Γιατί η τρόικα εγκαταλείπει τον Τσίπρα…

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος

Αλήθεια, τι ζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός από την κ. Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και από τους επικεφαλείς των λεγόμενων Θεσμών;
Να του επιτρέψει η τρόικα να παραμείνει στη κυβερνητική εξουσία, για να λάβει η «συμφωνία» τους σάρκα και οστά!

Πώς; Μα, με την πραγματοποίηση ενός μέρους τουλάχιστον εκ των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος , έτσι ώστε να μπορέσει η κυβέρνησή του να συνεχίσει να επικοινωνεί («πουλά») τα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης, ιδιωτικοποιήσεων και αντιοικονομικής στην ουσία φορολογικής πολιτικής στον ελληνικό λαό ως άδικη μεν αλλά αναγκαία διαδικασία που θα καταλήξει στην βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, με την μετατροπή του χρέους σε «βιώσιμο».

Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας λέει: εγώ εφαρμόζω εξαναγκαστικά το μνημόνιο-λιτότητας που έχω συμφωνήσει, αλλά για να συνεχίσω να το κάνω χωρίς μείζονες έως ανατρεπτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό – από τον δικό μου τουλάχιστον πολιτικό χώρο – ζητώ την διαλογική (discursive) [δηλώσεις και εκδηλώσεις] υποστήριξη και κατά ένα ελάχιστο έστω βαθμό υλική βοήθεια (non-discursive) [: περεταίρω εξομάλυνση των περιόδων αποπληρωμής, πρόγραμμα προστασίας της Ελλάδας από μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων, άμεσα μέτρα για την εξάλειψη μιας μεγάλης αύξησης των επιτοκίων το 2017 σε ένα μικρό μέρος του χρέους και μερική έστω, αλλά επίσημη, ένταξη στον Μηχανισμό Ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ].

Με μια κουβέντα, ο κ Τσίπρας ζητεί να «αγοράσει» χρόνο ισορροπώντας την μεγέθυνση της λιτότητας με ένα σταδιακό έστω reprofiling του «επίσημου» ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να μπορέσει να παραμείνει στα πράγμα στη βάση της πρόσβλεψης για αναχρηματοδότηση από πόρους της αγοράς και με την προβολή στο εσωτερικό της ικανοποίησης (: επιτυχίας) του βασικού του στόχου, που είναι η ελάφρυνση από το χρέος – έστω, όχι ως πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης (restructuring).

Αυτό είναι ακριβώς που οι συνομιλητές του κ. Τσίπρα από την πλευρά του κουαρτέτου (τρόικας) δεν φαίνεται να του δίνουν. Γιατί, αφού θεωρητικά είναι αυτό που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και τις δύο πλευρές; Διότι η τρόικα είναι πλέον βέβαιη πως τα περιθώρια υποχώρησης του κοινωνικού συμφέροντος στην Ελλάδα έχουν αμβλυνθεί σε τέτοιο βαθμό που η προοπτική και μόνον του reprofiling θα μπορούσε να νομιμοποιήσει πολιτικώς την διεύρυνση και εμβάθυνση των μέτρων λιτότητας. Όσο πλησιάζεις προς το reprofiling, τόσο πιστεύουν πως διευκολύνεται η πολιτική νομιμοποίηση των πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής και εμπορικής ασφυξίας, στο πλαίσιο αυτού που εννοούν ως «οικονομία της σωτηρίας της Ελλάδας εντός του Ευρώ». Και ως προς αυτό έχουν πλέον εταίρους την πλειονότητα του πολιτικού συστήματος, καθώς στους κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς προστέθηκαν (με την υπογραφή τους, αλλά με βαριά καρδία ) και οι πρώην «αντιμνημονιακοί» ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Με αυτή την έννοια ο κ. Τσίπρας δεν τους ενδιαφέρει πλέον, καθώς ο ίδιος διέπραξε το κεφαλαιώδες διαπραγματευτικό σφάλμα να πολιτεύεται ως προς την τρόικα στη βάση ενός υποκριτικού μείγματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης (goodwill) που απορρέουν από το κοινό συμφέρον της μη-διάλυσης της ευρωζώνης. Τραγικό σφάλμα, το οποίο θα είχε αποφύγει αν είχε έμπειρους συμβούλους στο ζήτημα της λεγόμενης «diplomacy of violence», μια και ο ίδιος ποτέ δεν αρνήθηκε πως υπάρχει σοβαρή εξωτερική «βία για την προσαρμογή» – από την πλευρά της τρόικας.

