Ανασχηματισμός εν' όψει: Ποιοι παραμένουν, ποιοι αναβαθμίζονται και ποιοι βλέπουν την έξοδο από το υπουργικό συμβούλιο

Με τεντωμένα τα νεύρα των υπουργών της κυβέρνησης για τον χρόνο του ανασχηματισμού, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κατευνάσει τον εκνευρισμό τους και δεν αποκλείεται να προχωρήσει στις αλλαγές του υπουργικού σχήματος ακόμη και σήμερα.
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου χθές βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπο τον πρόεδρο του κόμματος και όλα τα κορυφαία στελέχη, ήταν το καμπανάκι που κτύπησε συναγερμό στα υπουργικά γραφεία.

Πολλοί απο τους υπουργούς είχαν μείνει με την εντύπωση πως ο ανασχηματισμός θα γίνει το Σαββατοκύριακο ή την Δευτέρα το αργότερο και όχι σήμερα. Είναι πολύ πιθανό όμως να γίνει ακόμη και σήμερα, αφού ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται ήδη να έχει κάνει τα πρώτα τηλεφωνήματα σε υπουργούς ή στελέχη που αναμένεται να μπούν στη κυβέρνηση.

Στο σενάριο που ήθελε τις αλλαγές ο πρωθυπουργός να τις ανακοινώνει μέσα στο Σαββατοκύριακο και όχι σήμερα έχει να κάνει και με ένα άλλο γεγονός: Το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στην ινδονηδία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιστρέφει απο την Τζακάρτα στην Αθήνα το Σάββατο απόγευμα, που σημαίνει ότι ή δεν μετακινείται σε άλλο υπουργείο ή ότι ο ανασχηματισμός τελικά θα γίνει όντως μέσα στο Σαββατοκύριακο και σε κάθε περίπτωση μόλις επιστρέψει απο το ταξίδι του, ενώ σε ότι αφορά κάποια στελέχη των ΑΝΕΛ που θα μπούνε στην κυβέρνηση ο κ. Καμμένος θα το έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό είτε πριν αναχωρήσει για την ασιατική χώρα, είτε τηλεφωνικά μαζί του.

Ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν έχουν φτάσει ακόμη τα Προεδρικά Διατάγματα προς υπογραφή απο τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις αλλαγές στη δομή των υπουργείων που αλλάζουν φυσιογνωμία. Είναι διαδικαστικό το θέμα, ο κ. Παυλόπουλος θα ρίξει μια "τελευταία" ματιά στα Π.Δ όταν φτάσουν στα χέρια του και στη συνέχεια θα τα υπογράψει, υπόθεση δηλαδή ολίγων ωρών.

Τα νέα αυτά υπουργεία είναι με βάσει τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που φέρουν την υπογραφή του πρωθυπουργού, τα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ψηφιακής Πολιτικής, Ενέργειας, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Τουρισμού. Τα δύο πρώτα νέα υπουργεία δεν είναι τίποτα άλλο από την αναβάθμιση υπαρχουσών γενικών γραμματειών σε υπουργεία. Με τα συγκεκριμένα Προεδρικά Διατάγματα μετονομάζονται και ανασυστήνονται συνολικά ακόμη 6 υπουργεία.

Κύριος στόχος του κ. Τσίπρα είναι να έχει από τις επόμενες ημέρες και ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, μία κυβέρνηση που να είναι έτοιμη να υπογράψει τις αναγκαίες συμφωνίες με τους δανειστές, ώστε να ολοκληρωθεί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση. Κάτι, που με το υπάρχον σχήμα δεν ισχύει. Γι’ αυτό και οι κύριες αλλαγές φαίνεται ότι θα αφορούν και τομείς σχετικούς με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Πρώτη αλλαγή θα είναι η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από την ενέργεια, καθώς διαφωνεί με την πώληση της ΔΕΗ. Παρότι φαινόταν ότι θα αναλάμβανε άλλο υπουργικό πόστο, είναι πιθανό να τεθεί εκτός κυβέρνησης, καθώς η διαφωνία του με την επιλογή του Μαξίμου για τη ΔΕΗ είναι κάθετη. Για τη θέση του συζητείται ο Σωκράτης Φάμελλος, μεταξύ και άλλων ονομάτων.

