Σκουρλέτης: Για τις πυρκαγιές φταίει η... κλιματική αλλαγή

Καταλόγισε «επικίνδυνο λαϊκισμό» και «επικίνδυνη ανευθυνότητα» σε μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης


«Επικίνδυνο λαϊκισμό» και «επικίνδυνη ανευθυνότητα» καταλόγισε σε μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης για τη στάση της στο θέμα των πυρκαγιών, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Εκείνο το οποίο είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι ότι δεν χρειάζεται λαϊκισμός, ούτε μια επιχείρηση πολιτικής κερδοσκοπίας» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Παρ' όλα αυτά φαίνεται ότι αυτό δεν το υιοθέτησε η αντιπολίτευση. Πολύ δε περισσότερο, δεν το υιοθέτησαν και εκείνα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που τη συνδράμουν τα τελευταία χρόνια. Εδώ είδαμε ρεπορτάζ τα οποία λες και ήταν έτοιμα από καιρό, τα οποία διαψεύδονταν από την ίδια την πραγματικότητα. Έβγαλαν υπουργούς να είναι εκτός Αθηνών, ενώ σε λίγα λεπτά είχαν παρουσία και στο κέντρο των επιχειρήσεων. Παρ' όλα αυτά είδατε ρεπορτάζ τα οποία ήταν έτοιμα, σχόλια τα οποία οτιδήποτε και να γίνεται έβρισκαν πάντοτε κάτι αρνητικό να πουν. Πρόκειται για μια ανευθυνότητα χωρίς προηγούμενο και, εν πάση περιπτώσει, ορισμένα πράγματα καταντούν αστεία και είναι και επικίνδυνα. Και φοβάμαι πάρα πολύ ότι ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζεται από υπερβολική δόση ενός επικίνδυνου λαϊκισμού και μιας επικίνδυνης ανευθυνότητας».

Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ καλύτερη» τη σημερινή ημέρα «μετά απ' όλα αυτά τα οποία ζήσαμε, μια πολύ δύσκολη φωτιά, σε πολύ δύσκολες συνθήκες με όλες τις ιδιομορφίες του εκεί φυσικού περιβάλλοντος που έκαναν ακόμη πιο έντονο το πρόβλημα» και χαρακτήρισε μη αληθή όσα ελέχθησαν, ότι χάθηκε χρόνος στην αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων.

«Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής επιβεβαιώνεται στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στις άλλες χώρες της Μεσογείου και κυρίως στην Πορτογαλία. Εμείς έχουμε και μια ιδιαιτερότητα παραπάνω, διότι οι συγκεκριμένες πυρκαγιές στην Αττική ήταν σε πευκοδάση που ξέρουμε -και έχουμε πλέον αυτή την εμπειρία- ότι είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ιδίως όταν πνέουν άνεμοι» είπε ο υπουργός.

Και προσέθεσε: «Αν αυτό κανείς το επισημάνει, συν το γεγονός των διαχρονικών αδυναμιών στον μηχανισμό αντιμετώπισης -και αναφέρομαι σε προβλήματα που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια λόγω της περιστολής των δαπανών, οι οποίες είχαν το αποτύπωμά τους και σ' αυτόν τον τομέα- όλα αυτά δημιουργούν κάποιες αντίξοες συνθήκες. Παρ' όλα αυτά είχαμε μια αντιμετώπιση, η οποία χαρακτηρίζεται από έναν σωστό συντονισμό των διαθέσιμων μέσων και δυνάμεων. Δεν είναι αλήθεια πολλά απ' αυτά που ακούστηκαν ότι χάθηκε χρόνος, είναι τα χαρακτηριστικά αυτής καθαυτής της πυρκαγιάς που κατέστησαν πολύ δύσκολη την αντιμετώπισή της».

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε επιβεβλημένη την αγορά νέων πτητικών μέσων, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο των τελευταίων ετών αλλά έχει επιταθεί από την περιστολή των δαπανών. «Βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο οριακό σημείο που επιβάλλεται και η προμήθεια νέων πτητικών μέσων είτε αεροπλάνων πυροσβεστικών είτε ελικοπτέρων. Δεν έχει μπει ούτε καρφί, ούτε βίδα καινούργια από το 2000 και μετά. Άρα δεν μιλάμε μόνο για ένα πρόβλημα των πολύ τελευταίων ετών. Έχει επιταθεί βέβαια λόγω αυτής της ισοπεδωτικής περιστολής των δαπανών, που αναδεικνύουν ακριβώς τα τελευταία γεγονότα πόσο παράλογη είναι αυτή η λογική» ανέφερε ο υπουργός.

Σημείωσε, δε, ότι «οι δαπάνες αυτή τη στιγμή που θα χρειαστούμε για την αποκατάσταση των ζημιών σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως είναι πολύ μεγαλύτερες από όσα θα έδινε η χώρα για να έχει τα κατάλληλα μέσα» και το ίδιο συμβαίνει και με το προσωπικό. «Όταν εμείς συζητάμε και να βρούμε τρόπους για να παρακάμψουμε τα μνημόνια που θέτει η μνημονιακή πολιτική είτε στο θέμα των πυροσβεστών είτε στο θέμα των προσλήψεων, τότε κατηγορούμαστε, όχι μόνο απ' έξω αλλά και από την εγχώρια αντιπολίτευση, ότι φτιάχνουμε νέο κομματικό στρατό. Βέβαια, αυτά τα ξέχασαν τώρα. Υποκριτικά μίλησαν για τις πραγματικά υπεράνθρωπες συνθήκες, μέσα στις οποίες λειτουργούν οι πυροσβέστες μας, αλλά αυτό δείχνει το μέγεθος της αφερεγγυότητας και της Νέας Δημοκρατίας και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό σε θέματα πυροπροστασίας, ο υπουργός σημείωσε: «Ο σχεδιασμός σε σχέση με τα θέματα πυροπροστασίας είναι ετήσιος και σε καθημερινή βάση. Προηγουμένως έχουν υπάρξει σκέψεις, στην αρχή της περιόδου, έχουν εγκριθεί χρήματα προς τους δήμους για να πάρουν τα αναγκαία μέτρα. Προφανώς πρέπει να δούμε την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και κατά πόσο και εκείνοι οι οποίοι είχαν αναλάβει την υποχρέωση, ήταν συνεπείς».

