Stiglitz: Η Ιταλία και άλλες χώρες θα εγκαταλείψουν την ευρωζώνη στα επόμενα χρόνια

Η Ιταλία και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. πρόκειται να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη στα επόμενα χρόνια, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην Ευρώπη το ευρώ και οι γερμανικές πολιτικές λιτότητας.

Αυτό εκτίμησε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 ο επιφανής νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz, υποστηρίζοντας ότι από την Ευρώπη σήμερα απουσιάζει η αποφασιστικότητα να αναλάβει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις – όπως η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης που να περιλαμβάνει από κοινού εγγυημένες τραπεζικές καταθέσεις – καθώς και η αλληλεγγύη πέρα από τα εθνικά σύνορα.
«Θα υπάρχει ακόμα η ευρωζώνη σε 10 χρόνια από σήμερα, όμως το ερώτημα που εγείρεται είναι, πώς θα μοιάζει αυτή; Είναι αρκετά απίθανο να έχει ακόμα 19 χώρες-μέλη μέχρι τότε. Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποιές χώρες θα παραμείνουν» στην ευρωζώνη, όπως επεσήμανε ο Stiglitz.
Για τον ίδιο, «Οι άνθρωποι στην Ιταλία είναι αυξανόμενα απογοητευμένοι από το ευρώ… Οι Ιταλοί έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν, ότι η Ιταλία δεν λειτουργεί εντός του ευρώ».
Όπως είπε ο Stiglitz, η Γερμανία είχε ήδη αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την ευρωζώνη, τονίζοντας ότι κατά το παρελθόν είχε συμβουλεύσει τόσο τη χώρα μας, όσο και την Πορτογαλία, να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.
Τώρα, η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση που απομένει για την ανάταξη της ασθενούς ευρωπαϊκής οικονομίας, πέρα από τη διάλυση της ευρωζώνης, είναι η διάσπαση αυτής σε «βόρεια» και «νότια» ευρωζώνη, πάντα σύμφωνα με τον Stiglitz.
Για τον ίδιο, αν και οι οικονομίες, οι παραγωγικοί πόροι και το ανθρώπινο δυναμικό στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε. παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες, η αμερικανική οικονομία κατάφερε να ανακάμψει από τη δική της οικονομική κρίση επειδή δεν είχε το ευρώ να ανακόπτει την αναπτυξιακή της ορμή.

www.bankingnews.gr
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Stiglitz ΜΑΛΟΝ ΧΑΖΕΨΕΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ 2017 ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΖΩΝΗ ,ΜΑΛΛΟΝ ΦΤΑΕΙ ΚΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΣΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. εχουν τελειωσει, ωρα να τους πεταξουμε στο καλαθι με τα σκουπιδια..
  https://www.youtube.com/watch?v=5oFHIozfmv4

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όποιος παρακολούθησε την εξεταστική της βουλής χθες το βράδυ μπορεί άνετα να καταλάβει το πώς γίνεται η χρεωκοπία, δηλαδή, το κανάλι MEGA ενώ έβλεπε ότι, τα έσοδα της επιχείρησης δεν ανταποκρίνονται στα έξοδα, αντί να μειώσει τις δαπάνες όπως τους παχυλούς μιστούς των 200.000 χιλιάδων, προτίμησε το δανεισμό ο οποίος έφτασε στο ασυμβίβαστο ποσό των 200 εκ,; οι μιστοί όμως των μεγάλων να συνεχίζουν να μένουν ,όπως ακούστηκε, 40.=30-20 -15 χιλιάδες το μήνα. οι lyman brothers στην Αμερική, όπως λέγεται έπαιρναν 200. -300--και κάποιος ίσως 500 εκατομμύρια το χρόνο΄'.
  Στην αγαπημένη μας πατρίδα, όλοι γνωρίζουμε το πανηγύρι που είχε στηθεί και το λόγο που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
  Θα υπενθυμίσω αυτό που είπε,η κυρία υπουργός οικονομικών της Ελβετίας πριν 2-3 χρόνια ότι, με τον έλεγχο που έκαναν στις ελβετικές τράπεζες μέχρι το 2013, βρήκαν ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι 800 δις ευρώ΄'.
  Βάλτε τις καταθέσεις στον ΠΑΝΑΜΑ και στα παρθένα ΝΗΣΙΑ Αγγλίας-Αμερικής, 50 δις Λουξεμβούργο, πάνω από 50 δις Γερμανία, και βγάλτε το συμπέρασμα για το πόσο ευθύνεται το ευρώ και η ΕΕ για το κατάντημα μας, και γιατί μας καλούν να τα πληρώσουμε εμείς;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]