Σημίτης: Παραμύθι το τέλος των μνημονίων το 2018

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη ρητορική της περί «τέλους των μνημονίων» το 2018 ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κάνοντας λόγο για
παραμύθια με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Η σημερινή κυβέρνηση παρουσιάζει ήδη το "τέλος των μνημονίων" το 2018 ως μια νέα αρχή. Η Ελλάδα θα απελευθερωθεί από όλους τους δεσμούς της. Θα μπορεί να αποφασίζει ελεύθερα την πολιτική της και να δανείζεται ό,τι επιθυμεί από τις αγορές. Πρόκειται για παραμύθι» γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

Εξηγώντας γιατί χρησιμοποιεί αυτό τον χαρακτηρισμό ο πρώην πρωθυπουργός υπενθυμίζει τον κανονισμό της ΕΕ 472/2013 στον οποίο αναφέρεται ότι τα κράτη μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί «με άλλα λόγια συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις».

Προσθέτει ακόμα ότι η συμφωνία της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% σε πρώτη φάση και μετά ύψους 2% για απροσδιόριστο ακόμα χρόνο «συνεπάγεται την ουσιαστική εφαρμογή "μνημονιακών πολιτικών" παρά το τέλος των μνημονίων».

«Βέβαιο είναι, επίσης, ότι η λήξη του δανεισμού και των μνημονίων θα συνδυαστεί με μια "πιστωτική γραμμή" (δανεισμό) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της. Ο δανεισμός αυτός θα συνδέεται με όρους που θα αφορούν την οικονομική πολιτική της χώρας» προσθέτει ο Κώστας Σημίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση αποσιωπά, επίσης, την αιρεσιμότητα των αλλαγών-μειώσεων του χρέους καθώς όπως σημειώνει οι όροι που θα επιδιώξει και ίσως πετύχει η Ελλάδα το 2018 θα συνδυαστούν αναπόφευκτα με προϋποθέσεις.

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι ο δανεισμός από τις αγορές δεν θα γίνεται με επιτόκια της τάξης 1-2% όπως συμβαίνει στα δάνεια που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων αλλά με επιτόκια ανώτερα του 4% που ίσως φτάσουν και τα απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα του 6%.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :


 1. ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ......

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Προσέξτε την ομοιότητά του με τον...Φου Μαν Τσού!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΣ.

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛΛΑΞΕ.

  ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ, ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΙΟΥ,
  ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΡΟΑΣΤΕΙΑΚΟΣ, ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

  ΕΚΑΣ, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ,....

  ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αμα ξέρεις από παραμύθια αμέσως το πιάνεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]