Ένα βιβλίο αφετηρία για συστράτευση δυνάμεων

Τι σηματοδοτεί η κοινή παρουσία των Κ.Μητσοτάκη, Στ. Θεοδωράκη και Ευ. Βενιζέλου στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γ. Παγουλάτου


Κάλεσμα συστράτευσης στις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να σταθούν απέναντι στην «ανευθυνότητα της σημερινής κυβέρνησης» έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νέου βιβλίου του Γιώργου Παγουλάτου με τίτλο «Το νησί που φεύγει».


Η παρουσίαση είχε ιδιαίτερους πολιτικούς συμβολισμούς, καθώς έγινε με κοινή συμμετοχή στο πάνελ του Ευάγγελου Βενιζέλου, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη. Η εικόνα αυτή ξεκίνησε μία νέα συζήτηση για κεντροαριστερές “ματιές”, για συνεργασίες μέχρι και για “μετακομίσεις”. Ήταν μια αφορμή για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των “τριών”, σε μία περίοδο που πληθαίνουν οι φήμες για συνεργασίες, αλλά και για αποχώρηση του κ. Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ, ενώ η κοινοβουλευτική δύναμη του Ποταμιού μειώνεται.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας τον σχηματισμό του πάνελ τόνισε πώς πρόκειται για ανθρώπους και προσωπικότητες που έχουν κοινές αξίες και πεποιθήσεις για την πορεία της χώρας με την στάση τους απέναντι στον λαϊκισμό.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε έμφαση στην «Περισσότερη Ευρώπη και όχι υποχωρήσεις στα λαϊκιστικά παραληρήματα» ενώ κατηγόρησε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ πως «κατά καιρούς έχουν εκθρέψει το τέρας του λαϊκισμού», ωστόσο διευκρίνισε πως εξαιρούνται τα «παρευρισκόμενα πρόσωπα».

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος εκτίμησε πως «ένα 4ο μνημόνιο είναι αναπόφευκτο» και τόνισε οτι πρέπει να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός Υπογράμμισε δε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πρωτογενώς κοινωνικό και πολιτικό και δευτερογενώς οικονομικό», ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση πως είναι λαϊκισμός να ανεβάζει τον ψηλά το ζήτημα του χρέους, αφού πρόκειται για διευθέτηση ζητημάτων τεχνικού χαρακτήρα.O Κυριάκος Μητσοτάκης

Παίρνοντας το λόγο στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη χαρά του που βρίσκεται «με μια ιδιαίτερη συντροφιά» και πρόσθεσε ότι
«αυτό που μαθαμε απο την κρίση είναι ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολλαπλάσια από αυτά που μας χωρίζουν. Κάτι που έγινε ιδιαίτερα έντονο το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Υπάρχουν κοινές πεποιθήσεις απέναντι στην κρίση και ότι στεκόμαστε απέναντι στον λαϊκισμό και στον τυχοδιωκτισμό. Και επειδή ίσως κάποιοι πουν για τα περί διαιρέσεων του περσινού δημοψηφίσματος, έρχομαι να πω να αφήσουμε πίσω αυτές τις διαιρέσεις».

Ο κ.Μητσοτάκης διαπίστωσε «οργή του συγγραφέα» (του κ.Παγουλάτου) για τον Γιάνη Βαρουφάκη και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα κείμενο χαρακτηριστικό, με τίτλο «Ροκ σοκ δέος» στο βιβλίο για την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Σημερα υπάρχουν ακόμα άτομα στην κυβέρνηση που διαφωνούν με όσα έγραψε ο Γιώργος. Η ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εχει πολλαπλές εκφάνσεις. Έχουμε να διανύσουμε πολλά περισσότερα απο όσα το τέλος του 2014. Τυχοδιωκτικοί χειρισμοί απο τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εχει επισημάνει ο Γιώργος. Χάθηκαν ευκαιρίες, όπως να έχουμε μια ευνοϊκή μεταχείριση από τους δανειστές και η δεύτερη της ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι στα δημοσιονομικά η κυβέρνηση κινείται χωρίς προσανατολισμό, είναι αμφίσημη. Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιβεβλημένη την πολιτική αλλαγή στη χώρα. Οχι γιατί χρειάζεται μόνο ενα νέο σχέδιο ανάπτυξης και δημοσιονομικά. Αλλα και γιατί χρειάζεται ενα νέο πολιτικό πρότυπο και να εφεύρουμε την πολιτική του μετα- λαϊκισμού. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για απογοήτευση, για μιζέρια και απάθεια και υποστήριξε ότι «στην ΝΔ έλαχε ο κλήρος να ηγηθεί αυτής της πανστρατιάς και εμείς αλλάζουμε μαθαινουμε απο τα λάθη μας».


Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο πάνελ με τη συντονίστρια της συζήτησης, δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης

Για τον «λαϊκισμό και τον σκοταδισμό της κυβέρνησης» μίλησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως σημείωσε, «το τέρας του λαϊκισμού δεν ειναι μόνο ΣΥΡΙΖΑ. Τον εχουν εκθρέψει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - καποιοι αντιστάθηκαν όπως οι παριστάμενοι». Ο κ.Θεοδωράκης μίλησε επίσης για τον προϋπολογισμό σχολιάζοντας την απουσία κοινωνικών παροχών, αλλά και για τη διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ. Ευχήθηκε, δε, το νησί Α (Το Νησί που φεύγει του βιβλίου του κ.Παγουλάτου) μην γινει ενα νησί Νέμο ( η ταινία) - ενα απομακρυσμένο νησί.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος


Παίρνοντας με τη σειρά του το λόγο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ο Παγουλάτος λέει ότι έχουμε ανάγκη από ένα κοινό αφήγημα, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Δεν είναι πολιτικό, αλλά έχουμε μια κοινωνία που ψηφίζει το μεγάλο ψέμμα. Το ερώτημα αν έχουμε προοπτική θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός. Για να πορευθούμε τώρα, καλό είναι να θυμώνουμε. Κάποια οράματα απο το 2004-2009 ήταν μια χαρά χωρίς επίγνωση.

Τότε έλεγαν ότι ζούμε έναν παράδεισο. Και μετά κατάλαβε η κυβέρνηση ότι πρεπει να πάρουμε επώδυνες λύσεις αλλά δεν ήταν όλου του πολιτικού συστήματος. Αν τότε είχαμε καλέσει σε συστράτευση όλα θα ήταν διαφορετικά. Ποτέ δεν υπήρχε συναίνεση. Δεν υπήρχε συστράτευση και εθνική συννενόηση.
Το 2015 ήμασταν πριν την αλλαγή του στάτους πριν τη πιστωτική γραμμή. Χαλάρωση απο τους δανειστές δεν θα υπάρξει ούτε και με την επόμενη κυβέρνηση.
Η αφήγημα περί χρέους ειναι η επιτομή του λαϊκισμού γιατι είναι δεδομένο ότι θα γίνουν διευθετήσεις τεχνικού χαρακτήρα γιατί γίνεται το μεγάλο ζήτημα ξανά.
Υπονομεύει το μέλλον της χώρας αυτη η νοοτροπία. Το μεγάλο θέμα της ελληνικής οικονομίας ειναι οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος.
Το δωσε μας δημοσιονομικό αέρα και φορολογική χαλάρωση πρεπει να το πει μια άλλη Βουλή μια άλλη κυβέρνηση».


Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης στο βήμα της εκδήλωσης

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ωστόσο, ο κ.Βενιζέλος όπως είπε «θα στενοχωρήσει τον Κυριάκο» και εξήγησε: «Δεν μπορεί να θέλουμε μόνο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις συμμετοχής και αυτο φορά και τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνολο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων πρεπει να ενωθεί για να ενεργοποιήσει την κοινωνία και δεν ειναι πρωτιστως πολιτικό, αλλα οικονομικό. Να ειμαστε συγκεκριμένοι και αυστηροί με τον εαυτο μας και με τους άλλους», πρόσθεσε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την είσοδο του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Παγουλάτου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε:

Δημοσιογράφος: Πρόεδρε έχουμε εξελίξεις στο χώρο. Τα κόμματα στο χώρο φαίνεται να έχουν μια δυναμική η οποία έχει φυγόκεντρες δυνάμεις. Επικρατήσατε στην επικαιρότητα ...

Ευ. Βενιζέλος: Ο δημοκρατικός προοδευτικός χώρος, η δημοκρατική παράταξη, η κεντροαριστερά είναι ο θεματοφύλακας της μόνης υπαρκτής και εφικτής εθνικής στρατηγικής. Αυτό αγωνιστήκαμε να το προβάλουμε, αγωνιστήκαμε να το εφαρμόσουμε, έχουμε φτύσει αίμα, και νομίζω τώρα που είναι πανθομολογούμενο το αίτημα για αλλαγή συσχετισμών, για αλλαγή πολιτικής, για αλλαγή κυβέρνησης, πρέπει αυτός ο μεσαίος προοδευτικός χώρος να παίξει τον καθοριστικό ρόλο. Γιατί στη δική μας κοίτη είναι που θα προσχωρήσουν όλες οι πραγματικά δημοκρατικές, πραγματικά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες όχι απλά και μόνο θα συγκυβερνήσουν, αλλά και θα συνεγείρουν τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις.Δημοσιογράφος: Και αυτά που ακούγονται για φλερτ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή άλλες προτροπές μεταξύ στελεχών και συναντήσεις πως ερμηνεύονται;

Ευ. Βενιζέλος: Αυτά δεν τα ξέρω, δεν με αφορούν, δεν τα γνωρίζω, δεν ασχολούμαι με τίποτα που έχει σχέση με τέτοιου είδους παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ακόμα κι αν αυτές είναι για έναν σκοπό αθώο, όπως είναι για παράδειγμα ο χορός.