Ένας τέτοιος σύμβουλος θα του παρουσίαζε εναλλακτικές στρατηγικές για την παραμονή της διαπραγμάτευσης στο επίπεδο της «αποφυγής κοινής πολιτικής και οικονομικής ζημίας» (avoidance ofmutual damage). Αυτό πλέον «έχασε» ο κ. Τσίπρας και έτσι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να παραμείνει πλέον στο constructive πλαίσιο που όριζε θεωρητικά η συμφωνία για το Τρίτο Μνημόνιο. Τώρα ο κύριος Τσίπρας για να παραμείνει στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, με ψευδοπολιτικά έστω στοιχεία, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να μετατρέψει το σχετικό αφήγημα της διαπραγμάτευσης από constructive σε aggressive, οδηγώντας έτσι τη χώρα ξανά σε εθνικές εκλογές.

Αν διαβάσεις τι γράφει σήμερα ο συμπολιτευόμενος Τύπου, αλλά και ένα σοβαρό μέρος εκ του «αντιπολιτευόμενου» θα δεις ανάγλυφα την αναγκαστική μεταστροφή στην ελληνική στάση κατά την διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει πως ο κ. Τσίπρας απέτυχε πολιτικώς, καθώς απέτυχε παταγωδώς στη διαδικασία και το ύφος της διαπραγμάτευσης. Απέτυχε δηλαδή ως πολιτικός γενικώς και όχι ως αριστερός. Αυτό υποστηρίζω, αναγνώστη μου με απόλυτη ειλικρίνεια… και θέλω να πιστεύω απροκατάληπτα.

Η τρόικα εγκαταλείπει τον κ. Τσίπρα, επειδή ο ίδιος εγκατέλειψε την διπλωματία κατά την διαπραγμάτευση και παραδόθηκε σε μια μορφή (: στρατηγική της τρόικας) πολιτικής νομιμοποίησης ολόιδια με εκείνη που ταλαιπώρησε και στο τέλος «καθάρισε» άδοξα τους προηγούμενους από αυτόν πρωθυπουργούς της κρίσης. Την έπαθε, δηλαδή ακριβώς όπως οι προηγούμενοι. Γιατί; Αυτό θα προσεγγίσω σε ένα άλλο σημείωμα, προσφέροντας μερικές ίσως ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες ουσιαστικά φέρνουν τη συζήτηση για τη κρίση από «την οικονομία της σωτηρίας της Ελλάδας» στο θεμελιώδες ζήτημα της «σωτηρίας της οικονομίας της Ελλάδας», μέσω της αντιμετώπισης του μείζονος κοινωνικού ζητήματος της χώρας…

πηγη
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

9 σχόλια :

 1. Ευριπίδης Μπίλλης

  ΠΕΡΙ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

  Στον Άγιο Ευστράτιο Α.Τσίπρας και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 76ης επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940,

  Με το Συμβούλιο Επικρατείας δεν τα κατάφερε. Δεν μπορώ να πω ότι τα κατάφερε με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, αφού αμφότεροι είναι νεοταξικοί εθνομηδενιστές.

  Λέσβος με Πάπα αμφότεροι, εμετική αυτοπρόσωπη «φιλανθρωπική» παρουσία του αρχιεπισκόπου στο λιμάνι Πειραιά άνευ σταυρού και φεσιού ειδικής παραγγελίας ή αφαίρεσης σταυρού κτλ.

  Και ουδεμία δήλωση του για τον εκτελούμενο από τη νέα τάξη του Ελληνισμό κτλ.
  Είναι ένα είδος «αλληλέγγυου μη «xenophobic».

  Ο συμβολισμός είναι σαφής. Στον Άη Στράτη θα μπορούσαν να πάνε άλλη μέρα. Όχι για τον εορτασμό τού έπους του 40.

