«Χρυσά συμβόλαια» για τους συμβούλους του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να μην έχει ενημερώσει αναλυτικά τη Βουλή για τη σχέση του με τους συμβούλους του Γκλεν Κιμ και Πίτερ Λεγκλέρ, ήτοι για το
πότε το Δημόσιο υπέγραψε τις σχετικές συμβάσεις μαζί τους, για πόσο χρόνο συμβλήθηκαν και με ποια αμοιβή, ωστόσο στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών των δύο συμβούλων δείχνουν πώς για αυτούς το Ελληνικό Δημόσιο αποδείχθηκε «χρυσοτόκος όρνιθα».

Από την προσωπική σελίδα του Γκλεν Κιμ στο LinkedIn προκύπτει πως ήταν «Ανώτερος Σύμβουλος» (Senior Advisor) του υπουργού Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Ιούνιο του 2017 και παρείχε συμβουλές για ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, όπως προβλήματα σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στα τέλη του 2015, ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη σύσταση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και τη δημιουργία εσόδων από τα στοιχεία ενεργητικού του Ελληνικού Δημοσίου.

Από το γεγονός ότι ο ίδιος αναφέρει στο LinkedIn πως η συνεργασία έληξε τον Ιούνιο του 2017 προκύπτει πως πλέον δεν είναι σύμβουλος του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο ίδιος ακόμη αναφέρει πως από το Φεβρουάριο 2015 έως τον Ιούνιο 2015 ήταν Ειδικός Σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών και παρείχε τεχνική βοήθεια στον υπουργό Οικονομικών (Γιάνη Βαρουφάκη) και στην ομάδα συμβούλων του σε θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα.

Η αρχική πληρωμή του Γκλεν Κιμ και του συνεργάτη του Πίτερ Λεγκλέρ από το Ελληνικό Δημόσιο είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2016 με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης Πέτρου Τριάρχη που ενέκρινε τη δέσμευση πίστωσης ύψους 800.000 ευρώ με αιτιολογικό την πληρωμή ισόποσης δαπάνης «για την ανάθεση σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες του συμβουλευτικού έργου της υποστήριξης της Κυβέρνησης στην διαπραγμάτευση της χώρας με τους εταίρους της για την επίτευξη συμφωνίας».

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Κim & Αssociates Limited, εταιρείας του Γκλεν Κιμ, το 2016 είχε εισπράξει (cash at bank and in hand) 411.084 λίρες Αγγλίας (464.885.06 ευρώ) και το 2017 ανέμενε να εισπράξει 351.435 λίρες Αγγλίας (397.471 ευρώ).

Αν και η προέλευση των εισοδημάτων της εταιρείας δεν αναφέρεται και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το εάν οι εισπράξεις των 862.000 ευρώ που εμφανίζει για τη διετία 2016-2017 προέρχονται αποκλειστικά από τη συνεργασία του κ. Κιμ με το Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο αυτό είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Και η υπόθεση αυτή δεν στηρίζεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι ο ίδιος και ο συνεργάτης του έλαβαν 800.000 ευρώ το 2016 από το Δημόσιο, ποσό που κατά το 50% εμφανίζεται στα βιβλία της Κim & Αssociates Limited για την ίδια χρονιά. Προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι τα έσοδα (cash at bank and in hand) της Κim & Αssociates Limited το 2015 και το 2014 ήταν ισχνά και ανέρχονταν σε 22.000 λίρες Αγγλίας το 2015, σε 202 λίρες Αγγλίας το 2014, σε 4.986 λίρες Αγγλίας το 2013 και σε 14.409 λίρες Αγγλίας το 2012. Να σημειωθεί πως η εταιρεία συστάθηκε το 2011 και ο Γκλεν Κιμ είναι ο βασικός της μέτοχος.

Αλλά και ο Πίτερ Λεγκλέρ, ο συνεργάτης του Γκλεν Κιμ ο οποίος στο βιογραφικό του αναφέρει πως είναι «σύμβουλος της κυβέρνησης της Ελλάδας από το 2015» διαθέτει την εταιρεία PHL Advisory Limited , η οποία συστάθηκε τον Αύγουστο  του 2015 και η οποία σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις για το 2016, θα εισέπραττε το 2017 αμοιβές συνολικού ύψους 517.817 λιρών Αγγλίας (585.575 ευρώ).

Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι πως το Ελληνικό Δημόσιο την παρελθούσα διετία ήταν ο καλύτερος πελάτης των δύο συμβούλων του κ. Τσακαλώτου – και του Γιάνη Βαρουφάκη- και πως η συνεργασία τους με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απεδείχθη χρυσορυχείο.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ναι καποιοι παιρνουν λεφτα για τις υπηρεσιες τους. Εσυ που γραφεις αυτες τις μαλακιες παιρνεις κατι? Η το κανεις τζαμπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]