Ισχυρό είναι πλέον και το ενδεχόμενο να φύγει ο Γιώργος Κατρούγκαλος από το υπουργείο Εργασίας, αφού θεωρείται ένα φθαρμένο πρόσωπο που δύσκολα θα φέρει σε πέρας την αποστολή για τα εργασιακά. Λέγεται ότι αναζητήθηκε άλλο πρόσωπο για τη θέση, με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο  να είναι υποψήφιος, εκτός κι αν επιστρατευτεί κορυφαίο στέλεχος. Ο κ. Κατρούγκαλος παραμένει στην κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση, με το σενάριο μετακίνησής του στο υπουργείο Δικαιοσύνης ή κάποιο από το Πολιτισμού ή το Παιδείας να είναι στο τραπέζι.

Αλλά και ένας τρίτος υπουργός που σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση, ο Γιώργος Σταθάκης του Οικονομίας, φέρεται υπό μετακίνηση – πιθανόν στο Ναυτιλίας – με ένα νέο πρόσωπο στη θέση αυτή. Συζητείται ακόμη και η αναβάθμιση του υφυπουργού Α. Χαρίτση.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού στα υπουργικά γραφεία

Το άλλο πεδίο των σημαντικών αλλαγών είναι το κεντρικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς ένα βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον Νίκο Παππά. Με αφορμή την αρνητική εξέλιξη του εγχειρήματος με τις τηλεοπτικές άδειες, πολλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να δουν τον υπουργό Επικρατείας να απομακρύνεται από το Μαξίμου και να αναλαμβάνει άλλο πόστο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θα υπάρξουν αλλαγές στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα. Ο νυν διευθυντής του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγεται πως θα είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αν αυτό συμβεί, με ενδιαφέρον αναμένεται ποιο θα είναι το νέο χαρτοφυλάκιο της Ολγας Γεροβασίλη με πιθανή τοποθέτησή της σε υπουργείο για τη δημόσια διοίκηση . Προς υπουργοποίηση οδεύει και η διευθύντρια του Γιώργου Κατρούγκαλου, Εφη Αχτσιόγλου. Αναβαθμισμένος, τέλος, θα είναι ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Ποιοι μένουν και ποιοί φεύγουν

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες , μάλλον θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι, Γιάννης Δραγασάκης αντιπρόεδρος κυβέρνησης, Αλέκος Φλαμπουράρης υπουργός Επικρατείας, Ευκλείδης Τσακαλώτος υπουργός ΟΙκονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Κοτζιάς υπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Ξανθός υπουργός Υγείας.

Ο Χρήστος Σπίρτζης θα διατηρήσει το υπουργείο Υποδομών – χάνει κάποιες αρμοδιότητες μόνο του τομέα Μεταφορών, που πάνε στο Ναυτιλίας. Αναβαθμίζονται από αναπληρωτές υπουργοί σε υπουργοί οι αρμόδιοι σήμερα για τη διοικητική ανασυγκρότηση Χριστόφορος Βερναρδάκης και για τον τουρισμό Έλενα Κουντουρά. Κερδίζει έδαφος η ιδέα να παραμείνει ως υπουργός πλέον και ο Γιάννης Μουζάλας στο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Μέγα ερωτηματικό του ανασχηματισμού είναι εάν θα παραμείνει ο Νίκος Φίλης στο υπουργείο Παιδείας ή θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Η σύγκρουσή του με την εκκλησία έχει τεντώσει τα νεύρα του Μαξίμου, που όμως θα πρέπει να πάρει ρίσκο με την απομάκρυνσή του, καθώς θα φανεί ότι υπαγορεύει επιλογές υπουργών η αρχιεπισκοπή.

Άλλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον Πάνο Κουρουμπλή, εάν στο υπουργείο Εσωτερικών τοποθετηθεί άλλος υπουργός.

Εκτός κυβέρνησης φέρονται οι υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Δύσκολα θα παραμείνει στο σχήμα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Μόνο σε θαύμα ελπίζουν για παραμονή η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας

Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

 1. Κουίζ για συριζαίϊκα χαχόλια :

  Οι ερωτήσεις μας:

  1. Οι καινούργιοι θα είναι ιδίου βεληνεκούς σαρσέμηδες όπως οι προηγούμενοι ή μεγαλυτέρου;
  2. Τι θα γίνει με τις δυο κουνήστρες και τα σακίδιά τους ; Θα έχουν άλλο χρώμα και εάν ναι ποιο θα είναι το χρώμα;
  3. Τι λέει ο τούρκογλου για τον ανασχηματισμό; Τον εγκρίνει ή όχι;

