Ερευνα-σοκ: Το 75% των νέων σκέφτεται να φύγει από τη χώρα

Ευκαιρία να «αποδράσουν» από τον οικονομικά ασφυκτικό τρόπο διαβίωσης που έχει διαμορφώσει η παρατεταμένη κρίση αναζητούν 3 στους 4 νέοι Ελληνες, οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους προσπορίζονται από τη σύνταξη των γονέων τους, ενώ ζουν με λιγότερα από 250 ευρώ τον μήνα!

Ακρως αποκαλυπτική για το καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκεται η νέα γενιά της χώρας μας είναι η μεγάλη έρευνα της MRB και της διαΝΕΟσις, που δημοσίευσε σε αποκλειστικότητα η Realnews.

Με τη συμμετοχή άνω των 1.500 νέων, ηλικίας από 18 έως 35 ετών, αλλά και 500 από τους γονείς τους, η έρευνα εστιάζει για πρώτη φορά στις διαγενεακές σχέσεις που υφίστανται στην ελληνική κοινωνία, υπό το πρίσμα της οικονομικής αυτονομίας όλων των συμμετεχόντων.

Οπως έδειξαν οι απαντήσεις, οι νέοι διατίθενται να μετακομίσουν σε μιαν άλλη χώρα για να βρουν εργασία σε ποσοστό 75%, καθώς το 40,9% απάντησε «ναι» στη σχετική ερώτηση και το 34,1% «ίσως». Αιτία της έντονης τάσης φυγής προς το εξωτερικό είναι οι τρομακτικά χαμηλές απολαβές τους, καθώς οι Ελληνες από 18 έως 35 ετών έχουν στην πλειοψηφία τους ως βασική πηγή εισοδήματος το «χαρτζιλίκι» των γονέων τους και όχι την αμοιβή από την όποια εργασία τους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις, για το 48% των νέων η βασική πηγή του διαθέσιμου εισοδήματός τους είναι το οικονομικό βοήθημα που λαμβάνουν από τους γονείς τους, έναντι του 45% που δηλώνει ότι στηρίζεται πρωτίστως στις αποδοχές από την εργασία τους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα χρήματα που μέσω των γονέων τους καρπώνονται και οι νέοι Ελληνες προέρχονται κυρίως από τις συντάξεις. Η έρευνα δείχνει ότι η βασική πηγή εισοδήματος για τους γονείς είναι οι συντάξεις σε ποσοστό 31,8%, με τη μισθωτή εργασία να έρχεται δεύτερη με 29%.
Την ίδια στιγµή, το διαθέσιµο εισόδηµα για το µεγαλύτερο ποσοστό των νέων είναι αρκετά κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς το 18,6% των νέων Ελλήνων ζει µε λιγότερα από 250 ευρώ τον µήνα! Παράλληλα, το 18,1% ζει µε ένα µηνιαίο εισόδηµα που κυµαίνεται από τα 250 µέχρι τα 500 ευρώ και το 11,3% µε εισόδηµα έως 750 ευρώ. Αυτές οι πενιχρές αποδοχές περιορίζουν στο ελάχιστο τις οικονοµικές δυνατότητες των νέων, από τους οποίους µόλις ένα ποσοστό 22,7% µπορεί να πληρώνει τους λογαριασµούς του και µόλις το 28,2% να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης. Αντιθέτως, οι γονείς τους καλύπτουν τους λογαριασµούς τους σε ποσοστό 50,4% και εξασφαλίζουν συνθήκες στέγασης σε ποσοστό 83,2%, γεγονός που αποδεικνύει το εισοδηµατικό χάσµα µεταξύ των δύο γενεών.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού προγράµµατος χαρτογράφησης της ανεργίας των νέων CUPESSE, που διεξάγεται ταυτόχρονα σε 11 χώρες υπό τον συντονισµό του Πανεπιστηµίου της Χαϊδελβέργης. Οι ερωτώµενοι απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις που έχουν να κάνουν µε το οικονοµικό, µορφωτικό και πολιτισµικό υπόβαθρό τους, ώστε να αναζητηθούν και οι αιτίες της ανεργίας ή της καθήλωσης σε χαµηλές εισοδηµατικές τάξεις. Οι ερευνητές της διαΝΕΟσις και της MRB κατέτα- ξαν τους νέους σε τέσσερις κατηγορίες, αναλόγως µε τις απαντήσεις τους. Πρόκειται για τους «παραδοσιακούς», τους «κοινωνικά ενεργούς», τους «συστηµικούς» και τους «προοδευτικούς». «Οι νέοι που εµφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι κυρί- ως νέοι οι οποίοι δεν θεωρούνται “ενεργοί πολίτες”, αντιδρούν απέναντι στους θεσµούς, δεν είναι ιδιαίτερα µορφωµένοι και δεν αφιερώνουν χρόνο στον πνευµατική καλλιέργεια», τονίζει ο ∆ηµήτρης Μαύρος, διευθύνων σύµβουλος της MRB.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΑΣ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΛΟΥΤΟ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΔΙΝΑΝ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΗΜΕΡΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ,ΟΧΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΦΥΓΗ...

  ΑΥΤΟ ΕΔΩ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΡΑΒΒΙΝΙΑ ΑΠΟ ΣΑΣ,ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΧΟΥΝ ΕΙΠΩΘΕΙ ΟΛΑ,ΚΑΘΕ ΛΕΞΗ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΓΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ…

  ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΑΜΕ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ,ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΧΕΤΕ ΠΕΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΝΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ. ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΜΠΛΟΓΚΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΑΤΕ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΚΕΣ ΛΕΠΡΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΒΕΤΕ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ,ΔΕΝ ΤΟ ΤΟΛΜΑΤΕ ΜΙΑΣΜΑΤΑ,ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ…

  ….ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΠΟΥ ΣΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΝ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ Ο ΑΛΛΟΣ,ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΑΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ…

  ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΙΑΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΔΥΟ ΙΚΑΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΕΡΡΩΝ,ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η Ε.ΣΥ. ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΕΙΡΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΟΣ..

  ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΠΟΥ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΜΜΕ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ,ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΟΠΟΥ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΣΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ,ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ…

  ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΧΡΕΩΝ,ΑΝ ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΑ ΕΦΟΡΙΑ,ΑΣΦ.ΤΑΜΕΙΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ,ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΤΟ ΡΩΤΟΥΝ…

  ΔΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΓΡΑΦΕΙΑ Ε.ΣΥ. ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ…

  https://www.youtube.com/watch?v=AlQV88udWyQ

  ΥΓ
  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΝΑ ΤΡΑΧΑΠΑΛΕΥΩ ΤΑ ΡΑΒΒΙΝΙΑ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ??
  ΟΡΙΣΤΕ ΡΑΒΒΙΝΙΑ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΛΕΤΕ…!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]