ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΒΥΣΣΟΣ- Το εξοπλιστικό χάσμα Ελλάδας-Τουρκίας δεν είναι μόνο αριθμητικό

Το “εξοπλιστικό χάσμα” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι μόνο αριθμητικό.
Ο μεγάλος κίνδυνος στον οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν δώσει σημασία, είναι πως διαμορφώνεται ένα
τεχνολογικό προβάδισμα της Τουρκίας στον τομέα των εξοπλισμών.

Η Άγκυρα, ειδικά επί ημερών Ταγίπ Ερντογάν δαπανά τεράστια ποσά για έρευνα,σχεδιασμό και παραγωγή οπλικών συστημάτων. Από φθηνά αλλά πολύ χρήσιμα μη επανδρωμένα οχήματα μέχρι επιθετικά ελικόπτερα και άρματα μάχης. Κι απ΄ ότι φαίνεται έχει πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση της παραγωγής “εθνικού μαχητικού αεροσκάφους”.

Μεγαλεπήβολο σχέδιο, αλλά όπως φαίνεται η Άγκυρα υλοποιεί το σχέδιο βήμα,βήμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Aviationweek.com η τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), προχωρά προγράμματα,που ο διευθύνων σύμβουλός της  Temel Kotil πιστεύει ότι θα ανοίξουν το δρόμο για την ανάπτυξη του πρώτου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους.

Το πρώτο πρόγραμμα έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό αεροσκάφος.

Οι δοκιμαστικές πτήσεις του εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hurkus B  θα ξεκινήσουν από το τέλος του έτους  ενώ προγραμματίζονται σύντομα οι παραδόσεις του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Anka S.

Ταυτόχρονα όπως δηλώνει το “αφεντικό” της TAI,οι μηχανικοί της εταιρείας έχουν αρχίσει να δουλεύουν για την κατασκευή ενός αεριωθούμενο εκπαιδευτικό αεροσκάφος με την ονομασία  Hurjet.

Επίσης έχουν σε φάση ανάπτυξης ένα ακόμη μη επανδρωμένο αεροσκάφος το YFYK αλλά κι ένα ακόμη “βαρύ” επιθετικό ελικόπτερο.

“Όλα αυτά τα προγράμματα θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη και παραγωγή του μαχητικού μας αεροσκάφους”, λέει ο επικεφαλής της TAI.

Το τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος έχει την κωδική ονομασία TF-X. O Temel Kotil λέει πως “η εταιρεία πρέπει να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ικανότητες της μηχανικής, ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη αεροσκάφους”.

Ωστόσο, η προσπάθεια  υποστηρίζεται από την BAE Systems της Βρετανίας.

Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος  Hurjet θα αποτελέσει “οδηγό” για το μαχητικό της Τουρκίας.

Ο σχεδιασμός του αεροσκάφους έχει κάποιες ομοιότητες με το εκπαιδευτικό που η TAI και η Sierra Nevada Corp. πρόσφεραν ως πιθανή πλατφόρμα για το πρόγραμμα T-X της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, αλλά ο Kotil λέει ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Το Hurjet θα είναι μεγαλύτερο, ικανό για χαμηλές υπερηχητικές ταχύτητες,περίπου 1,2 Mach και μπορεί να εξοπλιστεί για  αποστολές, με ωφέλιμο φορτίο περίπου 6.600 λίβρες.

Όλα αυτά την ώρα που στην Ελλάδα έχουμε “κολλήσει” στην εποχή των αναβαθμίσεων. Κατορθώσαμε,γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, με τόσα δισεκατομμύρια που έχουμε δαπανήσει, να κυνηγάμε την ουρά μας και να ΄χουμε φθάσει στο σημείο να είναι οι αναβαθμίσεις και οι εκσυγχρονισμοί, μονόδρομος.

Επίσης σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου, ο όμιλος Kale και η Ρολς Ρόις που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής κινητήρων αεροσκαφών στον κόσμο, συμφώνησαν στην ανάπτυξη κινητήρων αεροσκαφών για την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Αναντολού, τις προηγούμενες μέρες επετεύχθη συμφωνία για παραγωγή κινητήρων αεροσκαφών, ανάμεσα στον όμιλο Kale και στην Ρολς Ρόις που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής κινητήρων αεροσκαφών στον κόσμο.

Θα ιδρυθεί μια εταιρία στην οποία ο όμιλος Κale θα έχει το 51% και η Ρολς Ρόις το 49%  και ο στόχος είναι να καλυφθεί η ανάγκη της Τουρκίας για το πολεμικό αεροσκάφος TF-X, όπως και για τις ανάγκες που υπάρχουν ευρύτερα για στρατιωτικά και πολιτικά αεροσκάφη της χώρας.

Χάρη σε αυτή την προσπάθεια, αναμένεται πως η Τουρκία θα γίνε μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο που παράγουν κινητήρες, όπως και να αναπτύξει εξαγωγές σε αυτόν τον τομέα.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]