Συμβολική κίνηση εξαγοράς του 30% του Υγεία από το Ιατρικό: Η υγεία να παραμείνει σε ελληνικά χέρια

Με μία δημόσια πρόταση που αφορά στην απόκτηση του 30% των μετοχών του ομίλου Υγεία, το Ιατρικό Αθηνών και προσωπικά η οικογένεια Γεωργίου Αποστολόπουλου, ταράζει τα νερά της ιδιωτικής υγείας και του επιχειρείν, στέλνοντας παράλληλα ένα συμβολικό μήνυμα:
Η υγεία, να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.
 Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου
 Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εν λόγω σημαντική κίνηση από την πλευρά του Ιατρικού Αθηνών προέρχεται από την εταιρεία Συμμετοχών ΑΕ της οικογένειας Αποστολόπουλου (στην οποία μετέχουν ο πατέρας Γεώργιος και οι γιοι Βασίλης και Χρήστος) και όχι από τον όμιλο, πράγμα που σημαίνει ότι η οικογένεια βάζει προσωπικά της χρήματα στην συγκεκριμένη επιχειρηματική κίνηση. Το onMed επικοινώνησε με τη διοίκηση του Ιατρικού Αθηνών, η οποία δηλώνει, πως επιθυμεί να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στα επιχειρηματικά και ιατρικά δρώμενα της χώρας στη δύσκολη αυτή εποχή. Παράλληλα, η κίνηση αυτή, κρύβει και έναν συμβολισμό: οι μονάδες υγείας, να παραμείνουν σε ελληνικά χέρια και να μην αλωθούν από ξένα fund και ομίλους, αναφέρει η διοίκηση. Σε ερώτηση εάν ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες κινήσεις, η διοίκηση, απαντά, πως ναι, αλλά θέλαμε να ξεκινήσουμε από τον πιο ισχυρό παίκτη της αγοράς, που είναι ο όμιλος Υγεία.
 Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υγεία κ. Ανδρέας Καρταπάνης, αναφέρει στο onMed, ότι η κίνηση αυτή, αφορά περισσότερο το 30% των μετόχων και όχι τη διοίκηση.
Να σημειώσουμε, ότι ο όμιλος Υγεία, πριν από ένα μήνα περίπου, έλαβε μία σπουδαία διάκριση, καθώς βραβεύτηκε ως μία από τις 20 πιο «Αξιοθαύμαστες επιχειρήσεις της Ελλάδας» («Most Admired Companies»). Την εν λόγω θέση, κατέκτησε ο όμιλος, μετά από ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε από 270 ελληνικές επιχειρήσεις και 1.600 στελέχη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Αθηνών έχει ως εξής:
«H «Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.», μια εταιρία αμιγώς ελληνική, υπέβαλλε σήμερα προαιρετική δημόσια πρόταση για την απόκτηση ποσοστού 30% της εισηγμένης εταιρίας Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία Α.Ε. (ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στην ελεύθερη διασπορά των μετοχών της).
Οι αιφνίδιες και απρόβλεπτες από 8ετίας δυσμενείς συνθήκες δημοσιονομικής λιτότητας και με τα επιπρόσθετα εξοντωτικά μέτρα, των rebate και clawback, κατέστησαν τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας ευάλωτο. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ελληνικές κλινικές να στοχοποιηθούν από ξένα κερδοσκοπικά funds.
Επιπλέον, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών και εξελίξεων στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες απέκτησαν συμμετοχές στον κλάδο της υγείας. Συνακόλουθα ανέκυψε η υποχρέωσή τους απέναντι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να καταστήσουν, στο επόμενο διάστημα, συγκεκριμένες μονάδες και μάλιστα από τις σημαντικές του κλάδου, αντικείμενα πώλησης.
Η «Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.», βασικός μέτοχος της εισηγμένης Ιατρικό Αθηνών ΕΑΕ, ξεκινά, αρχής γενομένης από σήμερα, να υλοποιεί το στρατηγικό σχεδιασμό της. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο την απόκτηση συμμετοχών και σε άλλες επιλεγμένες νοσηλευτικές μονάδες που ανήκουν σε εισηγμένες και μη εταιρίες. Κύριος σκοπός είναι να στηρίξει με τη μακροχρόνια εμπειρία, τεχνογνωσία και οικονομική της ευρωστία τις μονάδες στις οποίες θα συμμετάσχει, εξασφαλίζοντας έτσι ένα περιβάλλον λειτουργίας υψηλού επιπέδου, σταθερό και προβλέψιμο για όλο το εμπλεκόμενο σύστημα (τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, τους γιατρούς, τις ασφαλιστικές εταιρίες, τους προμηθευτές, κ.λ.π.). Βεβαίως, στον ίδιο αυτό σκοπό εντάσσεται η θέληση και η προσπάθεια της εταιρίας για τη διαφύλαξη της ελληνικότητας του ιδιωτικού κλάδου υγείας.
Το πρώτο βήμα του σχεδιασμού αυτού αφορά στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ και η δημόσια πρόταση για την απόκτηση ποσοστού 30% του μετοχικού της κεφαλαίου κατατέθηκε προκειμένου να αποκτηθεί μια άμεση στρατηγική συμμετοχή στην Εταιρεία.
Ο Προτείνων («Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.») προσφέρει ένα ιδιαίτερα υψηλό premium για την απόκτηση της στρατηγικής αυτής συμμετοχής, καθόσον το Προσφερόμενο Τίμημα των 0,45 Ευρώ ανά Μετοχή αντιστοιχεί σε κεφαλαιοποίηση 137.579.596 Ευρώ με το 30% να αποτιμάται σε 41.273.879 Ευρώ.
Το premium, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της Μετοχής (22.11.2017), αντιστοιχεί σε 39,3%, ενώ σε σχέση με την Μεσοσταθμισμένη Χρηματιστηριακή Τιμή Μετοχής (ΜΧΤΜ) εξαμήνου 29,4% και σε σχέση με τα χαμηλά του έτους 2017 σε 202%.
Ο Προτείνων φρονεί ότι δίνει στους Μετόχους τη δυνατότητα να αποκομίσουν, με βεβαιότητα και άμεσα, μεγάλες χρηματικές υπεραξίες, απεμπλέκοντας τους από το συστημικό ρίσκο του κλάδου και της χώρας και προεξοφλώντας έτσι σήμερα ένα καλό μελλοντικό σενάριο.
Η επίσημη ανακοίνωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

onmed.gr
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]