Τσίπρας: Στα F-16 δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά με... εξαίρεση την ΕΑΒ

Προανήγγειλε και άλλες, νέες, «στοχευμένες» αγορές όπλων - Επέμεινε ότι το κόστος για τα F-16 θα είναι 1,1 δισ. ευρώ και, όπως είπε, «θα συμπεριληφθεί στην δαπάνη που υπάρχει για τους εξοπλισμούς στο υπ. Άμυνας»
-Θεοδωράκης: Δεν είναι πολλά τα 10 χρόνια για το πρόγραμμα αναβάθμισης αφού επείγει;

Δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά ωφέλη (ΑΩ) στη συμφωνία για τα F-16 με εξαίρεση την ΕΑΒ είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αγορές στο μέλλον. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού επέμεινε στη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνει σε βάθος δεκαετίας αναρωτώμενος «δεν είναι πολλά αφού επείγει;». Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε το χαρτί της Σούδας προτείνοντας να συγκροτηθεί ένα συμβούλιο εθνικής ασφαλείας.


Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αγορών

«Μέσα απ' την κερκόπορτα των ΑΩ δόθηκαν μίζες, γιγαντώθηκαν ιστορίες διαπλοκής. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη συμφωνία και σε καμία συμφωνία που μπορεί να κάνουμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη. Αφήνω μονάχα μια πιθανότητα εξαίρεσης εκτός από την ΕΑΒ και αυτά σαφώς κοστολογημένα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «εμείς τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

«Με τον ίδιο υπεύθυνο τρόπο που ενεργούμε στο πεδίο εξωτερικής πολιτικής ενεργούμε και στα ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας. Η χώρα μπορεί να είναι σε περιοριστικό πλαίσιο που αφήνουμε πίσω μέρα με την μέρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει ανεπίστρεπτο κόστος στην αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων για την διατήρηση ισορροπιών, σταθερότητας και ειρήνης. Εμείς εργαζόμαστε με συνέπεια όχι μόνο για διατήρηση αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων αλλά και για την ενίσχυσή του. Γι αυτό το επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε ανακοίνωση ολοκληρωμένου σχεδίου για ανασυγκρότηση του στρατεύματος, βάση του σχεδίου είναι να δημιουργήσουμε τον πιο σύγχρονο στρατό και διαθεσιμότητα εκεί που δεχόμαστε απειλές. Στον εξοπλισμό να συντηρούμε και να αναβαθμίζουμε το υπάρχον υλικό και ποιες στοχευμένες αγορές πρέπει να κάνουμε. Είναι αναγκαία κίνηση γιατί περίοδος με πολλές κρίσεις» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με όσα είπε για το κόστος για την αναβάθμιση των F-16 «θα συμπεριληφθεί στην δαπάνη που υπάρχει για τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Άμυνας, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για καινούρια δαπάνη»

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι έγινε στις δαπραγματεύσεις είπε ότι στο Letter of Request (LOR) ζητήθηκε μια τιμή προσφοράς για την αναβάθμιση του συνόλου του στόλου ή μέρους του στόλου των F-16.

«Το σύνολο των αεροσκαφών ήταν 123. Ζητήσαμε από το Κογκρέσο έγκριση για το σύνολο των αεροσκαφών. Το Κογκρέσο ενέκρινε το ανώτατο ποσό. Στην περίπτωσή μας το ανώτατο ποσό είναι περίπου 2,4 δισ. δολάρια ή 2 δισ. ευρώ. Το δικό μας το ταβάνι είναι το 1,1 δισ. ευρώ. Τόσο απλά. Δαπάνη σε βάθος 10ετίας, δηλαδή περίπου 100 εκατομμύρια το χρόνο» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή είναι η αγορά του αιώνα... Οι δαπάνες, οι σπατάλες...» πρόσθεσε επικαλούμενος το παράδειγμα του τι είχε συμβεί επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου για παραλαβή F-16 όταν «το ανώτατο όριο ήταν 3,6 δισ. δολάρια και τελικά αυτό που δώσαμε ήταν 1,7 δισ. δολάρια».

«Θα έρθει η απάντηση, θα τη δουν τα επιτελεία, θα ενημερωθεί η Βουλή κι έπειτα θα αποφασίσουμε το ύψος της συμφωνίας. Με το που θα έρθει η απάντηση από την αμερικανική πλευρά σχετικά με τις τιμές και την ακριβή αναβάθμιση των F-16 στις 3 Νοεμβρίου θα τεθεί υπόψιν και της επιτροπής Εξοπλισμών» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Αναγκαία χθες η αναβάθμιση των F-16

Σύμφωνα με τον ίδιο η αναβάθμιση του στόλου είναι αναγκαία «τώρα, τώρα, χθες». «Οι επιλογές που έχουμε είναι δύο: Ή να ακούσουμε τις επανειλημμένες συστάσεις ή να τις αγνοήσουμε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Η επιλογή η δική μας είναι να τους ακούσουμε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το επιχείρημα ότι «λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας των αεροσκαφών καθίσταται αβέβαιη ή και αδύνατη η αναβάθμιση στο μέλλον κι αν τη αφήσουμε για το μέλλον σίγουρα θα είναι πολύ ακριβότερη».

