Ο θάνατος στην Αρχαία Ελλάδα – Πού πήγαιναν οι καλοί και πού οι κακοί (φωτό)

Οι αρχαίοι Αθηναίοι, σύμφωνα με τους νόμους τους Σόλωνα, ήταν υποχρεωμένοι να φροντίζουν τους ηλικιωμένους γονείς τους και ακόμα να φροντίζουν τα της ταφή τους.

Όποιος πολίτης παρέβαινε αυτά τα καθήκοντα, πλήρωνε πρόστιμο και έχανε τα πολιτικά του δικαιώματα, δηλαδή εθεωρείτο «άτιμος», ή και τον εξόριζαν από την πόλη. Αθηναίοι και Έλληνες, στην αρχαιότητα, πίστευαν πως οι θεοί προσφέρουν απλόχερα τα αγαθά στους θνητούς και αυτοί, σεβόμενοι τους αθάνατους ευεργέτες, οφείλουν να τα απολαύσουν μέχρι τελευταίας ευκαιρίας.

Διαφορετικά, θα προσβάλλουν τους γενναιόδωρους θεούς. Σύμφωνα με τις ιδέες αυτές, λοιπόν, εκτιμούν, αγαπούν και απολαμβάνουν την επίγεια ζωή. Αντιμετωπίζουν τον θάνατο με δέος, φόβο και θλίψη, συνεπώς φοβούνται τον νεκρό, που θεωρούν «μιασμένο» (μολυσμένο). Ο θάνατος ήταν η συντέλεια, καθώς ελάχιστοι πίστευαν στην αθανασία της ψυχής και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Όμηρος διαχωρίζει την ψυχή (από το ρήμα ψύχω > πνέω – αναπνέω) σε κυρίως ψυχή ( ζωή -ανάσα – πνοή) και σε θυμό που είναι η ψυχή μας ως φορέας ψυχικών και πνευματικών ιδιοτήτων. Κατά τον Όμηρο, το σώμα είναι ο άνθρωπος καθαυτόν, που φθείρεται με τον θάνατο. Η ψυχή μετά θάνατον γίνεται σκιά ωχρή, χωρίς αξία, που πλανάται στον Άδη κι ύστερα εξανεμίζεται, χάνεται. Παρόμοιες ιδέες έχει και ο Αριστοτέλης, ο οποίος δηλώνει πως ο άνθρωπος είναι σώμα και ύλη, ψυχή και είδος.

Κατά τον Αριστοτέλη η ψύχη είναι ενδιάμεσο μεταξύ ανθρώπων και θεού, γεννιέται και σβήνει με το σώμα. Μονάχα ο νους έρχεται απ΄ έξω («θύραθεν»), είναι «το ανώτερον μέρος της ψυχής, προγενέστερον και κύριον, απλούν και απαθές» και είναι ύλη.Η αθανασία της ψυχής.

Υπέρ της αθανασίας της ψυχής τάσσονται οι Ορφικοί, οι Πυθαγόρειοι και οι Πλατωνικοί.

Οι θεωρίες τους συγγενεύουν πολύ με τη μεταγενέστερη χριστιανική θεωρία περί ψυχής. Κοινή σε όλους είναι η άποψη ότι η ψυχή «ουσία άυλη, άφθαρτη και αθάνατη», «κάτι το άορατον, ασώματον, πάγκαλον και θείον», γι” αυτό είναι αθάνατη. Ενώ το σώμα είναι «ορατόν και σύνθετον και γαιώδες και ανθρώπινον», γι” αυτό είναι θνητό και πιθανόν να παραλογίζεται (Πλάτωνος, Φαίδων).

Ο Σωκράτης στις τελευταίες στιγμές νιώθει πως με τον θάνατό του θεραπεύεται από τη νόσο (δηλαδή το κλείσιμο της ψυχής, μέσα στο φθαρτό σώμα). Για να εκφράσει, λοιπόν, την ευγνωμοσύνη του προς τον θεό Ασκληπιό, δίνει εντολή στον Κρίτωνα να θυσιάσει για λογαριασμό του έναν κόκορα. Την ίδια ερμηνεία, που θέλει το σώμα να είναι φυλακή της ψυχής, υποστηρίζουν οι Ορφικοί.

Χαρακτηριστικά πρεσβεύουν πως «η ψυχή εγκαταλείπει προσωρινά το σώμα την ώρα του ονείρου και για πάντοτε την ώρα του θανάτου». Όλοι τους, επίσης, ομιλούν για δικαιοσύνη, ηθική αγνότητα και τιμωρία ή δικαίωση στον άλλο κόσμο.

Η επικούρεια άποψη.Αντίποδας των προηγούμενων είναι η Επικούρεια άποψη. Ο Επίκουρος δέχεται τον πλατωνοαριστοτελικό διαχωρισμό της ψυχής σε: άλογο (ψυχή – anima) και σε λογικό (νους – animus).

