό πρόσημο μιας πατρίδας που δεν σέβεται τη δημιουργικότητά του, το μεράκι του και το οικονομικό του ρίσκο;

Συνεπώς και μόνο το γεγονός οτι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτό το ναρκοθετημένο φορολογικά και επενδυτικά τοπίο σχεδιάζουν με άξονα και το εθνικό συμφέρον, επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο ευθύνης που διακρίνει πολλές από αυτές.

Μια τέτοια περίπτωση αθόρυβου «πατριωτικού επιχειρείν» έγινε πριν από λίγες ημέρες, όταν έγινε γνωστό ότι ο όμιλος Attica, μέλος του Marfin Investment Group αποφάσισε να εξαγοράσει το 48,53% της Hellenic Seaways από τις Μινωϊκές Γραμμές συμφερόντων Γκριμάλντι. Η κίνηση αυτή ήταν εμβληματική καθώς εδραιώθηκε η κυριαρχία της Attica Group στο Αιγαίο – στο χαρτοφυλάκιό της βρίσκεται η Superfast Ferries και η Blue Star Ferries.

Η εξέλιξη αυτή παρά την προσφυγή στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού, ήταν συμφέρουσα και για τον όμιλο Γκριμάλντι, καθώς τόσο με την πώληση των μετοχών όσο και με την αγορά του HighSpeed 7 αλλά και του Superfast XII, μπορεί να αποκτήσει ένα σοβαρό ρόλο στο νέο καθεστώς. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αποκτήσει την επιχειρηματική νοοτροπία της Attica Group επενδύοντας μακροπρόθεσμα και σοβαρά στην ελληνική αγορά.

Το κρίσιμο για την εθνική οικονομία είναι ότι η ακτοπλοΐα στο Αιγαίο παραμένει σε ελληνικά συμφέροντα και μάλιστα σε έναν όμιλο που ξέρει να δημιουργεί υπεραξία και να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Δεν είναι μόνο θέμα σημαίας όσο νοοτροπίας. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες επενδυτών οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δεν φαίνονται να βλέπουν μακροπρόθεσμα την ελληνική αγορά ούτε να σέβονται το νομοθετικό πλαίσιο.

Φυσικά αυτό δεν αθωώνει τις τερατώδεις ελλείψεις των διοικητικών μηχανισμών και την πολυνομία. Ωστόσο, η στρατηγική επιλογή της χώρας πρέπει να προσανατολίζεται σε εταιρείες οι οποίες επενδύουν, καινοτομούν και είναι αποφασισμένες να στηρίξουν τους εργαζομένους και τις τοπικές κοινωνίες. Σε μία χώρα που έχει χορτάσει από «χρυσοκάνθαρους» Έλληνες και ξένους, οι οποίοι έρχονται με σκοπό να απομυζήσουν και να φύγουν, είναι κρίσιμο εταιρείες με το προφίλ και την εταιρική υπευθυνότητα της Attica Group να ενθαρρύνονται και να υποστηρίζονται. Κι αυτό διότι παρά τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας επιμένουν να την υποστηρίζουν.

 Γιώργος Κοκκόλης

rizopoulospost.com

loading...