Γιατί δεν θα επηρεάσει την κυβερνησιμότητα των δήμων η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ

 

Σαφέστατες διευκρινίσεις για το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων όλης της χώρας εξαιτίας της πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κηρύχθηκαν αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις των νόμων Θεοδωρικάκου για τον τρόπο που στελεχώθηκαν οι Οικονομικές Επιτροπές και οι Eπιτροπές Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ, έδωσε σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό ραδιόφωνο planetwebradio.gr ο διακεκριμένος νομικός Δρ Απόστολος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Εντός Λεκανοπεδίου» και στον Κώστα Τσαπάκη, ο Δρ Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή (της απόφασης του ΣτΕ), δημιούργησε πρόβλημα στην κυβερνησιμότητα των δήμων για το χρονικό διάστημα που ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16 Ιανουαρίου.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλέστηκε, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών που θα καλύπτει το κενό που έχει προκληθεί.

Παράλληλα, ο διακεκριμένος νομικός υπογράμμισε ότι για όσες τυχόν αποφάσεις των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής ελήφθησαν μετά την 1η Δεκεμβρίου, πρόβλημα ακυρότητάς τους θα προκύψει μόνον εφόσον υπάρξει προσφυγή είτε στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είτε στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ως εκ τούτου τα περί χάους στην αυτοδιοίκηση που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού μάλιστα- όπως διευκρίνισε ο Δρ Παπακωνσταντίνου – η απόφαση του ΣτΕ έδωσε μια Σολομώντεια λύση αφού δεν δημιουργεί πρόβλημα στις αποφάσεις των δύο επιτροπών προ της 1ης Δεκεμβρίου 2022.

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Δρ Αποστόλου Παπακωνσταντίνου στον planetwebradio.gr:

loading...