Υποστήριξε τέλος ότι «εδώ στήθηκε σπέκουλα επικοινωνιακή από κάποιους είτε από άγνοια, είτε από δόλο», έκανε λόγο για «φαιδρότητα επειδή υπήρξε σαφής ενημέρωση αλλά και σαφής τοποθέτηση και αναφέρομαι στις διαρροές που έγιναν απ' την πλευρά της ΝΔ».

Όσον αφορά, δε, το θέμα της Σούδας απάντησε ότι «δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν έθεσα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κάτι που δεν μας απασχόλησε» ενώ για την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη σχετικά με το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας είπε ότι «αξίζει να συζητήσουμε την ιδέα σας, ωστόσο δεν είναι ώριμη ακόμη, ωστόσο στα ζητήματα αυτά χρειάζεται ενημέρωση, συνεννόηση και ευρύτατες συναινέσεις».

«Δεν έχω ανάγκη φωτογραφίες με ηγέτες, έχω βγάλει πολλές το τελευταίο διάστημα»

Ξεκινώντας την απάντησή του ο Αλεξης Τσίπρας επανήλθε στο προσφιλές στον ίδιο επιχείρημα των fake news κατηγορώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι «μάλλον ενημερώνεται μονόπλευρα από τα ΜΜΕ διαπλοκής και fake news».

Στη συνέχεια, δε, επιχείρησε έναν απολογισμό του ταξιδιού του στις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι θα παρουσιάσει «facts, απτά αποτελέσματα και όχι τα fake news της δήθεν αγοράς του αιώνα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στην κατηγορία των απτών αποτελεσμάτων περιλαμβάνονται:

- Το γεγονός ότι για πρώτη φορά ακούσαμε τον πρόεδρο ΗΠΑ που όταν εξελέγει ορισμένοι διέδιδαν ότι όχι μόνο δεν θα ασχοληθεί με το ελληνικό χρέος αλλά θα αλλάξει γραμμή να μιλα δημόσια για την ανάγκη ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και στις κατ ιδίαν συνομιλίες να δεσμεύεται για στενή παρακολούθηση του θέματος.

- Για πρώτη φορά δημόσια ο Τραμπ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της βγήκε από την κρίση και ενθάρρυνε αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

- Είναι η σύσταση ομάδας εργασίας μεταξύ των υπουργών Οικονομίας για την προώθηση συγκεκριμένων επενδύσεων στην Ελλάδα,

- Όπως και ότι αναγνωρίστηκαν οι δυνατότητες της χώρας μας να καταστεί κόμβος ενέργειας, και επικοινωνίας. Η κατασκευή του της πλωτής πλατφόρμας για LNG (υγροποιημένο αέριο) στην Αλεξανδρούπολη με την προοπτική να είμαστε η δεύτερη χωρα ΕΕ που εισάγει σχιστολιθικό αέριο επιβεβαιώνοντας την θέση Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

- Ότι αναγνωρίστηκε σε όλα τα επίπεδα το γεγονός ότι η επόμενη ΔΕΘ όπου τιμώμενη χώρα θα είναι ΗΠΑ, θα αποτελέσει σημειο καμπής για αμερικανικές επενδύσεις ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες.

- η διαβεβαίωση της κυρίας Λαγκάρντ ότι η ελληνική οικονομία πέρασε τον κάβο, δεν απαιτούνται νεά μέτρα σε αντίθεση με όσα φαντασιώνονταν εδώ πολλοί και τα δημοσιεύματα του Τύπου, και το ΔΝΤ θα έχει επικοδομητική στάση.

«Αυτά είναι τα πολύ σημαντικά και απτά αποτελέσματα και δεν είναι φωτογραφίες. Εχω αρκετές άλλωστε. Σε σύντομο διάστημα έβγαλα σημαντικές φωτογραφίες με πολλούς ηγέτες του πλανήτη» συμπλήρωσε απαντώντας στην κριτική που του άσκησε η Νέα Δημοκρατία.

«Η Ελλάδα ανακτά το κύρος της διεκδικεί και αναβαθμίζεται η θέση της διεθνώς. Δεν παρακαλά για φιλική κουβέντα και χτύπημα στην πλάτη. Μπορεί στην οικονομία να χριαστεί περισσότερος χρόνος για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από την ζημιά κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όμως την εικόνα της χώρας διεθνώς έχουμε καταφέρει να την αναστρέψουμε. Την εικόνα του παθητικού δέκτη» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το αίτημα για αναβάθμιση των F-16 είχε τεθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων το 2009.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]