  Η ενέργεια του είναι προφανώς, πονηρή, αντεθνική και αποτελεί προσβολή για τους ήρωες του 40.

  Στη Θεσσαλονίκη ήταν σήμερα η θέση αμφοτέρων και όχι στον Άη Στράτη.
  Τι δουλειά έχει ο Φάντης με το ρετσινόλαδο, λέει ο λαός μας.

  Αυτός ο αρχιεπίσκοπος αποτελεί ντροπή για την ορθοδοξία. Είναι και «δεξιός» νεοταξικός και «αριστερός» νεοταξικός, «φιλάνθρωπος» εθνομηδενιστής ανθέλληνας.

  Γιατί άραγε. Ιδεολόγος ή κάτι άλλο;;
  Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει η εκκλησία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. τον διωχνει γιατι ειπε το σωρρα κυριο και φοβηθηκαν οι ευρωπαιοι τι γιο του δια με το υπεροπλο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΕΒΡΑΙΟΣ ΕΙΠΑΤΕ ΚΥΡΙΕ ??

   ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΕΔΩ ΝΑ ΕΡΧΕΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΒΒΙΝΟ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΓΛΥΤΩΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΗ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΒΡΑΙΚΑ ΣΚΑΤΑ??

   Διαγραφή
 3. Για τα χαρτιά που δεν ρευστοποιήθηκαν, εδώ και χρόνια, δίνονται στοιχεία εδώ:
  http://indobserver.blogspot.gr/2016/10/blog-post_283.html

  Σ'αυτά τα στοιχεία ο κάθε Πατράκης κάνει μούγκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.Η ΠΑΣΟΚΟΝΕΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ.ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΤΟ ΤΡΙΤΟ.ΑΧΡΗΣΤΟΙ,ΑΝΙΚΑΝΟΙ,ΠΡΟΔΟΤΕΣ,ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ.ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΝ,ΠΑΣΟΚΟΝΕΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΑΤΑ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥΣ.ΤΗΝ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ.ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΥΣ.Ο ΚΑΝΑΠΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ.ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΑΠΟΓΑΛΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.ΚΡΙΜΑ.ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ,ΕΝΑ ΕΘΝΟΣ,ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΒΗΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΣΩΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ.ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΣΚΟΥΣ,ΜΠΑΣΚΕΤΜΠΟΛΙΣΤΕΣ,ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ.ΟΙ ΣΩΣΤΟΙ,ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ,ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΑΠΙΘΑΝΟ ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΛΥΣΕΙ ΤΟ ΣΑΙΤ ΚΑΙ ΜΑΣ ΞΕΦΟΥΡΝΙΖΕΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ.ΚΑΙ Ο ΑΦΙΛΟΤΙΜΟΣ ΠΑΡΑ ΤΑ ΑΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ.ΜΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙ ΕΒΡΑΙΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ.ΤΕΤΟΙΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΨΕΜΑΤΑ,ΤΕΤΟΙΟ ΠΟΑΘΟΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΦΟΡΗΣΗ.ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΕΣ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 8.03 ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΒΡΑΙΟΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ!!!!ΚΟΙΤΑΞΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙ'ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) διοργανώνει εκδήλωση - ομιλία με θέμα: «Τέλος στις αυταπάτες και τη δουλοπρέπεια! Δημοκρατική πατριωτική εξουσία ΤΩΡΑ»!

  Ομιλητές:
  • Δημήτρης Καζάκης
  Γενικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

  • Κυριάκος Κυριακόπουλος
  μέλος Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού του Ε.ΠΑ.Μ.

  Ραντεβού την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:30 μμ, Κάλχου 48-50, στην αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Ιλίου.
  https://www.youtube.com/watch?v=DRog74CjT0A

  http://www.epamhellas.gr/wp-content/upload/2016/10/afisa-petroupoli.jpg

  https://www.youtube.com/watch?v=WUnwEcyLg0A
  -ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΚΩΛΟΠΑΙΔΟ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑ- ΕΛΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΩΡΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΙΥ ΚΑΖΑΚΗ ΤΙΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΡΑΒΒΙΝΟΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]
Loading...

Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][bsummary]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]