Δίνουν πίσω τα «κλεμμένα» των συνταξιούχων (και αποστράτων) για επιστροφή ποσών λόγω λανθασμένων παρακρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ

• ΑΦΟΡΑ 1.000.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ
• Οι λάθος κρατήσεις στις συντάξεις θα αποκατασταθούν αρχές του 2018
• Δόθηκε ήδη εντολή στην ΗΔΙΚΑ για υπολογισμό των ποσών ανά άτομο
- Ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επιστροφές να γίνουν σε δόσεις ή με συμψηφισμό οφειλών

Ο Πετρόπουλος δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάσταση της αδικίας και έδωσε ήδη εντολή στις υπηρεσίες να υπολογίσουν πόσα χρήματα πρέπει να πάρει καθένας και με ποιον τρόπο θα επιστραφούν οι παρακρατήσεις του ΕΟΠΥΥ που είχαν υπολογιστεί με λάθος τρόπο

Στην αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας, που συντελέστηκε σε βάρος ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων, προχωρά η κυβέρνηση, επιστρέφοντας σε αυτούς παράνομες κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ ύψους 250.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με χθεσινές (13/09/2017) δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, θα επιστραφούν μέσα στο 2018 τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1/1/2012 έως 30/6/2016, επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων.


Το θέμα είχε αναδείξει η «δημοκρατία» στο φύλλο της 29ης Ιουνίου ΕΔΩ, όταν αποκάλυψε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία, παρερμηνεύοντας μια ασάφεια του ν. 2084/1992 για το πώς πρέπει να γίνεται η παρακράτηση 4% (αργότερα 6%) στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ, παρακρατούσαν μεγαλύτερα ποσά από ό,τι έπρεπε.

Συγκεκριμένα, η εισφορά υπολογιζόταν (για 4,5 χρόνια) επί του ονομαστικού ποσού της συνταξιοδοτικής απόφασης και όχι επί του καταβαλλόμενου ποσού (δηλαδή, των συντάξεων μετά τις περικοπές του Μνημονίου), όπως ορίζεται στη νομοθεσία. Αυτό σήμαινε μεγάλες απώλειες για τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που κυμαίνονται από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Ύστερα από χιλιάδες προσφυγές συνταξιούχων μέσω των συλλόγων τους όλο αυτό το διάστημα και με αφορμή χθεσινή κινητοποίηση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, ο κ. Πετρόπουλος δεσμεύτηκε για μια δίκαιη λύση στο ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανέθεσε στην ΗΔΙΚΑ να υπολογίσει πόσα χρήματα κρατήθηκαν παρανόμως όλα αυτά τα χρόνια και πόσα είναι τα οφειλόμενα για κάθε συνταξιούχο, και να του παραδώσει το πόρισμα στις αρχές του 2018, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία των επιστροφών.

Φυσικά, για μια τέτοια ενέργεια θα πρέπει να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι -ως είθισται- αντιδρούν σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με εκροές χρημάτων, και ειδικά υπέρ των συνταξιούχων. Το ζήτημα θα τεθεί στο ραντεβού με το κουαρτέτο τον Οκτώβριο, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης και, εφόσον αποσπάσει το «πράσινο φως», τότε το υπουργείο θα επεξεργαστεί το σενάριο επιστροφής τους ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο τα ποσά να επιστραφούν σε δόσεις, αφού συμψηφιστούν με παλαιά χρέη ή μελλοντικές υποχρεώσεις των δικαιούχων τους.

«Ο αγώνας μας έφερε αποτέλεσμα, καθώς ο υπουργός αναγνώρισε ότι τα χρήματα κρατήθηκαν παράνομα. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε για την καταβολή τους, οπότε κι εμείς αναμένουμε τις ενέργειές του για να πράξουμε αναλόγως» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ......ΦΩΝΑΖΑΝ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ.......ΑΝ ΤΑΥΤΟΥ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΓΙΑ ΒΡΑΔΙΝΟ......ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ......ΜΗ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ.....ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ.....ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ.......ΑΛΛΟΣ ΑΛΗΤΗΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΥΤΑ......ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΣΟΥ ΛΕΕΙ........ΤΡΕΛΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.....ΚΑΤΑ ΦΩΤΟΠΟΥΠΟ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ........ΤΟ ΔΙΚΑΝΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΜΠΑΤΗΡΟΓΥΦΤΟΣ (ΑΝ ΖΕΙ) ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]