Ο Γιώργος Παγουλάτος

Ο καθηγητής και συγγραφέας Γιώργος Παγουλάτος σημείωσε από την πλευρά του, ότι η πρόκληση «είναι να συνοψίσουμε τον τρόπο που έγινε η κρίση. Αυτό προσπάθησα να συνοψίσω στο βιβλίο». Συνέχισε σημειώνοντας ότι «τον άνθρωπο δεν πρέπει να τον ταΐζεις με ψέμματα δημαγωγίες και μισαλλοδοξία. Ο λαϊκισμός είναι ένα τέρας που θα σε καταπιεί. Το κακό που κάνουμε ενώ είμαστε τυχερός λαός. Περάσαμε πολλούς πολέμους, αλλά τελικά πάντα ήμασταν με τους νικητές. Όταν έπρεπε κάναμε καλές επιλογές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τύχη μας δεν μπορεί και να τελειώσει.
Να πω ότι δεν υπάρχει τίποτα σοφό στη Σοφία του λαού όταν στηρίζεται στην πλάνη. Υπάρχει το νήμα που συνδέει τους δημαγωγούς παγκοσμίως, όπως και ένα νήμα που ενώνει τα θύματά τους. Η πορεία του ανθρώπου είναι μια μάχη κατα της αμάθειας και της προκατάληψης. Για μένα η ύπαρξη των τριών σε αυτο το τραπέζι σηματοδοτεί τις δυνάμεις του ανυποχώρητους ευρωπαϊσμού ως ενα ιστορικό κεκτημένο. Για αυτο είμαστε εδώ: Να συνυπάρχουμε με τους ευρωπαίους εταίρους και οχι κομπλεξικά».


Χαμογελαστοί οι κύριοι Μητσοτάκης, Βενιζέλος και Θεοδωράκης

Οι θέσεις των τριών

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος στην πρόσκληση αναφέρεται ως πρώην αντιπροέδρος της κυβέρνησης, χωρίς κομματική χροιά, σε αντίθεση με τους άλλους δύο ομιλητές.
Μπαίνοντας στο χώρο της εκδήλωσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην ανεξαρτητοποίηση της Κατερίνας Μάρκου, επαναλαμβάνοντας τη δηκτική του δήλωση, ότι η βουλευτής έχει δεχθεί κάλεσμα από το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά “εκλογές “τώρα”, κοινό αίτημα με τον κ. Βενιζέλο, αν και ο πρόεδρος της ΝΔ κάνει λόγο για αυτοδυναμία. Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του καθηγητή, μαζί με τους κ. Θεοδωράκη και Βενιζέλο, λίγα 24ωρα μετά τον ανασχηματισμό του κόμματος, γεγονός που ίσως σημαίνει το άνοιγμα στο χώρο της κεντροαριστεράς, αξιοποιώντας αυτή την εκδήλωση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετρά πληγές και δηλώνει ότι θα συνεχίσει αυτόνομη πορεία το Ποτάμι, παρά τα σενάρια που ανέφεραν συνεννοήσεις με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ επίσης εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζονται οι εκτιμήσεις ότι ο κ. Βενιζέλος εντάσσεται στη ΝΔ.

Το βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου
Αναφορικά με το βιβλίο, πρόκειται για μία συλλογή 122 κειμένων για την κρίση στην Ελλάδα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στον Τύπο από το 2007 έως το 2015, περιλαμβάνει ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμβουλος στην κυβέρνηση Παπαδήμου το 2012, Γιώργος Παγουλάτος “Το νησί που φέυγει”.

Αφορά «μία ευσύνοπτη καταγραφή και ανάλυση των δομών, των επιλογών και των παραλείψεων που οδήγησαν τη χώρα μετά τη διεθνή κρίση του 2007 στην χρεωκοπία και τη διάσωση με Μνημόνια», η οποία παρουσιάζεται σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84.


Το θερμό κλίμα μεταξύ των τριών πολιτικών αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός«Μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, την οργή διαδέχτηκε η δυσπιστία, η απώθηση και η κόπωση από το "πρόβλημα Ελλάδα". Πολλοί χρησιμοποιούν πλέον τον απερίγραπτα κυνικό όρο "basket case", που παραπέμπει στους χωρίς μέλη βαριά ακρωτηριασμένους στρατιώτες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου που μεταφέρονταν μέσα σε καλάθι…», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Μην χαίρεσαι και τόσο μουρλό. Ο τούρκογλου είναι στα όπα του, μόνο αν είναι αρχηγός σε κάτι (κιλά, φλυαρία, μεγαλοστομίες κλπ). Επομένως κοίτα σιγά-σιγά να την κάνεις από αρχηγός της νδ. Αντε γιατί έχουν κι΄άλλοι σειρά...
    Το μόνο ερώτημα είναι αν θα κρατήσει τα φιδίσια μάτια και ως αρχηγός της νδ ή θα το γυρίσει σε κουκουβαγίσια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]