  Ο ευρών, κερδίζει πρώτη πλαστική καρέκλα πίστα στο επόμενο συνέδριο του συριζα, φτάνει να αποδείξει πως θα είναι κλακαδόρος ολκής !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ ΕΣΥ ΚΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΙΩΣΑΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΑΣ ΣΥΡΙΖΟΜΠΑΝΑΝΕΣ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ .......................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αχ, συντροφοι και συναγωνιστες, δεν μπορω να κοιμηθω απο την αγωνια και την συγκινηση. Ποιοι απο τους τωρινους κυβερνητικους αγωνιστες θα αποσυρθουν για να ξεκουραστουν απο τον αδιακοπο αγωνα? Ποιοι απο τους αλλους αεργους μπαχαλακηδες απο τους οποιους εχουμε μπολικους στο ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ, θα γινουν επιτελους κι αυτοι υπουργοι, για να τους πληρωνουμε υπουργικη συνταξη απο το υστερημα μας ολοι εμεις οι οξυδερκεις ψηφοφοροι ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ» ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΘ’ΟΛΟΚΛΗΡΙΑΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ Ν.4389/2016.

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΕΝΤΟΣ 60 ΗΜΕΡΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 10 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ.

  ΑΡΘΡΟ 10: (Δκαίωμα αναφοράς προς τις αρχές)

  1.Kαθένας ή πολλοί μαζί έχουν το δικαίωμα, τηρώντας τους νόμους του Kράτους, να αναφέρονται εγγράφως στις αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντούν αιτιολογημένα σε εκείνον, που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με το νόμο.

  2. Mόνο μετά την κοινοποίηση της τελικής απόφασης της αρχής στην οποία απευθύνεται η αναφορά, και με την άδειά της, επιτρέπεται η δίωξη εκείνου που την υπέβαλε για παραβάσεις που τυχόν υπάρχουν σ’ αυτή.

  **3. Η αρμόδια υπηρεσία ή αρχή υποχρεούται να απαντά στα αιτήματα για παροχή πληροφοριών και χορήγηση εγγράφων, ιδίως πιστοποιητικών, δικαιολογητικών και βεβαιώσεων μέσα σε ορισμένη προθεσμία, όχι μεγαλύτερη των 60 ημερών, όπως νόμος ορίζει. Σε περίπτωση παρόδου άπρακτης της προθεσμίας αυτής ή παράνομης άρνησης, πέραν των άλλων τυχόν κυρώσεων και έννομων συνεπειών, καταβάλλεται και ειδική χρηματική ικανοποίηση στον αιτούντα, όπως νόμος ορίζει

  Viky Charalambous
  ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ:
  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ. ΗΤΟΙ ,
  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ , ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ , ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΘ’ ΟΛΟΚΛΗΡΙΑΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟ Ν.4389/2016 ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ/ΑΡ. Φ. 94/ 27.05.2016 ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ , ΚΑΤΑ ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ , ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

  http://alfeiospotamos.gr/wp-content/uploads/2016/11/14906987_10210941180153564_7807627596352626285_n.jpg

  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗΣ…http://alfeiospotamos.gr/?p=25825

  ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΘΙΑΣΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΑΓΝΟΙΑ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ??

  http://alfeiospotamos.gr/?p=23705

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αθανασία Γεωργοσοπούλου ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

   Και δια να τελειώνουμε, με τον παραλογισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, λεκτέα τα εξής :

   Σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο, αλλά και με το Δίκαιο των οργανωμένων πολιτειών, φορέας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων μπορεί να είναι μόνο το πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) …

   Άρα ή είσαι φυσικό πρόσωπο ή είσαι νομικό πρόσωπο δια να έχεις δικαιώματα κι υποχρεώσεις….

   ***Άρα η »ΑΡΧΗ» χωρίς νομική προσωπικότητα, δεν είναι πρόσωπο, άρα δεν μπορεί να έχει ούτε δικαιώματα, ούτε υποχρεώσεις .
   Κι αφού δεν είναι πρόσωπο είναι ή ζώο ή πράγμα…
   Ζώο δεν είναι , άρα είναι πράγμα…***

   Κι εμείς σε πράγματα δεν προσκυνάμε, δεν πληρώνουμε φόρους και δεν απολογούμαστε ….

   Αντιληπτόν ή όχι ?????
   Πιό κατανοητόν νομίζω δεν μπορεί να γίνει …..
   Αντισταθείτε Έλληνες στην μιζέρια και στην χολέρα τους..

   Ή ΤΩΡΑ , Η ΠΟΤΈ ΞΑΝΑ

   http://alfeiospotamos.gr/wp-content/uploads/2016/06/%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A3-%CE%A6%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%9C%CE%91-1.png

   Διαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]