Όμως διαφέρει από τους άλλους, διότι πιστεύει πως και τα δύο μέρη της ψυχής είναι φθαρτά και υλικά. Βασίζεται στην ατομική θεωρία του Δημόκριτου, δηλαδή ερμηνεύει την ψυχή και τον νου ως συμπτώματα, εκδηλώσεις της ύλης. Κατά τον Επίκουρο, η ψυχή αποτελείται από λεπτότατα άτομα, διάχυτα στο σώμα, και πεθαίνει μαζί με το σώμα. Ενδιαφέρουσα είναι η άποψή του περί θανάτου:


«… Άρα το πιο φρικιαστικό απ” όλα τα δεινά, ο θάνατος, είναι ένα τίποτα για μας. Απλούστατα επειδή, ενόσω εμείς θα ζούμε, εκείνος θα είναι απών, ενώ, όταν θα εμφανιστεί, εμείς δεν θα υπάρχουμε. Ο θάνατος, λοιπόν, δεν έχει καμία σχέση ούτε με τους ζωντανούς, ούτε με τους πεθαμένους, αφού όσο οι ζωντανοί είναι ζωντανοί δεν υπάρχει, και οι πεθαμένοι, δεν θα ζουν όταν φανεί… » (Επίκουρου, Επιστολή προς Μενοικέα, Περί Ευτυχίας).

Η αρχαία ελληνική θρησκεία άφηνε απόλυτη ελευθερία σκέψης και έκφρασης, είχε δοξασίες με καθαρά πνευματικό περιεχόμενο και υψηλές ηθικές αξίες. Όπως λόγου χάριν, στα Ηλύσια Πεδία βασιλεύουν -μετά θάνατον- οι θνητοί που διακρίθηκαν για τις αρετές τους. Αντιθέτως, στα σκοτεινά παλάτια του Άδη οδηγούνται οι νεκροί θνητοί, όσοι δεν αξιοποίησαν τα προσόντα τους και τις δυνατότητες που τους χάρισαν οι θεοί κατά τη διάρκεια του βίου.

Σε αυτούς συγκαταλέγεται αυτός που λαθέν βιώσας, όπως αναφέρει ο Όμηρος. Δηλαδή αυτός που πέρασε από τον εφήμερο βίο χωρίς να γίνει αντιληπτός, χωρίς να αξιοποιήσει τα χαρίσματα των θεών. Στο κατώτατο σημείο του Άδη, στα Τάρταρα, καταλήγουν όσοι έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα. Ο Τάνταλος, ο Σίσυφος, οι κόρες του Δαναού τιμωρούνται από τους θεούς και υποβάλλονται σε χωρίς τέλος μαρτυρία.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :


 1. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.....

  Η ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ.
  ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΠΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΕΝ ΖΩΗ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ Ή, ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΤΑΦΩΝ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥ, ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΕ .

  ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ, ΗΤΑΝ ΝΑ Μ Η Ν ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΑΙΔΟΣ !!

  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΥΠΗΡΧΕ ΠΟΙΝΗ ΘΑΝΑΤΟΥ (!!!) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΙΝΑΙΔΟΥΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ.

  ΤΟΣΟ Ο ΣΟΛΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΠΛΑΤΩΝ ΕΙΧΑΝ ΘΕΣΠΙΣΕΙ ΝΟΜΟΥΣ Ε Ν Α Ν Τ Ι Ο Ν ΤΗΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ !

  ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΝΕΤΑ, ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

  Ο ΠΛΑΤΩΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ : " Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ ΚΑΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΝ !"

  ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ", ΤΑ ΕΦΗΥΡΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ, ΟΤΑΝ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΤΟΥΝ ΛΑΣΠΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ ΠΟΤΕ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

  ΤΟ " ΣΥΜΠΟΣΙΟ " ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ, ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΜΗ ΣΑΡΚΙΚΟ ΕΡΩΤΑ. ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ " ΕΡΑΣΤΗΣ "- "ΕΡΩΜΕΝΟΣ " ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΜΑ: "ΕΡΑΩ-ΕΡΩ " ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕ " ΘΑΥΜΑΖΩ ". ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΛΑΣΠΟΛΟΓΟΙ ....

  ΤΙ ΛΕΞΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΚΟΥΠΙΔΑΡΙΟ ΤΙΣ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΟΠΩΣ ΒΟΛΕΥΑΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΥΡΡΑΝΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

  ΕΠΙΣΗΣ, Η ΛΕΞΗ " ΛΕΣΒΙΑ " ΗΤΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΙΑΣ ΡΩΜΑΙΑΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΗΣ ΠΟΡΝΗΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΚΟΥΟΠΙΔΑΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΕΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΚΟΥΣΤΗ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΣΑΠΦΩ Η ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ, ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΟΡΗ, ΕΝΩ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ !

  ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ, ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΦΟΝΟΥΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ, ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙ' ΑΥΤΟ .....

  ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Ο ΜΩΫΣΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΩΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΕΝΑΝ ΑΚΑΚΟ ΑΙΓΥΠΤΙΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΦΗΥΡΕ ΤΟ " ΟΥ ΦΟΝΕΥΣΕΙΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΝΤΑ....

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΥΓΕ GIANNIS και ΑΓΓΕΛΙΚΗ το είπατε το ποίημά σας !!! ΕΒΡΑΙΟΣ Φιλέλλην.

   Διαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]