Τόνισε, δε: «Υπάρχει ανάγκη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και εδώ στην Ελλάδα να δούμε με τον πλέον σύγχρονο τρόπο -βασισμένοι στην πολύχρονη εμπειρία μας- τι πρέπει να κάνουμε όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν μπούμε στην περίοδο την καλοκαιρινή, και τι πρέπει να έχουμε πάντα ως δυνάμεις σε ετοιμότητα για να είμαστε αποτελεσματικοί σε περίπτωση που εκδηλωθεί μία πυρκαγιά».

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ακόμη ότι «δεν υπάρχει περίπτωση αυτές οι περιοχές που κάηκαν και είναι δασικές να αλλάξει ο χαρακτήρας τους», υπενθυμίζοντας ότι «ούτως ή άλλως βρισκόμαστε και σε μία φάση επικύρωσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα των δασικών χαρτών».

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές, σημείωσε ότι θα γίνει καταγραφή και θα πάρει τον δρόμο της η υπόθεση των αποζημιώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

 1. ΔΕΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ Ο ΜΠΑΣΚΙΝΑΣ ΟΤΑΝ ΒΓΗΚΕ Ο ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΣ Ο ΓΙΟΣ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΒΑΛΑ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ ΛΕΠΡΟΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΟΑΝΑΡΧΟΣ ΑΡΧΙΔΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΤΡΕΧΕ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΑΛΑΚΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΡΕ ΛΕΠΡΕ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΡΕ ΓΑΜΗΜΕΝΕ?.....ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ,,,,,ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΡΙΟΛΗ ...ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΘΕΛΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ....ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. και αυτος που πιασανε πανω στην παρνηθα τι ηταν αλλαγμενος κληματικα ρε μαλακα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ....

  Η απελευθέρωση της χώρας από χρέος και ευρώ σε 15 βήματα - Ένας συνοπτικός οδηγός.
  Η συζήτηση γύρω από τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησε το καθεστώς κατοχής φουντώνει. Πολλοί έρχονται να συμμερισθούν την αναγκαιότητα της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, αλλά ομιλούν χωρίς να έχουν ολοκληρωμένη αντίληψη γι’ αυτό, με συνέπεια η σύγχυση και η παραπληροφόρηση να επικρατούν.
  Πρέπει να τονιστεί, ότι ολόκληρη η διαδικασία είναι ενιαία και αδιαίρετη. Δεν μπορεί να γίνουν κάποια από τα παρακάτω βήματα και άλλα να παραμεληθούν. Διότι τότε, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι μεγάλα και απρόβλεπτα.
  Εννοείται, ότι το εγχείρημα πρέπει να το αναλάβει εξ αρχής και να το διεκπεραιώσει μια νέα δημοκρατική και πατριωτική κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας οφείλουν, να πιστεύουν ακράδαντα στο εγχείρημα και να γνωρίζουν στη λεπτομέρειά του κάθε του τεχνική πτυχή.
  Έτσι το σημερινό πολιτικό προσωπικό και όλα τα άλλα στελέχη που με ψεύτικη επιστημονικοφάνεια υπηρέτησαν και υπηρετούν το κατοχικό καθεστώς, ούτε θέλουν, ούτε γνωρίζουν το πως, ούτε μπορούν. Συνεπώς, είναι αδύνατο να περιμένουμε απ’ αυτούς το οτιδήποτε κι εναπόκειται σε δυνάμεις όπως το ΕΠΑΜ, που διαθέτουν τη βούληση, τη γνώση και την εμπειρία να το αναλάβουν, και στον κόσμο να υποστηρίξει αυτή την επιλογή.
  Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά τα 15 βήματα μιας πολιτικής απελευθέρωσης με σκοπό την αποκατάσταση της Εθνικής Κυριαρχίας, της Δημοκρατίας, την ανάταξη της οικονομίας και την ευημερία για την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
  Αυτά είναι:
  • 1. Η καταγγελία του χρέους και η οριστική παύση αποπληρωμής του.

  https://www.youtube.com/watch?v=hxoEvF1jxUM

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΣΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ.ΠΙΟΝ ΥΠΟΤΙΜΑΣ ΡΕ ΑΛΗΤΗ???ΠΟΥ ΑΚΟΥΣΤΗΚς ΑΥΤΟ???ΦΗΜΕΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΙΣ ΒΑΖΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΧΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΦΕΡΑΤΕ ΜΕ ΤΟ ΕΤΣΙ ΘΕΛΩ ΕΔΩ ΑΛΗΤΕΣ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΠΙΤΙ ΤΙ ΘΑ ΛΕΤΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]