Σκελετοί στις ντουλάπες τραπεζικών στελεχών

Περίεργες πωλήσεις «εκλεκτών» δανείων, «πράσινες» επενδύσεις με χορήγηση… παράξενων δανείων που συνδέονται και με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και κόλπα για την αποφυγή των capital controls
σε συστημικές τράπεζες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) στη Φρανκφούρτη έχει πλήρη γνώση και σύντομα αυτά τα πορίσματα θα πάνε -αν δεν έχουν ήδη πάει- στις δικαστικές αρχές καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων μεταξύ 2014-2016.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο αριθμός των εμπλεκομένων ανώτατων τραπεζικών στελεχών είναι σίγουρα διψήφιος. Ωστόσο, κεντρικό πρόσωπο φέρεται να είναι ανώτατο στέλεχος, που βρέθηκε εκτός του σκληρού πυρήνα του τραπεζικού συστήματος και θεωρείται απίθανο να επιστρέψει ποτέ, όχι μόνο σε ελληνική τράπεζα αλλά σε οποιαδήποτε του ευρωσυστήματος καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- του έχουν επιβληθεί από τον επόπτη, δηλαδή την ΤτΕ που υπάγεται στην ΕΚΤ, κυρώσεις και υψηλότατο χρηματικό πρόστιμο.

Ο μίτος άρχισε να ξετυλίγεται από τα στελέχη του SSM, όταν σε έναν από τους πολλούς δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούν στο «κόκκινο» δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, εντόπισαν πώληση δανείων «ημετέρων» σε συγκεκριμένα, «φιλικά» funds. Το περίεργο ωστόσο της ιστορίας είναι ότι τα ακίνητα που είχαν δοθεί ως ενέχυρα παρέμειναν στα χέρια του «εκλεκτού» δανειολήπτη, ο οποίος έπαψε να χρωστάει στην τράπεζα.

Δηλαδή, η τράπεζα Α πούλησε το στεγαστικό δάνειο Χ με ανεξόφλητο υπόλοιπο 400.000 ευρώ στο Fund B (αυτό μπορούσε να γίνει εκείνη την περίοδο μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του δανειολήπτη) και άφησε το ακίνητο (το οποίο προφανώς δεν είναι τριάρι στο Παγκράτι) στα χέρια του δανειολήπτη.

Πώς έγινε η επιλογή των δανείων, πόσο αγοράστηκαν από τα funds και πόσα εισπράχθηκαν αποτελούν κρίσιμα ερωτήματα και οι απαντήσεις ίσως κρύβονται στο πόρισμα ή θα προκύψουν από την εισαγγελική έρευνα, όταν και αν αυτή γίνει.

Ολα αυτά συνέβαιναν τη στιγμή που οι… ταπεινοί δανειολήπτες στεγαστικών, μικρών επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων μάταια εκλιπαρούσαν τις τράπεζες για ρυθμίσεις ή διαγραφή τόκων λόγω δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους.

Ερχεται «ξήλωμα»

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νυν διοικήσεις τραπεζών έχουν λάβει γνώση των πορισμάτων και έχουν… δρομολογήσει το «ξήλωμα» στελεχών που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις.

Στην ερώτηση αν ελλοχεύει κίνδυνος συστημικής αστάθειας και αν οι υποθέσεις αυτές δημιουργούν κεφαλαιακή τρύπα ή ζημιά, άριστοι γνώστες του θέματος αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν πάρει υψηλές προβλέψεις για τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένο (με βάση το δυσμενές σενάριο) και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αν, όμως, 5-10 τραπεζικά στελέχη επιλέγουν να… εξυπηρετήσουν εαυτούς, συγγενείς και φίλους, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, αντί να δώσουν ανάσα σε οικογενειάρχες, άνεργους που μαζί με όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους φορτώθηκαν 50 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος για να σωθούν οι τράπεζες -όχι οι τραπεζίτες-, τότε είναι σαφές ότι αυτά τα καλοπληρωμένα στελέχη στρέφονται πρωτίστως κατά της κοινωνίας και δευτερευόντως κατά της τράπεζας.

Συντάκτης:
Αρτεμις Σπηλιώτη
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]