Κοινό μέτωπο ΔΝΤ- Ευρωπαίων φέρνει «βουνό» νέων μέτρων -Με την πλάτη στον τοίχο η Αθήνα

Αιφνιδιασμένη δείχνει η ελληνική πλευρά από την αρνητική τροπή που έχουν πάρει οι διαβουλεύσεις για το Χρέος και την αξιολόγηση, παρά το ότι τα καμπανάκια κινδύνου για
πρόσθετα μέτρα είχαν ακουστεί εγκαίρως, τουλάχιστον απ’ όσους είχαν ανοικτά αυτιά...
Για να προαναγγείλεις νέα μέτρα, υπάρχουν δύο τρόποι: είτε τα ανακοινώνεις είτε αποφεύγεις να τα διαψεύσεις ή έστω να τα σχολιάσεις. Τη δεύτερη τακτική επέλεξε ο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επί ελληνικού εδάφους, σε όλες τις συναντήσεις που είχε, σε όλες τις δηλώσεις που έκανε, χρησιμοποίησε τη συνήθη «στρογγυλή» διπλωματική ή και φιλική γλώσσα, πλην όμως απέφυγε επιμελώς να αποκρούσει το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα μέτρα από την Αθήνα. Για την κυβέρνηση θα ήταν αρκετή μια φράση του τύπου «οι Έλληνες έχουν ήδη ματώσει πολύ», ωστόσο δεν ακούστηκε τίποτε που να μοιάζει με αυτό ούτε από τον Επίτροπο Μοσκοβισί, ούτε πολύ περισσότερο από τον ισχυρό της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ο οποίος κάλεσε τουλάχιστον τρεις φορές την Αθήνα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Το ξέσπασμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά ΔΝΤ και Ευρωπαίων μάλλον ξένισε το ευρύ κοινό, όχι τόσο για την επιχειρηματολογία και τη φρασεολογία αλλά κυρίως για τη συγκυρία, αφού η κυβέρνηση είχε επιμελώς καλλιεργήσει την εντύπωση ότι όλα βαίνουν καλώς οδεύοντας στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν τις πυρετώδεις διεργασίες στο στρατόπεδο των δανειστών, είχαν επισημάνει από τις 25 Μαίου κιόλας, ότι η ανακοίνωση του Eurogroup για τον οδικό χάρτη του Χρέους, που έγινε δεκτή με τυμπανοκρουσίες στην Αθήνα, κρύβει πολλές παγίδες. Στην πραγματικότητα όσο παραμένει ρυθμιστής του παιχνιδιού το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι μπορούν να κρύβονται από πίσω του και κατά την προσφιλή φράση του κ.Τσακαλώτου, να κλωτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω, στέλνοντας το λογαριασμό στον πιο αδύνατο: στην ελληνική πλευρά.

Από τις δηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα αλλά και από τις επίσημες ή ανεπίσημες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων έχει γίνει σαφές ότι οι Ευρωπαίοι θα παίξουν στο ρυθμό του Βερολίνου ήτοι θα κρατήσουν πάση θυσία το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχει σενάριο εργασίας για συνέχιση του ελληνικού προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ακριβείς, πλην όμως καλύπτουν την περίπτωση που το ίδιο το Ταμείο θα επιμείνει στις απόλυτες θέσεις του (σημαντικά χαμηλότερα πλεονάσματα και επιμηκύνσεις- μαμούθ στις λήξεις του Χρέους), κάτι που δεν φαίνεται ορατό στον ορίζοντα. Αντιθέτως.

Στην πραγματικότητα ο συμβιβασμός Ευρωπαίων- ΔΝΤ μπορεί να έχει μόνο έναν χαμένο: την Αθήνα. Η… υποσχετική για το Χρέος που ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι περισσότερο δεσμευτική από τα όσα ήδη προβλέπει η απόφαση της 25ης Μαίου, ενώ η μέση οδός που αναζητείται για τα πλεονάσματα μετά από το 2018 θα αφήσει «κενό», το οποίο δεν πρόκειται να το καλύψουν οι Ευρωπαίοι αλλά η Ελλάδα με πρόσθετα μέτρα και μάλιστα εμπροσθοβαρώς. Το οξύμωρο είναι ότι είτε τα πλεονάσματα παραμείνουν στο 3,5% έστω για μια 3ετία είτε πέσουν στο 2- 2,5%, η Αθήνα θα υποχρεωθεί ούτως ή άλλως σε νέα μέτρα, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι με τα έως τώρα ψηφισθέντα το… σακούλι δεν είναι γεμάτο.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

7 σχόλια :

 1. Τι άραγε μας περιμένει στο μέλλον;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΛΕΞΗ.....ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΟΥ......ΦΥΓΕ ΠΡΙΝ ΞΗΜΕΡΩΣΗ.........

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ..τα νέα μέτρα που θέλουν να φέρουν σημαίνουν πλέον ότι πολλοί Έλληνες πλέον,δεν θα έχουν την δυνατότητα να ζουν.
  το να φορολογήσει κάποιος τεκμαρτά ,και να ζητήσει από τον άνεργο και τον φοιτητή να πληρώσει τεράστια ποσά ,για το σπίτι που μπορεί να κατέχει ισοδυναμεί με την αφαίρεση της όποιας ελπίδας για επιβίωση.
  οι Έλληνες θα χάσουν την στέγη την οποία μπορεί να έχουν και δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε θέματα όπως η ανατροφή των παιδιών τους.
  οι συνθήκες δουλείας που ήδη επικρατούν θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μείγμα συνθηκών , που προσωπικά το έχω ζήσει ,και πραγματικά δεν έχω την δύναμη να το αντέξω άλλο.

  το πράγμα έχει φθάσει στην άκρη και αυτά που θα ζήσουμε δεν θα έχουν προηγούμενο.
  εγώ προσωπικά θα έχω φθάσει στο σημείο όπου δεν θα έχω πια κάτι άλλο για να χάσω....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν αντεχουμε αλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μετά τον επικήδειο που σπρώχτηκες για να βγάλεις σώνει και καλά στο ίνδαλμά σου ψευτράκο, ετοιμάσου για τον δικό σου επικήδειο. Σε μερικές βδομάδες είστε παρελθόν. Ποτέ νδ και πασοκ, αλλά ποτέ ξανά και εσάς, μεταλλαγμένοι μπολσεβίκοι του κερατά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γιατί θα τον ξαναψηφίσεις; Πες μας κάτι θετικό που έκανε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]