Πώς αποτιμάται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Fitch

Ως ακόμα ένα θετικό βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θεωρείται η
αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch, που έρχεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επιτυχημένη έξοδο στις διεθνείς αγορές που ακολούθησε.

Όπως γράφει το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και δηλώσεις οικονομικών αναλυτών και στελεχών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η πιστή εφαρμογή όσων προβλέπονται στο πρόγραμμα και ιδιαίτερα η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τους προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου έχει πλέον ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την έξοδο στις αγορές και τη σταδιακή αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης που εάν συνεχιστούν, η χώρα θα οδηγηθεί στα επίπεδα πριν από την κρίση.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται και δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ που σε κάθε ευκαιρία τονίζουν ότι η Ελλάδα μετά από μια μακρά περίοδο προσαρμογής έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνηθέντων με αποτέλεσμα ο κίνδυνος του Grexit να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν τεθεί οι βάσεις για μια βιώσιμη και σταθερή αναπτυξιακή πορεία.

Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζουν και τραπεζικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο, είναι έτοιμο -διαθέτοντας την ρευστότητα που απαιτείται- να προβεί σε χρηματοδοτήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Τι αναφέρει ο οίκος Fitch

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β-» από «CCC» προέβη η Fitch Ratings, με θετική προοπτική (outlook).

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου του οίκου αξιολόγησης ο οίκος Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, υποστηριζόμενη από τη συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν και θα εφαρμοστούν έως το 2020.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ελαττώνει τους κινδύνους ότι η οικονομική ανάκαμψη θα υπονομευτεί από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.

Η θετική προοπτική αντανακλά την προσμονή του Fitch ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα εγγυηθεί σημαντική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018.

Όπως αντιλαμβάνεται ο οίκος Fitch, το πολιτικό υπόβαθρο είναι πιο σταθερό και ο κίνδυνος να υιοθετηθούν κατά το μέλλον μέτρα που θα ανατρέπουν τις πολιτικές υπό το πρόγραμμα του ESM είναι περιορισμένος.

Ο Fitch σημειώνει ότι το Eurogroup περιέγραψε σχέδια που θα συνδέουν την ελάφρυνση του χρέους με τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα. Κατά την άποψή μας, σημειώνεται, αυτό θα ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ενώπιον αρνητικών σοκ για την ανάπτυξη.

Επιπλέον, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας βελτιώνονται και η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. ΟΙ ΕΛΕΕΙΝΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ, ΕΧΟΥΝ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΣ.

  ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΟΙΚΟΙ- ΔΗΜΙΟΙ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΚΑΝΟΤΗΤΟΣ π.χ
  ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΩΣ ......ΚΟΛΟΣΣΟ ΚΑΙ ΤΡΙΧΕΣ !

  ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΟ Π Ο Υ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΥΛΑΕΙ Η ΝΑΖΙ- ΜΕΡΚΕΛ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ? ΕΜΠΡΟΣ ΜΑΝΤΑΜ, ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ !

  ΠΟΥΛΑΤΕ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΑΣ Η ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΑΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡΣ ? ΑΛΗΤΕΣ !

  ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ , ΦΡΟΝΤΙΣΕ Η ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΣΛΟΪΜΠΕ, ΝΑ ΤΗΝ
  ΠΤΩΧΕΥΟΥΣΟΥΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΕΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΗΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

  ΠΟΣΑ ΤΡΙΣΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΒΡΩΜΕΡΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΟΥ, ΒΡΩΜΙΑΡΑ ΜΕΡΚΕΛ ?

  ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΒΑΛΟΕΙΔΩΝ ΟΠΙΣΘΙΩΝ ΣΟΥ.

  ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΙΚΑΝΟΙΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΒΟΥΒΑΛΟ Η ΒΙΣΣΩΝΑ, ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΒΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΡΙΑ, ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ..

  ΑΛΛΑ ΕΑΝ ΟΙ ΒΟΥΒΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΣΣΩΝΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΟΝΤΡΟ-ΜΠΟΥΤΙΑ ΣΟΥ, ΤΟΤΕ
  ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕΣ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΧΟΝΤΡΟ- ΒΑΡΕΛΛΑ !

  Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΥΚΤΑ, ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΙΣΧΥΟΣ.

  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΛΕΕΙΝΟ ΤΣΟΥΡΜΟ ΑΠΟ ΚΛΕΦΤΕΣ. ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ, ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ, ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΤΗΝΗ !

  ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ, ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΣ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΟΥ ΑΛΗΤΙΣΣΑ ΜΕΡΚΕΛ - ΧΟΝΤΡΟΒΑΡΕΛΛΑ, ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ?

  ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΤΗΝΟΒΑΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΛΗΤΙΣΣΑ ΜΕΡΚΕΛ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΣΑΝ ΟΠΛΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ!

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]